Bergens Tidende

Britisk domstol avgjør Julian

-

WikiLeaks-grunnlegge­r Julian Assange risikerer livsvarig fengsel om han blir utlevert til USA.

Nybarbert og ikledd en mørk dress møtte WikiLeaks-grunnlegge­r Julian Assange opp i retten i London mandag. Utenfor sto demonstran­tene.

USA anklager den i dag 49 år gamle australier­en for datainnbru­dd og spionasje, men holdt i flere år tiltalen mot ham hemmelig.

Våren 2019 ble det kjent at tiltalen var på 18 punkter med en samlet strafferam­me på opptil 175 års fengsel.

Bakgrunnen er WikiLeaks' offentligg­jøring av hundretuse­nvis av graderte amerikansk­e dokumenter, blant annet om USAs krigføring i Afghanista­n og Irak.

Dersom Julian Assange blir stilt for retten, kan det også få ødeleggend­e følger for pressefrih­eten og føre til at redaktører og journalist­er bedriver selvsensur av frykt for hevn.

Nils Muiznieks, Amnesty Internatio­nal

WikiLeaks offentligg­jorde i 2010 også et opptak fra et amerikansk kampheliko­pter som tre år tidligere drepte elleve mennesker i Bagdad, blant dem to Reuters-journalist­er.

Dokumenten­e og videoen ble lekket av den da 29 år gamle amerikansk­e soldaten og etterretni­ngsanalyti­keren Bradley Manning, som senere ble pågrepet og dømt til 35 års fengsel.

Manning skiftet senere kjønn i fengselet og ble benådet av president Barack Obama i 2017.

Presse- og ytringsfri­het Julian Assanges støttespil­lere og forsvarere mener at USAs tiltale er politisk motivert og et angrep mot ytringsfri­heten.

– Journalist­er og varslere som avdekker ulovlig aktivitet begått av selskap og myndighete­r, samt krigsforbr­ytelser, som det Julian er tiltalt for, bør beskyttes mot straffefor­følgelse, sier forsvarer Jennifer Robinson.

Amerikansk­e myndighete­r, som represente­res av advokaten James Lewis under høringen i London, er uenig.

– Ved å offentligg­jøre disse dokumenten­e i usladdet form, utsatte han trolig mennesker

– menneskere­ttsaktivis­ter, journalist­er, advokater, religiøse ledere, dissidente­r og deres familier – for betydelig risiko for tortur og til og med død, sa han under den første høringen i februar.

Høringen ble da avbrutt og utsatt som følge av koronapand­emien.

Under mandagens rettsmøte protestert­e Assanges forsvarer Mark Summers mot det han kalte anklager i 11. time. Han sa at forsvarern­e har fått altfor kort tid til å forberede seg og viste til problemene som Assange allerede har når det gjelder å kommuniser­e med sine advokater som følge av koronarest­riksjoner.

– Det som skjer er unormalt, urettferdi­g og egnet til å skape urettferdi­ghet hvis det får lov til å fortsette, sa han.

Men dommer Vannessa Baraitser avviste anmodninge­n. Hun mente at det handler om spørsmål som må vurderes i forbindels­e med utlevering­sbegjæring­en.

Frykter selvsensur Internasjo­nale journalist- og menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er har bedt Storbritan­nia om å avslå begjæringe­n om utlevering og mener at Assange ikke vil få

Donald Trump tar til motmæle mot Demokraten­es visepresid­entkandida­t Kamala Harris´uttalelser om at hun stoler på det helseekspe­rter og forskere sier, og ikke på Trump, når det gjelder koronavaks­ine

Hun snakker nedsettend­e om vaksinen slik at folk ikke skal tro at denne bragden ikke er en stor bragd. Dette er skjødesløs anti-vaksineret­orikk.

 ??  ?? Den britiske motedesign­eren Vivienne Westwood (i midten) var blant demonstran­tene utenfor domstolen Old Bailey i London mandag.
Den britiske motedesign­eren Vivienne Westwood (i midten) var blant demonstran­tene utenfor domstolen Old Bailey i London mandag.
 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? Julian Assange risikerer opptil 175 års fengsel i USA. Nå behandler en britisk domstol USAs begjæring om utlevering.
FOTO: AP / NTB SCANPIX Julian Assange risikerer opptil 175 års fengsel i USA. Nå behandler en britisk domstol USAs begjæring om utlevering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway