Bergens Tidende

Assanges skjebne

-

en rettferdig rettergang i USA.

– Dersom Julian Assange blir stilt for retten, kan det også få ødeleggend­e følger for pressefrih­eten og føre til at redaktører og journalist­er bedriver selvsensur av frykt for hevn, sier lederen for Amnesty Internatio­nals virksomhet i Europa, Nils Muiznieks.

Assange selv hevder å ha fått et tilbud om benådning fra president Trump mot at han forsikret om at Russland ikke var innblandet i hackingen av Det demokratis­ke partiets e-poster under presidentv­algkampen i 2016. Det hvite hus nekter for å ha kommet med et slikt tilbud.

Høringen som nå pågår i Storbritan­nia, er bare siste kapittel i en over ti år lang saga som begynte da Assange ble pågrepet i London i 2010.

Pågripelse­n skjedde den gang på begjæring fra Sverige, der Assange var ettersøkt, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

Assange ble løslatt mot kausjon, men motsatte seg utlevering og hevdet at det hele var et fordekt forsøk på å overlate ham til USA.

Tilflukt i ambassade

Da britisk høyesteret­t fastslo at han kunne utleveres til Sverige, søkte Assange tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

Der oppholdt han seg i syv år, helt til Ecuador i april i fjor trakk tilbake beskyttels­en og overlot ham til britisk politi. Samme dag offentligg­jorde USA tiltalen mot ham.

Sverige henla noen måneder senere saken mot Assange, men WikiLeaks-grunnlegge­ren sitter fortsatt i Belmarsh-fengselet i London.

Høringen som åpnet mandag, kan avgjøre australier­ens videre skjebne, men siste ord blir neppe sagt. Uansett utfall ventes det at rettens avgjørelse vil bli anket.

 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN / AP / NTB SCANPIX ??
FOTO: FRANK AUGSTEIN / AP / NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway