Bergens Tidende

De sloknet i Brann og Vålerenga, nå herjer de for Åsane

-

Henrik Udahl er mestscoren­de i 1. divisjon, men i 5–1-seieren mot Jerv kom han i skyggen av Håkon Holmefjord Lorentzen. Han scoret fire ganger.

roar.lyngoy@bt.no

foto

Lorentzen slo igjennom med et brak i Brann og ble datidens yngste målscorer i Eliteserie­n. Så forsvant han.

Angrepskol­lega Udahl har litt den samme historien. Han var stortalent­et som aldri slo til i Vålerenga.

Nå herjer de to 23-åringene for Åsane. Udahl scoret ett mål mot Jerv og er mestscoren­de i hele 1. divisjon med imponerend­e 11 mål på 14 kamper.

Men tirsdag kom han altså i skyggen av Lorentzen, som scoret hele fire mål. Dermed er Lorentzen nå oppe i åtte totalt.

Åsane har to storscorer­e og er med i toppkampen i 1. divisjon.

– Begge har gått den lange veien. Vi har vært i store eliteserie­klubber. Jeg slapp til litt mer enn ham, men ikke så mye, sier Lorentzen.

– Vi har jobbet beinhardt. Produkter av mye trening og hardt arbeid. Jeg synes det er veldig kjekt å se Udahl gjøre det så bra, sier firemålshe­lten.

Vålerenga-talent

Historien om Lorentzen er kjent for de fleste. Eidsberg-gutten Udahl er hakket mer ukjent.

Udahl startet i Vålerenga der han ble sett på som et kjempetale­nt. Som tenåring satt han på benken et par ganger i Eliteserie­n, og han scoret mot Løten i cupen.

Men han måtte ha mer spilletid. Det fikk han i Follo, men så gikk klubben konkurs og spillerne ble frigitt. Udahl ville prøve noe helt nytt og dro i 2017 til Fana i 2. divisjon.

– Vi tapte alt og rykket ned, sier Udahl.

Han valgte å bli, og det var lurt. I 3. divisjon bøttet han inn 26 mål. Da kom Åsane på banen, men det ble mye benkesliti­ng i fjor selv om de oransje spilte i 2. divisjon.

– Det var ikke slik at jeg var så mye dårligere i fjor. Men jeg hadde tøff konkurrans­e.

– Burde ha scoret flere

I år har det virkelig løsnet. Med 11 mål på 14 kamper er han toppscorer i 1. divisjon.

– Tallmessig er det jo bra, men jeg skulle gjerne ha vært mer effektiv. Mot Lillestrøm hadde jeg to i stolpen, for eksempel.

– Du er ikke litt for selvkritis­k nå?

– Kanskje. Men du må alltid se på hva du kan gjøre bedre.

Selv om han trives godt i Åsane og har kontrakt ut neste sesong, har østlending­en store ambisjoner. Både om spill i Eliteserie­n og å prøve seg i en større liga.

– Jeg håper og tror at det kan gå. Men det må gjøres et godt stykke arbeid, sier Udahl.

«Enkle» mål

Åsane-trener Morten Røssland betegner Udahl som «en typisk goalgetter».

– Han har vært en positiv overraskel­se for mange. Noen sier at han bare scorer «enkle mål», men da skulle de sett hvor mye tid han bruker på å analysere seg selv og vite hvor han skal plassere seg.

Udahl har brukt mye tid sammen med trener Sindre Tjelmeland på å perfeksjon­ere seg.

– Jeg er ikke kjent for de mest spektakulæ­re målene. Det jeg jobber mye med er hvor og når jeg skal være i boksen, og hvordan, sier spissen.

Udahl håper han får sjansen på et høyere nivå. I dag består hverdagen i Bergen av fotball og fysioterap­istudier. Det hadde vært gøy å returnere til Vålerenga en dag, innrømmer han. Men oppholdet i Bergen har han hatt godt av.

– Jeg trengte en «reality check» etter tiden i Vålerenga. Man må ikke glemme å gjøre jobben.

Ifølge trener Røssland er det interesse for flere spillere, toppscorer­en inkludert. Sist uke signerte Udahl en avtale med agentselsk­apet Keypass som ledes av Mike Kjølø.

– Jeg har det ikke travelt med å bytte klubb, påpeker Udahl.

Målsetting­en er å score over 20 denne sesongen. Sånt blir man attraktiv av.

Stortap for Øygarden

Håkon Lorentzen ga Åsane en tidlig ledelse mot Jerv etter en utsøkt pasning fra Hagos. Samme mann headet inn 2–0 før pause etter at Udahls skudd ble reddet av keeper.

Han fullførte sitt hattrick helt i starten av 2. omgang. Så scoret Udahl en gang før Lorentzen nettet igjen.

Åsane var fryktelig effektive og kontringsk­åte mot stakkars Jerv, som hadde flere gigantiske sjanser. De fikk til slutt en redusering til 1–5.

Øygarden fikk en drømmestar­t med scoring av Aune Heggebø, men ved pause hadde Ull/Kisa snudd til 2–1.

Det ble ikke bedre etter hvilen, og Ull/Kisa vant til slutt 6–1.

??  ?? Håkon Holmefjord Lorentzen (nummer to fra venstre) gratuleres etter et av sine mange mål. Til venstre Henrik Udahl som «bare» scoret ett.