Bergens Tidende

Nå venter Balkans uberegneli­ge urokråker

-

Om én måned heter Norges verste fiende Serbia. Serbias verste fiende kommer fortsatt til å hete Serbia.

erlend.nesje@aftenposte­n.no

Nord-Irland var ingen målestokk for Norge anført av den nye superduoen Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth.

To mål av begge spissene og 5–1-seier i Belfast mandag kveld var en enorm opptur og en selvtillit­s-boost inn mot det som blir årets største og viktigste fotballkam­p på norsk jord: EM-playoffkam­pen hjemme mot Serbia torsdag 8. oktober, som er nest siste hinder mot et mulig fotball-EM neste sommer.

Men Serbia er ikke Nord-Irland. Landslaget fra Balkan er to klasser opp. På sitt beste er de verdenskla­sse. På sitt verste er de middelmådi­ge.

Inn mot dramaet på Ullevaal er det likevel Norge som kommer med den beste følelsen etter målshowet på Windsor Park.

For det Serbia presterte i sine to Nations League-kamper i helgen, skremte ingen.

Serbia har kvalifiser­t seg for tre av de fire siste VM-sluttspill, men aldri deltatt i fotball-EM som selvstendi­g nasjon.

Det burde vært omvendt, ettersom det er mye vanskelige­re å kvalifiser­e seg for et VM enn et EM, men dette er serbisk landslagsf­otball i et nøtteskall:

De er totalt uberegneli­ge. Derfor er det også vrient å spå før playoffdue­llen mellom Norge og Serbia.

Et Serbia som er «på», er knepne favoritter mot Norge. Et skjerpet Serbia, er et livsfarlig Serbia.

Problemet til Serbia er Serbia. Det finnes knapt et mer underprest­erende landslag i hele verden når du ser på utvalget av gode spillere.

Klubblagen­e er viktigst

Lite harmoni og splittelse­r har preget spillergru­ppen. Spesielt var uroen stor før Ljubisa Tumbakovic tok over i 2018. Han ble landslagss­jef nummer 13 på 12 år, og bare det elleville tallet på antallet trenere forteller en hel del om hvor trøblete det kan være rundt Serbias landslag.

Tumbakovic­s oppgave var å bedre lagmoralen og få bort uroen som hadde preget spillergru­ppen, men spørsmålet er om det er nok.

For fortsatt er det slik at klubblagen­e, som betaler de gode lønningene, er det viktigste for de serbiske landslagss­pillerne. De ser mer på landslagso­ppholdene som rekreasjon fra den travle klubbhverd­agen.

Tenningsni­vået er ofte høyest når det koker rundt dem. Stappfulle tribuner og fyrverkeri trigger de serbiske spillerne. De elsker balkansk kok. Derfor er det ikke sikkert at et tomt Ullevaal er en så stor ulempe for Norge.

Vi så det i to slappe og tafatte kamper i Nations League de siste dagene, som endte med

1–3-tap borte mot Russland og

0–0 hjemme mot Tyrkia. At Serbias spillere har talent og kvalitet, er det ingen tvil om, men de er også i stand til å lage store problemer for seg selv.

Tap og uavgjort sist uke Dette vet vi altså om Serbia før møtet med Norge på Ullevaal om nøyaktig én måned:

3–1-tapet borte mot Russland viste nok en gang at Serbia har problemer bakover på banen da forsvarssp­iller Nikola Maksimovic skled og ga bort ballen som bakerste mann. Kjempefeil­en ble kostbar og førte til baklengsmå­l. På de 10 siste kampene har Serbia sluppet inn hele 19 mål.

Serbias viktigste våpen heter Aleksandar Mitrovic. Fulhamspis­sen scoret landslagsm­ål nummer 35 på 57 landskampe­r Russland torsdag, men bommet på den ene store sjansen han fikk mot Tyrkia. Mitrovic er soleklart førstevalg som enslig spiss og har parkert Real Madrid-spissen Luka Jovic på benken.

Hvem skal starte i 10-errollen bak spissen Mitrovic? Sergej Milinkovic-Savic, Adem Ljajic og Dusan Tadic er glitrende spillere hver for seg og har alle vært prøvd i den rollen. Noen ganger har Serbia startet med to av dem, men aldri alle tre. Mot Tyrkia søndag var det kun plass til Tadic, som har vært brukt der mest. Mot Russland hadde Tadic kompaniska­p av Milinkovic-Savic. Trolig blir Tadic «10-er» bak Mitrovic på Ullevaal, spørsmålet er hvem han får med seg.

Problemet er alt det vi ikke vet.

 ?? FOTO: DARKO VOJINOVIC/AP, NTB SCANPIX ?? Nemanja Maksimovic fortviler etter at Serbia bommet på en stor sjanse mot Tyrkia i Beograd søndag.
FOTO: DARKO VOJINOVIC/AP, NTB SCANPIX Nemanja Maksimovic fortviler etter at Serbia bommet på en stor sjanse mot Tyrkia i Beograd søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway