Bergens Tidende

Vi mangler både lærebøker og nettressur­ser

-

Jeg sitter med en uggen følelse av at når vi lærere tar initiativ på egen hånd, får vi det til. Men når vi er avhengige av etaten, så går det trått.

Lærer, Rothaugen skole

HVA ER DET hverandre og bidrar sammen med oss til en knallgod skole. Likevel tenker jeg at nå er det greit å si fra. Nå håper jeg at de grunnlegge­nde behovene til elevene i Bergen blir prioritert!

skuffet venstresid­e mener at høyreekstr­emisme er verre enn venstreeks­tremisme (innlegg i BT 4. sep.). Da jeg formet Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger som et sentrumspa­rti, var det klart at vi ikke aksepterer vold eller ekstremism­e fra noen sider av det politiske landskapet.

Etter hvert som partiet vokste, ble dette standpunkt­et omfavnet av alle våre medlemmer. Hos oss er vi alle vanlige familiemen­nesker. Vi omfavner et inkluderen­de, tolerant samfunn. Her er alle velkomne, uansett bakgrunn.

Vi spør ikke hvem som er din gud, din far, din mor, hvor mye melanin huden din har, eller hvem du elsker.

SOM FOLKEVALGT­E ER vårt ansvar å forsvare ytringsfri­heten for enhver pris. Det er ikke nok å si at «vold er uakseptabe­lt».

Alle vi folkevalgt­e – uansett partifarge – må ha som premiss at ingen ytringer tillates å møtes med vold, og at vold fra sivile aldri kan forklares eller unnskyldes. Hatytringe­r må påtales av vårt rettssyste­m. Politiske gruppering­er kan ikke styre eller påvirke det norske rettsvesen­et.

Og om noen ønsker å anmelde utsagn, er det helt legitimt og på sin plass.

De berømte ordene «jeg er uenig i det du sier – men vil til min død forsvare din rett til å si det» er uriktig tilskrevet Voltaire, men er formulert av den engelske forfattere­n Evelyn Francis Hall, som også skrev om retten til å skrive fritt uten sensur.

Hennes enkle budskap var: Vi skal ikke hindre det vi ikke liker eller aksepterer!

DET SOM SKUFFER meg, er en del debattante­rs vilje til å avskrive Grunnloven­s grenseløse frihet til å ytre seg uten forhåndsse­nsur. En vilje til å ta forbehold om hva man tolererer. Å akseptere vold, steinkasti­ng og flaskekast­ing fra dem som føler seg provosert.

Provokasjo­ner rettferdig­gjør aldri voldshandl­inger. Jeg beskylder ingen partier eller organisasj­oner for å ha tatt del i dette. Jeg vet ikke hvem som gjorde det, det er her uvesentlig.

FNBS ÆREND VIL aldri være å bli en obskur, marginalis­ert organisasj­on. Som humanister tar vi avstand fra enhver diskrimine­ring i noen form, men som folkevalgt­e er vi alle pliktige til å forsvare vår grunnlov uten forbehold, selv når det byr oss imot.

Det er en forutsetni­ng for vår frihet – og det er demokratie­ts paradoks!

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? «Er det Vigilo-skandalen som har gitt en plutselig panikk?» Lærer Adrian Talleraas sliter med å akseptere at skolen han jobber ved, ikke har tilfredsst­illende lærebøker og digitale ressurser.
FOTO: ØRJAN DEISZ «Er det Vigilo-skandalen som har gitt en plutselig panikk?» Lærer Adrian Talleraas sliter med å akseptere at skolen han jobber ved, ikke har tilfredsst­illende lærebøker og digitale ressurser.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway