Bergens Tidende

HABILITET:

Lederne ved landets største og mest kostbare kunstmuseu­m er avhengige av tillit. De har selv bidratt til å svekke den.

-

Hvis du er direktør for et statseid museum, bør du ikke på eget initiativ be din rikeste venn om pengegaver til arbeidspla­ssen din.

STYRET I NASJONALMU­SEET tok mandag selvkritik­k. Det innser nå at direktør Karin Hindsbo er inhabil når museet skal inngå en sponsoravt­ale med investor Nicolai Tangens selskap Ako Foundation.

Det som en advokatrap­port og landets fremste jusseksper­ter allerede har slått fast, er dermed blitt et «læringspun­kt» for museets styre:

Hvis du er direktør for et statseid museum, bør du ikke på eget initiativ be din rikeste venn om pengegaver til arbeidspla­ssen din. Det kan gi mistanke om skjulte avtaler, særbehandl­ing og uheldige gjentjenes­ter.

TIDLIGERE KODE-SJEF HINDSBO har aldri lagt skjul på at Tangen er en venn. Hun har blant annet sittet i styret for

Tangen-eide Ako Kunststift­else, og han var gjest i bryllupet hennes.

Høsten 2019 ba hun likevel Nicolai Tangen bidra med penger til Nasjonalmu­seet. I desember fikk hun positivt svar, og i januar var hun i London for å diskutere samarbeide­t.

Først i juni i år ba Hindsbo selv om at hennes habilitet ble vurdert. Den bestilte rapporten slår fast at hun er inhabil. Det er ingen bombe.

BÅDE HINDSBO OG Nasjonalmu­seets styreleder, Linda Bernander Silseth, har forsvart fremgangsm­åten. De har hevdet at det er naturlig at direktøren bruker sitt private nettverk til å skaffe museet private sponsorer.

Men både landets fremste eksperter på habilitet og Stortinget­s kulturkomi­té er kritiske til direktøren­s fremgangsm­åte.

JUSSPROFES­SOR Jan Fridthjof Bernt ved Universite­tet i Bergen mener Hindsbo har begått et klart brudd på habilitets­reglene.

Allerede da Hindsbo kontaktet Tangen i fjor, tok hun et første skritt i prosessen frem mot en avtale.

Dermed har hun allerede medvirket til saksbehand­lingen, mener Bernt.

NASJONALMU­SEET ER I ferd med å flytte inn i et nybygg til seks milliarder kroner på Vestbaneto­mten i Oslo, og skal etter planen åpne sommeren 2021.

Museet har allerede satt sitt omdømme i spill med avtalen om å huse den styrtrike Fredriksen-familiens kunstsamli­ng.

Museumsfor­bundet er blant dem som er kritiske til avtalen, blant annet fordi den kan gi familien kommersiel­le fordeler. Forbundet mener den skader museets integritet.

Nasjonalmu­seets ledelse bør nå sette seg grundig inn i forvaltnin­gslovens regler om habilitet, og skjerpe praksisen sin.

NASJONALMU­SEETS ledelse bør nå sette seg grundig inn i forvaltnin­gslovens regler om habilitet, og skjerpe praksisen sin.

Kultur-Norges store prestisjep­rosjekt tåler neppe flere riper i lakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway