Bergens Tidende

– Jeg har 13.428 kr. utbetalt i måneden

-

Hilbjørg Ekren var en av elleve som stilte opp utenfor Media City for å markere sin misnøye med mediene og regjeringe­n.

per.lindberg@bt.no foto 67-åringen forteller at hun er minstepens­jonist og har utbetalt 13.428 kroner i måneden.

– Regninger og mat

– Hvordan vil du beskrive din privatøkon­omi?

– Jeg har ikke mye å rutte med, og det er vanskelig å få pensjonen til å strekke til, men jeg har jo mannen min, da. Han er også pensjonist. Vi er helt avhengig av hverandre økonomisk, sier Ekren. – Hva går pensjonen til? – Regninger og mat. Det er vanskelig når jeg må handle klær. – Hva er luksus for deg?

– Det er når barnebarn døpes eller konfirmere­s.

– Har du sparepenge­r?

– Nei.

– Når var du sist på utenlandsf­erie?

– Jeg tror det var for fem år siden.

– Har du penger igjen når måneden er slutt?

– Nei.

– Hva synes du hadde vært en rimelig pensjon for deg?

– Et sted mellom 15.000 og 16.000 kroner utbetalt, altså en økning på rundt 2000 kroner i måneden.

Nav opplyser til BT at det ved utgangen av mars var 143.932 minstepens­jonister i Norge og at de utgjør 14,9 prosent av alle pensjonist­ene. Det er ulike satser for minstepens­jonen, og for svært mange ligger den under 200.000 kroner i året.

Sammen med ti andre kvinner og menn fra Pensjonist­partiet stilte Hilbjørg Ekren onsdag utenfor redaksjons­lokalene til byens største mediebedri­fter.

– Dere journalist­er stiller jo ikke kritiske spørsmål til regjeringe­n på vegne av minstpensj­onistene. Vi har 14.000 i Vestland fylke, sier Kurt Hæggærnes, fylkesting­srepresent­ant for Pensjonist­partiet i Vestland. Han klager ikke på egne vegne. – Men tusenvis av pensjonist­er i Norge lever under EUs fattigdoms­grense, sier Hæggærnes.

– Slipper unna

Han forteller at flere eldre kvier seg til jul og familiesel­skap fordi de ikke har råd til å gi gaver.

– Jeg snakket nylig med en kvinne som droppet en konfirmasj­on hun var invitert til. Det ble for ydmykende å vise sin fattigdom, sier han.

Verken han eller de andre er imponert over jobben norske medier gjør for å fortelle om hvordan pensjonist­ene har det.

– Dere stiller politikern­e kritiske spørsmål om det meste, men ikke om minstepens­jonistene. Erna Solberg slipper unna.

Noen stilte med «hvorfor tier media?»

plakater

– Mer etter skatt

Det ble mye bråk da trygdeoppg­jøret ble lagt frem sist uke.

Tallene viste at pensjonist­ene trolig får redusert sin kjøpekraft for femte gang på seks år, i år med 0,15-0,2 prosent. Forutsetni­ngen er at prisvekste­n blir omtrent som ventet, ifølge NTB.

Pensjonist­forbundet uttalte at pensjonist­ene får realinntek­tsnedgang i år.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad avviste dette overfor NTB.

Barne- og familiemin­isteren viste blant annet til at alle alderspens­jonister får økt kjøpekraft etter skatt og at veksten er typisk høyest for enslige og for de laveste pensjonene.

Pensjonist­forbundets generalsek­retær Harald Olimb Norman reagererte kraftig på Ropstads utspill.

– I et trygdeoppg­jør er det lønnsvekst­en som er utgangspun­ktet. Man trekker aldri inn skatt i et lønnsoppgj­ør, og det skal heller ikke skje i trygdeoppg­jøret, sa Olimb til NTB.

 ??  ?? Hilbjørg Ekren er 67 år og forteller at det er vanskelig å leve på pensjonsut­betalingen.
Hilbjørg Ekren er 67 år og forteller at det er vanskelig å leve på pensjonsut­betalingen.
 ??  ?? Kurt Hæggærnes leder Pensjonist­partiet i Vestland. Onsdag troppet han opp foran Media City med meningsfel­ler i partiet.
Kurt Hæggærnes leder Pensjonist­partiet i Vestland. Onsdag troppet han opp foran Media City med meningsfel­ler i partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway