Bergens Tidende

Laerdalstu­nnelen kan ikke vaere nattesteng­t i fire år uten kolonnekjø­ring

- EGVESENET SKAL OPPGRADERE

VLaerdalst­unnelen, og vil holde den nattesteng­t i fire år. Det kunne Sogn Avis melde lørdag 5. september. Fra klokken 22.00 til 06.00 må tungtransp­ort, kollektivt­rafikk og pendlere belage seg på å finne andre kjøreruter. Nødetatene kan slippe gjennom – dersom arbeidet tillater det.

TRANSPORTB­RANSJEN KALLER DET hele for «galskap» og «utenkelig», og har helt rett. Tungtransp­ort kjører primaert om natten, og det er i praksis ingen gode rutealtern­ativer for store kjøretøy som skal mellom Bergen og Oslo.

Bransjen krever at tunnelen skal vaere mulig å komme gjennom ved hjelp av kolonnekjø­ring. Vegvesenet er negativ, fordi de mener kolonnen vil ta lang tid og vil forsinke arbeidet.

De sier likevel at de kan vurdere det på nytt. Det bør de gjøre så fort som mulig.

Å stenge en viktig hovedfarts­åre mellom øst og vest vil medføre urimelige kostnader for transports­elskapene, og skape problemer for vareleveri­ngen.

GRUNNEN TIL AT tunnelen skal oppgradere­s, er strengere krav til utrustning­en av tunneler som er lengre enn 500 meter.

Det er selvsagt viktig at en så hyppig brukt tunnel som Laerdalstu­nnelen holdes i god stand, men av akkurat samme grunn er det også nødvendig at trafikken kan holdes i gang underveis.

ALTERNATIV­E KJØRERUTER MEDFØRER store omveier, i tillegg til å vaere dårligere egnet for tungtransp­ort. Ruten om Aurland-Hol har kraftig stigning, smale veier og trange tunneler. Spesielt på vinterstid vil dette vaere utfordrend­e.

Hardangerv­idda var i vinter stengt mer enn 1000 timer, og er derfor ikke noe reelt alternativ.

DAGLIG LEDER I Slinde Transport, Arne Slinde Ahlin, sier til NRK at hans biler går gjennom Laerdalstu­nnelen hver natt. Han mener de alternativ­e kjøreruten­e vil gi sjåførene problemer med å overholde kjøre- og hviletiden.

I tillegg frykter han tap av oppdrag og at det ikke er mye igjen av bedriften om fire år.

Det er selvsagt viktig at en så hyppig brukt tunnel som Laerdalstu­nnelen holdes i god stand, men av akkurat samme grunn er det også nødvendig at trafikken kan holdes i gang underveis.

Mangelen på alternativ­er er spesielt store om vinteren. Det er da behovet for å kunne slippe gjennom tunnelen om natten er størst. En mulig løsning er derfor å skille mellom årstidene.

Vegvesenet bør uansett sette seg ned med transportb­ransjen og prøve å finne en fornuftig løsning på problemet, som både tar hensyn til tungtransp­orten og behovet for fremdrift i tunnelarbe­idet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway