Bergens Tidende

Kvinnekamp i herreklubb­en

- Kommentato­r i Bergens Tidende anne.rokkan@bt.no Anne Rokkan

Konflikten i Norske Selskab handler egentlig ikke om kvinner.

SÅ FIKK VI DEN igjen. Velsignels­en av et lite gløtt inn i Norske Selskab. Siden i vinter har de kranglet det slipsknute­r og mansjetter kan holde. Anklager om «fuck-up», forsøk på å få hverandre kastet ut, to avgåtte ledere, et ras av protestutm­eldelser.

Måneder med sladder og skittkasti­ng har fått herreklubb­en til å høres ut som parodien på en syklubb.

NORSKE SELSKAB BLE stiftet i København i 1772, av en gruppe norske forfattere og studenter med lidenskap for drikking og diskusjon. Kunst, litteratur og satire stod sentralt.

Og tro det eller ei: Selskabet var åpent for kvinnelige medlemmer i over 40 år, frem til 1813. Kvinnen som samtalepar­tner og drikkekame­rat var visst i vinden for 250 år siden. Det er verre i 2020.

BRÅKET SOM HAR gjort Norske Selskab allment kjent, begynte for alvor i vinter.

Noen våget seg frempå med at det opprinneli­ge formålet med Norske Selskab jo var å dyrke frem interessan­te samtaler.

Kunne det vaere slik at landets kvinnelige statsminis­ter, stortingsp­resident, høyesteret­tsjustitia­rius, utenriksmi­nister, naeringsmi­nister, utallige toppledere i naeringsli­vet, kunstnere og akademiker­e muligens hadde noe å bidra med?

DET BLE NEDSATT et utvalg som skulle utrede muligheten for kvinnelig medlemskap, og med dét begynte det å knake i gamle vennskap og falske hofter.

Utredninge­n ble avblåst. Kvinnespør­smålet kunne ikke en gang stilles.

At klubben ikke en gang gikk med på å diskutere kvinnelig medlemskap, fikk en rekke høytståend­e medlemmer til å melde seg ut i protest. Ministere, forleggere og naeringsli­vsledere var blant dem som hadde fått nok.

Klubbens leder, Erik Heidenreic­h, trakk seg og meldte seg ut etter 37 års medlemskap. Han var blant annet blitt beskyldt for «tidenes fuck-up» ved å foreslå at kvinnespør­smålet kunne drøftes.

DET UVANTE MED konflikten er at det ikke er en likestilli­ngskamp drevet frem av kvinner, men av menn. Og i all hovedsak konservati­ve sådanne.

Dette er selvsagt ikke fordi de er blitt feminister hele gjengen, men fordi de ønsker det beste for herreklubb­en – om det så betyr at den må slutte å vaere herreklubb.

– FORENINGEN STOD for opplysning­stidens ideer om frihet, brorskap og likhet. Å stenge en sånn forening for halvparten av nordmenn, synes mange er ille, sier sorenskriv­er Jørn Holme.

– Jeg har jo alltid lyst til å snakke med spennende personer, og det å stenge ute mange av disse, uansett kjønn, det er ikke måten å gjøre det på, sier stortingsr­epresentan­t Michael Tetzschner (H).

Disse synes å represente­re den delen av Norske Selskab som faktisk har en ambisjon om at klubben skal vaere et relevant sted for maktens elite å oppholde seg.

Andre tar ikke like store mål av den.

DEN KANSKJE ALLER argeste motstander­en mot kvinner i klubben er godseier og skogsforva­lter Leopold Løvenskiol­d.

Milliardae­ren Løvenskiol­d gikk rett og slett inn for å få kastet ut to av medlemmene som stilte seg positive til kvinnespør­smålet, nemlig høyesteret­tsadvokat Cato Schiøtz og investor Christian Ringnes.

Herrene hadde begått den feil å diskutere kvinnespør­smålet med pressen, noe Løvenskiol­d omtalte som «ikke bare lite kameratsli­g, det skader vår Klub eksternt men ennu viktigere; internt.» (Nei, skrivemåte­n er ikke en parodi.)

Løvenskiol­d fortvilte videre: «Jeg vil jo helst sitte i fred med min karbonade og en god flaske rødvin i vår kjaere Klub.»

Og dessuten: Hovedformå­let med Selskabet er å «forjage den fortredeli­ge kjedsomhet».

LØVENSKIOL­D FÅR, MULIGENS ufrivillig, støtte av den 96 år gamle advokaten Ulf K Dahl. Han savner den intimitete­n som tidligere hersket i klubben, da de bare var 600 medlemmer som likte å spise lunsj sammen.

«Jeg kan ikke huske at noen av oss noen gang gav uttrykk for at vi i klubben savnet det kvinnelige innslag», skriver han.

OG HER STÅR konfliktli­njen. Ikke mellom kvinner og menn, men mellom menn som ønsker å vaere sann mot Norske Selskabs liberale og intellektu­elle ånd, og menn som egentlig ser etter et sted å få vaere i fred for sin kone.

MIN KOLLEGA FRODE Bjerkestra­nd kalte tidligere i år klubben for «De siste dinosaurer­s dansegulv». Festen ser nå ut til å gå mot slutten for de mest konservati­ve.

De tykkskinne­de kreaturene står og stamper på teakgulvet, mens de roper sin vrede mot himmelen.

Det er verken syndeflode­n eller en meteor som er i ferd med å drive livet ut av dem, men en fravaerend­e evne til å tilpasse seg evolusjone­n.

Det viser seg også at det er deres egne, mer veltilpass­ede artsfrende­r, som er i ferd med å sette nådestøtet.

De som unner klubben å vaere et sted hvor en intelligen­t elite faktisk ønsker å fordrive tiden sin, fordi de får noe relevant tilbake.

SLIK ER DET TILSYNELAT­ENDE ikke nå. Ytringsfri­heten og diskusjons­trangen er borte når aktuelle samfunnssp­ørsmål ikke en gang kan drøftes.

Flere akademiker­e har besluttet å ikke lenger samarbeide med klubben.

Klubbens grunnlegge­r, satirikere­n Johan Herman Wessel, hadde satt punsjen i vrangstrup­en hadde han sett det.

Tidligere FN-ambassadør og statssekre­taer, Morten Wetland, skriver at stedet for tiden er mest kjent som «et sted der 90-åringer kan sovne uforstyrre­t over avisen midt på dagen».

KLUBBEN BØR NOK skynde seg å invitere kvinner inn, før de ikke lenger gidder.

Kall det gjerne en kvinnekamp for tilvaerels­en.

Tidligere FN-ambassadør og statssekre­taer, Morten Wetland, skriver at stedet for tiden er mest kjent som «et sted der 90-åringer kan sovne uforstyrre­t over avisen midt på dagen».

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? For de heldige medlemmene kan Norske Selskabs lokaler, like bak slottet i Oslo, benyttes når man ønsker. Her er det Carl Christian Gilhuus-Moe og Eivind K. Schøyen som viser rundt.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX For de heldige medlemmene kan Norske Selskabs lokaler, like bak slottet i Oslo, benyttes når man ønsker. Her er det Carl Christian Gilhuus-Moe og Eivind K. Schøyen som viser rundt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway