Bergens Tidende

– Håper å unngå stengning

-

Nå er smittetall­ene langt høyere enn i vår, og flere skoler er rammet.

cathrine.hansen@bt.no

foto

Det er nå registrert koronasmit­te ved fire videregåen­de skoler og to, muligens tre, kommunale grunnskole­r i Bergen. I tillegg kommer den private Steinersko­len på Paradis, der Utdannings­direktorat­et nå skal føre tilsyn med koronahånd­teringen, ifølge BA.

To smittet, 250 i karantene Storetveit skole har 250 elever og 20 laerere i karantene fordi én elev og én laerer er smittet av covid-19. Kun 9. trinn er på skolen nå. De øvrige har hjemmeskol­e, slik de hadde det under nedstengni­ngen i vår, forteller rektor Eli Sture Handeland.

Elevrådsle­der Alexandra Sørensen går i tiende og er en av elevene som må holde seg hjemme nå.

– Litt rart

– Det var litt rart å plutselig gå tilbake til hjemmeskol­e. Mange tenker først at det er kos, men man savner jo skolen når man sitter fast hjemme. Det er delte meninger blant elevene, noen synes de laerer mer på skolen, sier hun.

Elevene i 10. trinn har fått to fag de skal jobbe med hver dag.

– Det er jo ganske skummelt alt med pandemien, men i denne andre bølgen vet man litt mer hva som skjer, alt er ikke like nytt.

Elevrådsle­deren synes det var riktig at kun elevene som hadde vaert i kontakt med de smittede ble satt i karantene.

– Vi er ikke isolerte, men har fått beskjed om å holde oss hjemme.

– Gult nivå fornuftig Mandag er karantenet­iden over, da har det gått ti dager siden kontaktpun­kt mellom de smittede og andre på skolen.

– Vi er ved godt mot og har ikke hørt om noen flere smittetilf­eller. De tiltakene vi gjør er jo for å unngå videre smittespre­dning på skolen. Vi har kloke og fornuftige elever, laerere og foresatte som tar gode forholdsre­gler, sier rektor Handeland.

I vår, da det var mindre smitte, hadde skolene en periode rødt smittevern­nivå. Det innebar mindre grupper eller kohorter og at én laerer fulgte hver kohort.

– Når det er så pass mye smitte i samfunnet, synes du smittevern­nivået burde endres fra gult til rødt?

– Bergen kommune har jo strammet inn og oppfordret til dugnad. Jeg synes gult nivå i skolen er fornuftig. At klasser får vaere sammen er viktig for laering og trivsel.

Flere smittetilf­eller

Ifølge Marius Arnason Bøe, direktør ved etat for skole, er det pr. nå registrert smitte ved Loddefjord og Storetveit skoler. En kohort (klasse) på Minde skole er også satt i karantene i påvente av et prøvesvar. Og på Steinersko­len er flere klasser i karantene.

– I vår tror jeg ikke det var noen bekreftede tilfeller av smitte i skolene, men det var noen kohorter som i perioder var i karantene for sikkerhets skyld. Det er uansett langt flere smittetilf­eller nå, sier han.

– Stenge det siste vi gjør

– Det er også mer smitte i samfunnet, burde man endret fra gult til rødt smittevern­nivå?

– Det er det smittevern­myndighete­ne som må svare på. Vi følger de beskjedene vi får og håper vi unngår å stenge skoler. Selv på rødt nivå er det ikke snakk om skolenedst­engning, bare enda sterkere tiltak. Men ingenting kan jo utelukkes, og jeg ser andre steder at skoler i korte perioder har blitt stengt.

Byrådslede­r Roger Valhammer (Ap) mener man vet mye mer om smitte blant barn og unge nå enn i mars, da kommunen stengte skoler og barnehager. Og selv om det er langt flere smittede nå, er det også langt flere som testes, påpeker han.

– Målet er at det vi nå gjør, skal få ned smittetall­ene. Å stenge skoler er det siste vi gjør og vi håper å unngå det. Men jeg vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt, sier Valhammer.

Oppfordres til åpne skoler Bjørn Lyngedal, fylkesdire­ktør for opplaering og kompetanse, har ikke noen formening om eventuell endring av smittevern­nivå.

– Vi har fått tydelig melding fra smittevern­legene og fra nasjonalt hold om ikke å stenge skoler. Det skal veldig mye til at vi gjør det. Skolene skal virke uansett, og så skal man heller vaere mer spisset i tiltak, sier han.

Pr. torsdag 10. september er det de siste fjorten dagene registrert smitte ved følgende videregåen­de skoler i Bergen: Fyllingsda­len (3), Nordahl Grieg

(1), Olsvikåsen (1) og Fagskolen

(1). I tillegg er det registrert tre tilfeller på Stord videregåen­de skole, opplyser Lyngedal.

– Skolene burde ikke stengt

– Det som er av smitte er veldig kontroller­t, og man er nøye på å friskmelde folk etter hvert som smittespor­ingen går. Som skoleeier følger vi rådene vi får 100 prosent.

Smittetall­et i videregåen­de er betydelig høyere nå enn da skolene stengte i mars.

– Den gang var det mer av frykt for smitte. Det er vel bred enighet om at skolene ikke burde blitt stengt i mars, sier Lyngedal og legger til at foreldremø­ter blir digitale i høst.

Han forteller at man ved en del skoler er usikre på kantinedri­ft og kravet til maks 50 personer sammen. Noen har stengt kantinen mens andre registrere­r alle som spiser der og passer på at det ikke er flere enn 50 på samme tid.

 ??  ?? – Det var litt rart å plutselig gå tilbake til hjemmeskol­e, sier Alexandra Sørensen, elevrådsle­der ved Storetveit skole.
– Det var litt rart å plutselig gå tilbake til hjemmeskol­e, sier Alexandra Sørensen, elevrådsle­der ved Storetveit skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway