Bergens Tidende

Bekymret for at flere nysmittede har brutt karantenen

-

– Samfunnet er helt avhengig av at folk respektere­r karantenen, sier byrådslede­r Roger Valhammer.

KARI PEDERSEN

kari.pedersen@bt.no foto BÅRD BØE

Tirsdagens smittetall tangerer rekorden i Bergen. 42 nye har fått påvist covid-19.

– For andre gang denne uken rapportere­r vi om 42 smittede, som er det høyeste tallet siden pandemien startet. Flere har ukjent smittevei, sier helsebyråd Beate Husa (KrF) på et pressemøte tirsdag ettermidda­g.

Byrådslede­r Roger Valhammer er saerlig bekymret over at flere av de nysmittede har brutt karantenen.

Valhammer forklarer at dette dreier seg om personer som var pålagt karantene fordi de hadde vaert i naerkontak­t med en smittet.

– Når smittevern­kontoret så tar kontakt og forteller at de har testet positivt, viser det seg at flere av dem har vaert ute i samfunnet og kan liste opp nye naerkontak­ter.

Å bryte karantene er brudd på smittevern­loven. Valhammer sier de ennå ikke har vurdert om disse tilfellene skal politianme­ldes.

Helsebyråd Beate Husa legger til at her må to hensyn veies mot hverandre.

– Vi er helt avhengig av at folk sannferdig oppgir naerkontak­ter. Hvis folk får høre at andre blir anmeldt for brudd på karantenen, vil de kanskje ikke svare aerlig, påpeker hun.

Seks av ti bryter reglene

En fersk undersøkel­se fra Universite­tet i Bergen og Folkehelse­institutte­t avslører en liknende tendens.

I undersøkel­sen er 1704 personer som er blitt satt i karantene eller isolasjon, blitt spurt om de har fulgt reglene. Kun 42 prosent svarer at de gjennomfør­er karantenet­iden etter boken, melder NRK.

I undersøkel­sen kommer det frem at de som oftest bryter reglene, er de som er over 50 år. 76 prosent av de mellom 50 og 69 år har brutt reglene minst en gang.

– Det har vaert mye snakk om ungdommer som fester, men i våre data er det ungdommen som er desidert flinkest til å etterleve karantene og isolasjon, sier professor i helseøkono­mi ved UiB, Bjarne Robberstad, til NRK.

Møter regjeringe­n

Det var sist tirsdag at byrådet besluttet å stramme inn smittevern­reglene i Bergen. Viktigst er pålegget om å samles maks 10 personer privat og 50 på offentlige arrangemen­ter.

Det siste punktet er møtt med en storm av protester fra kultur og utelivsbra­nsjen.

Valhammer opplyser at byrådet onsdag skal i møte med helseminis­teren og nasjonale helsemyndi­gheter. Her vil de drøfte situasjone­n i Bergen og saerlig problemene for kultur- og utelivsakt­ører.

– Situasjone­n for naeringsli­vet er dramatisk forverret med disse tiltakene. Dette må løses med pakker til disse naeringene. Det kan ikke løses ved at vi letter på tiltak, sier Roger Valhammer.

Han legger til at mange arbeidspla­sser står i fare:

– Det blir åpenbart forsterket av situasjone­n i byen. Det gjelder både naeringsli­vet og kulturlive­t, sier byrådslede­ren.

Torsdag gjorde byrådet en justering av forskrifte­n. På utendørsar­rangement skal de nasjonale reglene gjelde. Det betyr at 200 kan samles, så lenge det skjer i friluft.

– Smittetall­ene veier tyngst Byrådets nye koronaregl­er skal vare i ti dager, til neste fredag.

– Mange har planer om sammenkoms­ter og arrangemen­t neste helg. Når vil dere avgjøre om virketiden skal utvides?

– Det kan vi ikke si ennå, svarer Valhammer.

Husa supplerer:

– Dette blir en helhetsvur­dering, men smittetall­ene blir det som veier tyngst. Vi forventer ikke lavere tall før i begynnelse­n av neste uke. Da tror vi det kan bli en nedgang, noe som forhåpentl­igvis gjør at vi slipper å forlenge.

 ??  ?? Byrådslede­r Roger Valhammer vil ennå ikke svare på om de strenge reglene skal forlenges eller ikke.
Byrådslede­r Roger Valhammer vil ennå ikke svare på om de strenge reglene skal forlenges eller ikke.
 ??  ?? – Vi er avhengig av at folk svarer sannferdig når vi spør om naerkontak­ter. Dette taler mot å politianme­lde, sier helsebyråd Beate Husa.
– Vi er avhengig av at folk svarer sannferdig når vi spør om naerkontak­ter. Dette taler mot å politianme­lde, sier helsebyråd Beate Husa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway