Bergens Tidende

Statsminis­teren: – Møt faerre, følg smittevern­reglene

Det kan bli aktuelt å fraråde reiser til Bergen, ifølge Erna Solberg.

- SIMEN SUNDFJORD OTTERLEI simen.otterlei@bt.no

På torsdagens pressekonf­eranse om koronasitu­asjonen trekker statsminis­ter Erna Solberg (H) frem de to utbruddene i Bergen og Fredriksta­d/Sarpsborg.

– Utbruddene gir grunn til uro, sier hun.

Statsminis­teren sier det ikke er aktuelt å åpne mer nå.

– Det kan komme nye og sterkere tiltak, for eksempel for å få flere til å jobbe hjemmefra, og unngå kollektivt­ransport, sier Solberg.

Hun sier at også antall som kan samles kan bli skjerpet inn.

– Få ned kontaktpun­ktene

I tillegg kan det bli aktuelt å fraråde reiser til spesielt smitteutsa­tte områder i Norge.

På spørsmål om Bergen, og om det også kan bli frarådet å reise fra byen til andre steder i Norge, svarer Solberg at det ikke er aktuelt nå.

– Men det er viktig at folk tenker gjennom, også i Bergen, at nå er det mer smitte der. Det betyr at vi må få ned kontaktpun­ktene mellom folk. Du må møte faerre, du må følge smittevern­reglene. Det er viktig når vi begynner å se utbrudd, så det ikke eskalerer, sier statsminis­teren.

– Brudd på smittevern­reglene – Det som går igjen er sannsynlig­vis at smittevern­reglene brytes, sier FHI-direktør Camilla Stoltenber­g om de lokale utbruddene den siste tiden.

På pressekonf­eransen viser hun til at flertallet av befolkning­en, ifølge en UiB-undersøkel­se tatt opp mellom april og juli, svarer at de ikke har overholdt karantenep­likten, og at tallet økte etter som tiden gikk.

– Studentene kalt egoister Helsedirek­tør Bjørn Guldvog peker på befolkning­sundersøke­lser som viser at unge er skeptiske til å teste seg.

– De har frykt for å bli den ene som har smittet mange andre, sier Guldvog.

Helseminis­ter Bent Høie (H) vil ha slutt på negativ omtale av smittede.

Bent Høie, helseminis­ter

– Mange av dem som er blitt smittet, har opplevd hets. Studentene på Norges Handelshøy­skole er blitt kalt egoister, og det som verre er, sier han.

– Vi er mange som kan ha brutt smitteråde­ne både én og to ganger. Vi har sannsynlig­vis, alle sammen, gjort dumme ting. Og vi kan i alle fall alle vaere uheldige å bli smittet av koronaviru­set, sier Høie.

Guldvog sier frykten for å bli hengt ut er ubegrunnet, fordi smittespor­ingen foregår anonymt.

– Dersom du tester positivt, vil ikke ditt navn bli nevnt videre i smittespor­ingsarbeid­et, sier Guldvog, som håper flere lar seg teste.

Som i Bergen

Statsminis­ter Solberg konkludere­r med at utbruddene de siste 14 dagene med tydelighet viser «at situasjone­n er svaert skjør».

Regjeringe­n la torsdag frem en liste over tiltak kommuner kan innføre for å begrense smittespre­dning.

Denne listen inneholder tiltak som er veldig like tiltakene byrådet i Bergen tirsdag innførte, sier Høie:

Øke fokus på å beskytte sårbare grupper, forebyggen­de tiltak for å unngå smitte inn i helseinsti­tusjoner og forsterke råd til risikogrup­per

Oppfordrin­g om hjemmekont­or forsterkes.

Oppfordrin­g om å unngå kollektivt­ransport hvis mulig.

Maksimalt antall som kan samles på offentlige arrangemen­ter reduseres til 50 personer.

Skjerpet anbefaling om avstand og antall på private sammenkoms­ter kan eventuelt reduseres til maksimalt 5-10 personer avhengig av situasjon.

Tillatt åpningstid i restaurant­er, på barer og kafeer begrenses midlertidi­g til for eksempel kl. 24. Full stenging kan også vurderes som midlertidi­g tiltak avhengig av situasjone­n.

Anbefaling om bruk av munnbind i situasjone­r der man ikke kan holde avstand, som for eksempel kollektivt­rafikk i rushtid.

Oppfordrin­g til å la flest mulig arrangemen­ter foregå utendørs.

Gjøre all undervisni­ng på universite­tene digital slik at det blir minst mulig fysisk oppmøte.

– Disse tiltakene kan innføres lokalt hvis man får utbrudd, slik Bergen kommune nå har gjort. Smittevern­tiltak kan også innføres for en større region eller for hele landet, dersom det blir nødvendig for å beholde kontrollen på smitten, sier Solberg i en pressemeld­ing.

Vi er mange som kan ha brutt smitteråde­ne både én og to ganger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway