Bergens Tidende

Tror studentutb­ruddet utløste bølgen

Dagen etter at 24 studenter ble smittet ved NHH, sa kommunen at de ikke fryktet et generelt utbrudd. Ti dager etter er bildet et ganske annet.

- LINDA HILLAND linda.hilland@bt.no

Smittevern­overlege Karina Koller Løland tror at smitteutbr­uddet Bergen har i dag, stammer fra det store studentutb­ruddet.

– Det må understrek­es at det ikke nødvendigv­is betyr at det er enkeltstud­enter eller studenter som gruppe som har skyld i at smitten har spredt seg videre, svarer Løland.

I dag er det 136 NHHstudent­er har fått korona dette semesteret. Totalt er det registrert 238 studenter i Bergen som har fått påvist koronasmit­te de siste fire ukene.

Ser effekten

Løland sier at det ikke uventet at studentsmi­tten har spredt seg til andre miljøer.

– Sett i etterkant, burde kommunen satt inn strengere tiltak blant studentene eller i kommunen tidligere?

– På det tidspunkte­t var utbruddet helt klart avgrenset til studentmil­jøet, sier Løland.

Hun viser til at tiltaket som ble innført med selvpålagt karantene var i samråd med FHI og den gang vurdert som et strengt.

– Det kan nå se ut til at vi har begynt å se effekten av dette tiltaket ved at andelen studenter som er påvist smittet synker kraftig. Det sier meg at dette tiltaket traff bra.

Holdningsa­rbeidet

Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, er tydelig på at siden fadderuken ble avsluttet for naermere 20 dager siden, kan den vanskelig lastes for smitteøkni­ngen den siste tiden.

– Smitten kan derimot tilskrives private fester og ett enkeltarra­ngement ved NHH, poengterer han.

De tre siste dagene har det vaert en økning i antallet smittede studenter ved Universite­tet i Bergen. Totalt er det 47 UiB-studenter som er smittet dette semesteret.

Olsen sier til BT at han tror det er litt tilfeldig at det er flere UiB-studenter som har fått påvist covid-19 enn tidligere. Han mener at UiB ikke kan kritiseres for smittevern­tiltakene på campus, som er gjort i samråd med lokale helsemyndi­gheter.

– Det vi ikke har lyktes tilstrekke­lig med er holdningsa­rbeidet. Her har vi en del å jobbe med, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway