Bergens Tidende

Nå er Solberg historisk

-

Ingen bergensere har sittet lenger i statsminis­terstolen enn Erna Solberg.

paal.maeland@bt.no

6 år, 10 måneder og 25 dager har Solberg sittet som statsminis­ter når hun fredag innleder det forsinkede og forkortede landsmøtet til Høyre.

Det gjør henne til den syvende lengstsitt­ende statsminis­teren i Norges historie, så langt (se fakta nederst).

Onsdag passerte hun nemlig syvendepla­ssen – og den hittil lengstsitt­ende statsminis­teren fra Bergen, Johan Ludwig Mowinckel.

Kan ta andreplass­en

– Var du klar over den lille milepaelen?

– Det var noen som sa det til meg i forrige uke at jeg naermet meg, men jeg har ikke talt dager. Jeg har annet å ta meg til, svarer Solberg.

Hun sier at det betyr lite for henne.

– Men det som er fint å med sitte som statsminis­ter en stund, er at du får sett resultaten­e av politikken vi har innført, sier hun.

Christian Michelsen var statsminis­ter i to år og syv måneder, mens Wollert Konow satt i drøye to år. Og da har vi nevnt alle statsminis­tre fra Bergen.

Solberg er også for lengst blitt den lengstsitt­ende statsminis­ter fra Høyre, med over to år mer enn Kåre Willoch.

Snublestei­ner i programmet Partiets mål er klart: Fire nye år for Solberg som statsminis­ter etter valget som holdes om ganske nøyaktig ett år.

– Minst fire år! Det er fullt ut mulig å se for seg Erna som Norges statsminis­ter i lang tid fremover, sa leder for programkom­iteen, Linda Hofstad Helleland, da hun presentert­e forslaget til partiprogr­ammet som skal sikre gjenvalg.

Men en Solberg-ledet regjering er avhengig av støtte fra KrF og Venstre – og trolig Frp. I programfor­slaget ligger en rekke snubletråd­er for et samarbeid med de to regjerings­partnerne:

Programkom­iteen vil gjøre det vanskelige­re å få permanent oppholdslø­yve i Norge, og stramme opp reglene for familiegje­nforening.

Flertallet vil fjerne kontantstø­tten.

Komiteen vil også oppheve statlige begrensnin­ger på skjenketid, fjerne forbudet mot å drikke alkohol på offentlig sted og åpne for lengre alkoholsal­g i butikkene.

I tillegg vil komiteen si ja til søndagsåpn­e butikker.

Kjemper for kontantstø­tten Alle disse sakene er imot KrFs politikk, og har allerede møtt reaksjoner hos regjerings­partneren.

– Tenkte du: Kan vi ikke roe oss litt akkurat på disse sakene?

– Nei, men jeg tenker at det er det er de store linjene og målene som er viktige i det kommende programmet. Der tror jeg KrF og Venstre er enig med mye, som at vi må skape arbeidspla­sser. Så vil det vaere enkeltsake­r som vil skape diskusjone­r både i partiet og med samarbeids­partiene.

Solberg minner om at flere av disse spørsmålen­e er gjenganger­e på Høyres landsmøter hver gang et nytt program skal vedtas.

– Selv er jeg for eksempel uenig med flertallet i programkom­iteen, og vil beholde kontantstø­tten. Jeg var med å få den inn på programmet vårt, og vil kjempe for å beholde den der, sier hun.

Programmet skal vedtas på neste års landsmøte, men debatten begynner nå.

– «#Helheten», det er oss

Når det gjelder Venstre, kan innstrammi­ng i justis- og innvandrin­gspolitikk­en bli en het potet sammen med klima. Programkom­iteen sier nei til å sette en sluttdato for norsk olje og gass, og vil konsekvens­utrede i Lofoten og Vesterålen.

Dessuten vil komiteen revurdere regionrefo­rmen og kanskje legge ned fylkeskomm­unen. Reformen er et av Venstres hjertebarn.

– Jeg tror vi må skille mellom de sakene som er veldig viktige

FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX for Høyre, og de som vi er for og gjerne vil ha gjennomfør­t, men som ikke er like viktige, sier Solberg.

– Sier du at en del av disse punktene vil vaere mulig for Høyre å forhandle vekk i en eventuell ny regjerings­plattform?

– Nei, men vi har vist før at vi klarer å komme til enighet med andre partier så lenge helheten er bra. Der er vi litt kjedelige i Høyre. «Hashtag helheten» – det er oss.

– Trenger større Frp Dessuten trenger Solberg at Venstre og KrF klarer å komme seg over sperregren­sen igjen. Det var naere på forrige gang – og onde tunger vil ha det til at Venstre kun klarte seg fordi Høyre-velgere i Baerum og Oslo Vest stemte taktisk på dem.

– Blir det små vink om å stemme Venstre neste år også?

– Nei altså, jeg mener alltid at Høyre-velgere skal stemme Høyre. Og ser du på de siste meningsmål­ingene, ligger både KrF og Venstre over sperregren­sen, og de har stort potensial til å vokse videre. Og så trenger vi et litt større Frp – du må ikke glemme de, sier Solberg – som måtte gi opp drømmen om flertallsr­egjering med alle fire partier i fjor.

På pressekonf­eransen før landsmøtet gjentok hun at hun gjerne vil ha Frp inn i regjering igjen.

– Døren er åpen for alle som

Kan ta andreplass­en Dersom Solberg får gjenvalg som statsminis­ter, må hun bare sitte i drøye halve perioden for bli den nest lengstsitt­ende statsminis­ter gjennom tidene.

Da vil hun passere både Jens Stoltenber­g, Gro Harlem Brundtland og Johan Nygaardsvo­ld, og kun ha «umulige» Einar Gerhardsen over seg på listen.

– Det er ikke et mål i det hele tatt. Jeg er med i politikken på grunn av innholdet, ikke personlig prestisje. Men jeg håper på en ny periode som statsminis­ter for å gjennomfør­e enda mer av politikken, sier Solberg.

 ??  ?? Erna Solberg foran galleriet av sine forgjenger­e på Statsminis­terens kontor. Nå er hun bergensere­n som har sittet lengst i setet. Den forrige, Johan Ludwig Mowinckel, sees like til venstre for henne.
Erna Solberg foran galleriet av sine forgjenger­e på Statsminis­terens kontor. Nå er hun bergensere­n som har sittet lengst i setet. Den forrige, Johan Ludwig Mowinckel, sees like til venstre for henne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway