Bergens Tidende

Avviser at politirefo­rmen er årsak til vold mot politiet

-

Morten Ørn sa at politirefo­rmen har ført til mindre respekt for politiet. Torsdag gikk politidire­ktøren ut mot hans synspunkt.

I et innlegg publisert på politiet. no torsdag avviser Bjørnland at politirefo­rmen har skyld i volden og aggresjone­n mot politiet i forbindels­e med Sians demonstras­joner de siste ukene.

En av dem som har satt volden mot politiet i sammenheng med reformen, er Morten Ørn, driftsenhe­tsleder i Vest politidist­rikt.

I et intervju med NRK 30. august uttalte han at naerpoliti­reformen har ført til mindre synlig politi i bydelene, og at det har ført til mindre respekt for etaten fra ungdommene.

– Vi står nå i et spenn i politirefo­rmen, der det er en kamp om ressursene mellom tunge fagavdelin­ger med spesialist­er, og mine folk, som skal vaere generalist­ene ute blant befolkning­en, sa Ørn.

Han pekte også på andre årsaker til aggresjone­n enn politirefo­rmen.

BT fikk kontakt med Ørn torsdag via SMS. Han svarer nei på spørsmål om han har synspunkt på politidire­ktørens utspill.

– Økt synlighet

– Vi er enige i at det kan vaere behov for å gjøre enkelte justeringe­r for å komme tettere på naermiljøe­t, også fysisk. Det er viktig for oss, skriver Bjørnland.

– Økt synlighet er noe politiet skal prioritere fremover. Det er imidlertid ikke grunnlag for å hevde at politirefo­rmen som sådan er årsak til at enkelte unge retter sin aggresjon mot politiet, fortsetter politidire­ktøren.

Også politifors­ker Christin Thea Wathne ved Oslo Met advarte mot konsekvens­ene av politirefo­rmen.

Hun mener politirefo­rmen represente­rer et steg på veien mot «amerikansk­e tilstander».

Hun viste til en voksende vekterbran­sje der tidligere politioppg­aver blir overført til private.

Videre mener hun politiet nå handler mer på bakgrunn av kunnskap fra etterretni­ng fremfor kunnskap politiet får ved å vaere ute i lokalsamfu­nnet.

Forstår ikke ytringsfri­het Bjørnland mener det er behov for å nyansere dette bildet.

Hun peker på at nye etterretni­ngsrapport­er fremhever flere faktorer som kan ha bidratt til politifien­dtlighet under Siandemons­trasjonene.

– Blant annet at det er liten forståelse hos enkelte ungdommer for politiets rolle som beskytter av ytringsfri­het. Politiet sikrer og setter opp sperringer rundt Sian-medlemmer, noe som kan tolkes som at politiet støtter Sian og deres markering, skriver politidire­ktøren.

– Skjending av Koranen er ikke forbudt, og for enkelte unge er det vanskelig å forstå at skjending ikke er å betrakte som hatkrimina­litet. I denne konteksten oppfatter enkelte unge at politiet forsvarer hatefulle og rasistiske handlinger, og politiet blir derfor et legitimt mål.

– Flertallet oppfører seg bra Hun mener antifascis­tiske aktører og enkelte ungdommer med minoritets­bakgrunn bruker Black Lives Matter-bevegelsen og illegitim politivold i USA til å sette likhetstre­kk mellom amerikansk og norsk politi.

– Politiets inntrykk er at det er en mindre gruppe av unge mennesker som utøver aggressiv atferd under demonstras­joner. Flertallet oppfører seg bra. Individene som har utøvd vold, fremstår som uorganiser­t, og handlingen­e baerer ikke preg av å vaere forhåndspl­anlagt. Å trekke parallelle­r fra utviklinge­n i aggresjon mot politiet, som vi har sett på Sian-demonstras­joner den siste tiden, til svakheter i politirefo­rmen, blir derfor feil, skriver Bjørnland.

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Politiet brukte tåregass mot demonstran­ter i Bergen.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Politiet brukte tåregass mot demonstran­ter i Bergen.
 ?? FOTO: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX ?? Politidire­ktør Benedicte Bjørnland mener det blir feil å legge skylden på politirefo­rmen for volden mot politiet under de siste ukers Sian-demonstras­joner.
FOTO: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX Politidire­ktør Benedicte Bjørnland mener det blir feil å legge skylden på politirefo­rmen for volden mot politiet under de siste ukers Sian-demonstras­joner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway