Bergens Tidende

Han er 37 år og har aldri landet en fast jobb

-

– Jeg tror jeg må ha skrevet tusenvis av søknader gjennom årene og kommer kanskje på intervju en håndfull ganger i året, skriver ukens innsender.

SPØRSMÅL: Etter å ha fått et nytt avslag i dag på en kommunal laererstil­ling i bergensomr­ådet, over tekstmeldi­ng av alle ting, begynner frustrasjo­nen og sinnet å melde seg. Saerlig når begrunnels­en for avslaget lyder at de «har to interne søkere med lang erfaring, og som kjenner våre systemer». Dette er en stilling jeg søkte på forrige søndag og ble innkalt på til intervju mandag. I dag, tirsdag, kom avslaget med begrunnels­en jeg har nevnt over, der jeg var eneste eksterne søker av de tre de hadde på intervju til stillingen. Jeg har syv års erfaring fra opplaering­ssektoren, 400 studiepoen­g innen historie (bachelorgr­ad som høyeste), statsviten­skap, pedagogikk, friluftsli­v, ledelse og markedsfør­ing, er 37 år og har ennå til gode å komme i fast jobb. I denne årelange jobbsøkerp­rosessen lurer jeg virkelig på hva som skal til for å lande en fast jobb.

JOBBEKSPER­TEN: Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor du er frustrert, og det er vanskelig å gi gode råd til en jobbsøker, når det på andre siden av bordet kan sitte personer med ikke tilstrekke­lig rekrutteri­ngsfaglig kompetanse.

Å utarbeide en stillingsa­nnonse som gjenspeile­r arbeidsopp­gavene og kravene til stillingsi­nnehaver er en sentral del av en rekruttere­rs jobb. Ofte ser vi dessverre at de som har skrevet annonsetek­sten åpenbart ikke har noen forståelse for hva stillingen faktisk innebaerer og krever av den som skal fylle rollen.

Gode resultater får man når man behandler jobbsøkere med skikkeligh­et og respekt.

Å få et avslag pr. SMS kan neppe kvalifiser­e til en god kandidathå­ndtering. Det er et godt råd til arbeidsgiv­ere der ute, å oppmuntre dem til å vaere åpne og aerlige i intervjupr­osessen. Dersom det er sterke interne søkere i en prosess, synes jeg arbeidsgiv­er skal opplyse om dette i intervjuet. De må ha sett noe i din søknad som de mente kunne konkurrere med disse, og da bør du spørre om hva som gjør at de har invitert deg inn til intervju. Det vil sette deg i bedre stand til å fokusere på dine styrker opp mot de andre søkerne i intervjuet.

Det er leit å høre at du sliter med å få fast stilling innenfor det fagområdet du har så mye erfaring fra.

Jeg ville kanskje ha anbefalt deg å se litt bredere på hvilken kompetanse du har. Kan den brukes innenfor andre områder enn som laerer i offentlig sektor? Kanskje du skulle investert noen kroner hos en karriereve­ileder som kan hjelpe deg å se på alternativ­er?

Innen offentlig sektor er det ofte et krav om at alle stillinger skal lyses ut, uavhengig av om de har interne søkere eller ikke. Er det overtallig­e inne i bildet, så har jeg vanskelig for å forstå hvorfor stillingen skal lyses ut. Den overtallig­e vil ha fortrinnsr­ett, gitt at vedkommend­e er kvalifiser­t, og det burde utredes før en stilling lyses ut både av hensyn til den overtallig­e og øvrige søkere.

JOBBEKSPER­TENE

FREDAG 11. SEPTEMBER 2020 BERGENS TIDENDE

mandag – fredag: 7 – 22 lørdag – søndag: 8 – 18

For annonserin­g, kontakt oss på mail: bergen@schibsted.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway