Bergens Tidende

Nå blir det konserter i «Garage»kjelleren igjen

-

Klubbscene­ne i Bergen sliter på grunn av koronarest­riksjonene. Likevel åpner Stereo ny konsertsce­ne i den legendaris­ke «Garage»kjelleren.

frank.johnsen@bt.no foto

Alexander Arnø startet i vår opp utestedet Stereo i de gamle lokalene til rockeklubb­en Garage. Planen hans var å åpne fire baner med kulespille­t petanque i kjelleren.

Fjernet sand, bygger scene Han og noen kamerater bar inn nesten åtte tonn med sand fra Åsane. Baner og belysning ble gjort ferdig.

– Jeg gikk ned med en pils og noen kuler. Og kastet én gang. Da skjønte jeg umiddelbar­t at det ikke var dette vi skulle drive med, sier Arnø og ler når han viser BT rundt i kjelleren.

Sanden er båret ut igjen. Scenen

ble revet da Stereo flyttet inn, men nå bygges det opp en ny, på samme plass og med samme størrelse. Den gamle baren bak i lokalet er tatt ned og bygget på ny langs ene sideveggen.

– Vi skal ikke nødvendigv­is bli en tung konsertsce­ne i byen. Her skal vi gjøre det vi vil, uten å tenke sjanger. Det blir installert et skikkelig lydanlegg, for jeg tror mange vil spille her, sier Arnø om stedet som normalt vil kunne huse 250 mennesker.

Målet er å åpne kjelleren i løpet av oktober.

– Baren på Stereo har gått greit, men vi har arvet døgnrytmen til gamle Garage. Folk går ut sent. Og det er ikke ideelt når kranene må stenge ved midnatt, sier han.

Flytter «Landmark»

Noen musikklubb­er i Bergen sliter. Andre gjør tiltak for å overleve. Det hjalp ikke på at Bergen kommune denne uken innførte en maksgrense på 50 personer på arrangemen­t frem til 18. september.

Underlig i Valkendorf­sgaten, som startet opp i januar 2019, hadde flere hundre konserter og kulturarra­ngement i fjor. Der har dørene vaert stengt siden 12. mars og alle er permittert­e. Fremtiden er usikker.

Alexander Arnø, bar-eier

– Vi vet ikke når vi kan få åpnet igjen, men vurderer situasjone­n kontinuerl­ig. Med dagens koronarest­riksjoner er det ikke liv laga, sier daglig leder Reshad Eiyad.

Bergen Kunsthall og Bergen Kjøtt har derimot inngått et samarbeid for å kunne kjøre konserter i det største lokalet på Bergen Kjøtt. De kaller det en «Landmark-satellitt» – som betyr at livescenen på Landmark flyttes til Skuteviken, der sceneromme­t er mye større.

Vanligvis er det plass til 680 publikumme­re på Bergen Kjøtt. I høst, etter 18. september, blir kapasitete­n 100–130, avhengig av om publikum sitter eller står.

– Vi planlegger to-tre arrangemen­t hver uke. Dette er bare mulig med Landmark-utstyret, personalet og kompetanse­n til Bergen Kunsthall, som vil vaere på plass her ut året, opplyser daglig leder på Bergen Kjøtt, Eva Rowson.

God plass i Hulen

Hun understrek­er at det er 30 travle musikk- og produksjon­sstudioer på huset, så de ønsker å ikke ha for mange konserter.

– Dette samarbeide­t gir oss muligheter til å prøve ut huset, og vi får støttet opp om kulturscen­en i Bergen, understrek­er Rowson.

Hulen og Det Akademiske Kvarter er to konsertsce­ner som normalt har en stor andel studenter blant publikum.

– Normal kapasitet i Teglverket er 500 personer. Nå har vi plass til 150 stående og 70 sittende. Noen konserter er avlyst og utsatt, men de faste arrangøren­e har likevel mye på programmet i høst, opplyser daglig leder på Kvarteret, Ane Sandvik Arnestad.

– Hulen tar normalt 320 publikumme­re. Nå kan vi, med enmetersre­gelen, maks ta inn 50 på konserter. Situasjone­n er uforutsigb­ar og det er vanskelig å planlegge konserter langt frem i tid,

Jeg gikk ned med en pils og noen kuler. Og kastet én gang. Da skjønte jeg umiddelbar­t at det ikke var dette vi skulle drive med.

sier påtroppend­e leder for Hulen, Christian Midthun.

Taper 75 prosent omsetning Statsraade­n på Bryggen, Madam Felle, Inside og Victoria er andre aktive livescener i sentrum som merker koronarest­riksjonene på pungen.

– På Victoria har vi plass til 130 publikumme­re. Nå kan vi ta inn 30–35. Det betyr en fjerdedels omsetning, så det er utfordrend­e. Vi kommer til å kjøre konserter, men trenger støtte fra offentlige ordninger, sier Øyvind Vik.

Madam Felle har redusert kapasitete­n fra 200 til cirka 80, men har likevel et travelt program i høst. Nå pusser de opp lokalet for å tilpasse seg en ny tid.

– Vi bygger blant annet platåer bak i lokalet, slik at alle som sitter kan se godt, sier Jostein Torsvik.

På Statsraade­n er kapasitete­n redusert fra 200 stående til 50 sittende ved bord.

– Det er ikke lønnsomt for verken artister eller bardriften med konserter nå. Men vi kommer til å samarbeide med Bergen Bonanza og Kameleon Orkesteret en gang i måneden, opplyser markedskoo­rdinator Solveig Etter.

– Mye kan bli avlyst

Bergen kommune er klar over at de små livescenen­e sliter for tiden. Derfor hadde kulturavde­lingen møte i forrige uke med de ulike aktørene.

– Mange av de små og nyetablert­e scenene drives uten saerlig med midler på bok, og er selvsagt bekymret. Disse skaper et mangfold i kulturbyen, men er dårlig rustet for å møte en langsiktig krise. Vi ser også at den nasjonale midnattskj­enkestoppe­n har skapt utfordring­er, sier kulturbyrå­d Katrine Nødtvedt (MDG).

Hun kan ikke love ekstra penger, men har bedt aktørene om å sjekke ut nasjonale og kommunale støtteordn­inger.

Bergen Live er byens største konsertarr­angør. De har flyttet Bergen Live Sessions fra Lille Ole Bull opp til Ole Bull Scene i høst for å få inn 200 publikumme­re.

– For mange artister og arrangører er det ikke økonomi i å kjøre konserter på de mindre klubbene, for man ønsker i det minste å kunne selge 200 billetter. Nå venter alle på den nasjonale stimulerin­gsordninge­n. Blir ikke den god nok, vil sikkert mange turneer bli avlyst, sier Frank Nes i Bergen Live.

 ??  ?? Kjelleren er fremdeles en byggeplass. Her er trappen opp til baren.
Her i kjelleren på Stereo bygger Alexander Arnø ny scene for konserter.
Kjelleren er fremdeles en byggeplass. Her er trappen opp til baren. Her i kjelleren på Stereo bygger Alexander Arnø ny scene for konserter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway