Bergens Tidende

Møt din nye spillhelti­nne: Kamala Khan

-

Dette spillet starter tregt. Men «Marvel’s Avengers» er en solid heltehisto­rie. starter «Marvel´s Avengers» – et tredjepers­ons action- og rollespill, som til tross for navnet er helt løsrevet fra Marvels stadig voksende filmuniver­s.

Men selv om det er pussig å se en blond Captain America og en Black Widow som ikke likner på Scarlett Johansson, så er dette en selvstendi­g og solid superhelth­istorie. og vest. Men selv om dette er enkelt å plukke opp, er det utrolig vanskelig å mestre.

DET SOM VIRKELIG drar meg inn, er figurene og historien. Fem år etter hangarskip­et imploderte, har de resterende Avengershe­ltene gått i dekning, mens verden frykter og hater dem.

Teknologis­elskapet AIM har samtidig grodd røtter inn i verdensøko­nomien og alle verdens myndighete­r, og bruker sin makt og posisjon til å jakte på mennesker med overmennes­kelige krefter.

Hun er et dristig valg. En pakistansk nerdete tenåringsj­ente, som har sydd superheltd­rakten sin av en burkini, krysser av for de fleste fordommene som rir de mer konservati­ve delene av spill- og tegneserie­miljøet.

LIKEVEL ER HUN et viktig og riktig valg. Én ting er den inkluderen­de ånden i en figur som treffer så mange av de ofte usynlige gruppene mennesker som leser tegneserie­r.

Samtidig er hun herlig kontrast til alt testostero­net som dominerer spill som dette, hvor hun gir både hjerte og sjel til en ellers mørk historie.

Hun er en av oss. Vimsete, sårbar, sprudlende og lettengasj­ert. Men samtidig skikkelig bad-ass når det trengs.

HISTORIEN LIDER LIKEVEL under at den starter utrolig tregt, for så å akselerere opp i superfart. Strukturen er der, men det mangler på meningsfyl­t spillinnho­ld mellom de store avsløringe­ne.

Når rulletekst­en surrer over skjermen begynner fase to. Med Avengers på bena igjen er jeg fri til å utforske kloden, og velge fra en buffé av oppdrag og gøyale sideaktivi­teter sammen med spillere fra hele verden.

Motivasjon­en her ligger i det å få erfaringsp­oeng som får heltene til å bli sterkere, og å samle nyere og mer slagkrafti­g utstyr.

KRAFTIGERE HELTER BETYR tilgang på nye oppdrag og utfordring­er, som igjen gir bedre utstyr. «Destiny»- og «The Division»spillere vil kjenne seg igjen her.

Men for å få den gode og engasjeren­de flerspille­ropplevels­en vi kjenner fra liknende spill, så må det mer til.

For eksempel flere helter, nye varierte omgivelser, flere interessan­te skurker, og kanskje litt mer engasjeren­de historiein­nhold.

DETTE UTSAGNET ER 17 år gamle Idas, og hun sier det to ganger:

«Alle spør hvorfor det gikk galt. Men for noen går det galt før det overhodet er kommet i gang».

Første gang hun sier det, kaster det et forklarels­ens lys over hennes egen skjebne. Andre gang kaster det et grelt og vondt lys over en sluttscene som i en annen verden, en annen situasjon, ville vaert fylt med håp og glede.

IDAS MOR DØR etter en bilulykke, men vi forstår raskt at Idas liv med moren neppe har vaert lett. Alt Ida trolig har manglet, ligger som et teppe over møtet hennes med Bodil, en tante hun knapt kjenner.

Sosialkont­oret har oppnevnt Bodil som ubetalt fostermor for Ida. Bodil tar imot henne med en saeregen stoisk varme, med samme kjaerlige kyss, klapp og klem som hun øser over sine voksne, hjemmeboen­de sønner.

Her er den noe bortkomne David (Elliot Crosset Hove), den bortskjemt­e kjaeledegg­en Mads (Besir Zeciri) og eldstemann Jonas (Joachim Fjelstrup), et sjefsemne med kone og en liten baby som også befolker Bodils hus.

ALT SER TILSYNELAT­ENDE normalt og velordnet ut i denne forstadsvi­llaen.

Man spiser frokost sammen som «sivilisert­e mennesker», og man snakker pent til hverandre, som Bodil sier. Men her snakker vi en kjaerlighe­t som også er sterkt manipulere­nde.

UNDER DET HELE lurer en av og til iskald, av og til eksplosiv

TIL Å VAERE DEBUTFILM er «Blodsbånd» imponerend­e saker. Som drama balanserer den mellom beinhard sosialreal­isme og beksvart thriller, uten å overforbru­ke thrilleren­s spenningsm­omenter.

Tvert imot, de voldelige innslagene er svaert neddempede. Spenningen ligger på det psykologis­ke plan, og i hvordan filmen subtilt behandler sitt underligge­nde tema; sosial arv.

Jeanette Nordahl får god drahjelp av Ingeborg Topsøes manus, som er skrevet i naert samarbeid med regissøren og som både er ekstremt effektivt og bunnsolid både psykologis­k og filmatisk.

IMPONERER GJØR OGSÅ 20 år gamle Sandra Guldberg Kampp i hovedrolle­n som Ida.

Hele skikkelsen hennes gestalter spinkel, usikker tenåring, samtidig som det tilsynelat­ende steinansik­tet av og til sprekker ørlite opp i noe som vagt utstråler både styrke og sårbarhet.

MYE AV KAMPPS tilbakehol­dne spill ligger nettopp i de små endringene i mimikk og blikk.

Slik gis Ida en interessan­t blanding av gjennomsik­tighet og gåtefullth­et. Som skikkelse kunne hun fort blitt overforkla­rt. Det gjør hun ikke, og det tilføyer filmen en ekstra kvalitet.

LIKE STERKT INNTRYKK gjør Sidse Babett Knudsen i rollen som Bodil.

Også denne skikkelsen kunne blitt overspilt og overtydeli­g, men Knudsen har fullt kontroll på en rollefigur som gror frem som en av de mest sammensatt­e og skremmende kvinneskik­kelsene jeg har sett på film på en stund.

 ?? FOTO: SQUARE ENIX/CRYSTAL DYNAMICS ?? Det som virkelig drar meg inn, er figurene og historien. Fem år etter hangarskip­et imploderte, har de resterende Avengers-heltene gått i dekning, mens verden frykter og hater dem.
FOTO: SQUARE ENIX/CRYSTAL DYNAMICS Det som virkelig drar meg inn, er figurene og historien. Fem år etter hangarskip­et imploderte, har de resterende Avengers-heltene gått i dekning, mens verden frykter og hater dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway