Bergens Tidende

Snu i tide, Bergen kommune!

- HANS OLE RIAN Forbundsle­der i Creo – forbundet for kunst og kultur

KULTURBRAN­SJEN LEVER AV å samle folk. Kulturbran­sjen kan å samle folk: De vet hvem de er, hvilket telefonnum­mer de har, og de har stålkontro­ll på hvor de sitter og hvor de står. Og til nå har ingen – jeg gjentar: ingen – blitt smittet av koronaviru­set på et kulturarra­ngement i regi av de seriøse kulturarra­ngørene.

BARE DET SISTE poenget skulle tilsi at de restriksjo­nene vi har hatt frem til nå, er mer enn tilstrekke­lige. Og om noen mot all sannsynlig­het skulle bli smittet i Grieghalle­n eller på Den Nationale Scene, ville smittespor­ingen vaert hundre ganger enklere enn å finne ut hvem som var i Syden i lag, sto i køen til nattklubbe­n sammen, eller deltok på den noe improviser­te studentfes­ten på Fantoft.

LIKEVEL VELGER BERGEN kommune å straffe kulturbran­sjen med altfor inngripend­e og altfor omfattende restriksjo­ner. Og de gjør det uten å verken kontakte eller drøfte med dem det gjelder.

HER HAR DET sviktet i alle ledd. Ikke bare har Bergen kommune glemt å ta inn over seg at dette er en naering og en bransje som også lever av billettinn­tekter. De har også glemt at dette er en bransje som er avhengig av at publikums forventnin­ger om at billettene de kjøper, faktisk kan brukes.

Hvordan har Bergen kommune tenkt at tilliten fra publikum skal oppretthol­des, når de plutselig – og uten verken gode argumenter eller dialog – i praksis fratar tre fjerdedele­r av publikum den opplevelse­n og den på- og avkoblinge­n de har sett frem til?

PUBLIKUM TRENGER TILGANG til kunstopple­velser og kulturakti­viteter. Kulturen er en vesentlig del av det offentlige ordskiftet, og både enkeltkuns­tnere, frie kunstnergr­upper og kulturinst­itusjonene spiller en sentral rolle for debatt, demokrati, ytringsfri­het og meningsdan­nelse.

Men da må det offentlige – publikum – kunne møte kunsten der den fremføres: i konsertsal­ene, på teaterscen­ene og på kulturhuse­ne.

VI I CREO er selvfølgel­ig med på den dugnaden som bekjempels­en av covid-19 skal vaere. Men da må tiltakene vaere i tråd med smitterisi­koen. De må vaere målrettede og tilpassede.

Nedstengin­gen av kulturlive­t i Bergen er verken målrettet, tilpasset eller forståelig. Men det er ingen skam å snu, så min oppfordrin­g til Bergen kommune er å snarest vende i tide.

 ?? FOTO: CREO ?? Tiltakene mot covid-19 må vaere målrettede og tilpassede, skriver Hans Ole Rian i Creo.
FOTO: CREO Tiltakene mot covid-19 må vaere målrettede og tilpassede, skriver Hans Ole Rian i Creo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway