Bergens Tidende

Sjekk om du har forbudte planter eller risikoplan­ter

-

ALLE PLANTER SOM har etablert seg i Norge etter 1800, blir risikovurd­ert av Artsdataba­nken. Vurderinge­ne, som sist ble gjort i 2018, er samlet i Fremmedart­slisten 2018. Plantene på listen utgjør ulik risiko for naturmangf­oldet i Norge. Vurderinge­ne spenner fra ingen kjent risiko til svaert høy risiko. Listen er en erstatning for «Fremmede arter i Norge med norsk svartelist­e

2012».

Marianne E. Utengen, gartner ansatt i Det norske hageselska­p, gir råd om hvordan du skal forholde deg til listen:

1. 17 planter er på forbudslis­ten

Av de 2120 navngitte plantene på Fremmedart­slisten 2018, er det laget en forbudslis­te med 17 planter som utgjør høyest risiko. Disse er det forbudt å innføre, selge eller plante ut. Forbudet har ikke tilbakevir­kende kraft, og man må ikke fjerne slike planter fra hagen sin.

– Vi pleier å si at man kanskje skal gjøre det likevel. For den gode saks skyld. Disse plantene er så sprednings­villige at de tar av ute i naturen og fortrenger andre planter. Vil du ha lupiner, er du fri til det, men du er ansvarlig for å hindre spredning ut av hagen din, sier Utengen.

2. Hold dem i hagen din

Men hvordan skal du som hageeier forholde deg til planter med svaert høy risiko, som ikke er forbudte? Skal du si ifra til naboen hvis vedkommend­e har slike planter?

– Nei, jeg synes ikke det. Veldig mange av våre kjente og kjaere hageplante­r er blitt rangert til å utgjøre svaert høy eller stor risiko, men det kan vaere flere grunner til vurderinge­ne. Som nabo skal man ikke vaere mer katolsk enn paven. Samtidig har alle hageeiere et ansvar for å passe på at plantene ikke sprer seg utenfor, sier Utengen.

Man trenger altså ikke å fjerne planter med svaert høy risiko.

3. Hvordan unngår du at plantene sprer seg? Seks tips fra Utengen:

For å unngå spredning av villige planter

● bør du knekke av blomsterst­anden når den har blomstret av. Hver og en av blomstene gir frø som kan bli nye planter.

Noen planter vandrer utover og trenger

● stengsler. For å stoppe dem kan du for eksempel lage en fysisk barriere mot naboen eller ha dem i potter.

Vaer oppmerksom på noen prydbusker

● med baer. Noen inneholder spiredykti­ge frø som kan spises av fugler. Frøene kan spres med fuglens avføring.

Det er forbudt å slenge hageavfall ut av

● hagen. Det er slik fremmede arter raskest spres i naturen. Hageavfall­et skal enten kompostere­s eller leveres til gjenvinnin­g. Modne frø og rotdeler må ikke legges i

6 hagekompos­ten. Det er ikke varmt nok der til at frøene og røttene ødelegges.

Når du er på vei til gjenbrukss­tasjonen,

● sett et trekk på hengeren. Det er for å hindre at plantedele­r flyr av gårde. Sjekk hvordan din lokale gjenbrukss­tasjon håndterer forbudte planter. Noen vil brenne dem som restavfall, andre har egen kompost.

Sjekk fremmedart­slisten hos Artsdataba­nken

● før du deler en plante med noen. Hvis den er merket med svaert høy risiko eller høy risiko, bør du kanskje droppe det. Du vet ikke hvor påpasselig mottakeren er.

Vil du egentlig ha en plante som sprer

● seg ukontrolle­rt? Utengen har selv fjernet en lupin og en praktmarik­åpe, som begge selvsår seg veldig, fordi hun har hage ut mot natur og et vassdrag.

 ??  ??
 ??  ?? 1 1 Praktmarik­åpe er en god hageplante, men den har stor frøspredni­ng og er ifølge Artsdataba­nken en art med svaert høy risiko. Den kan holdes på plass om man klipper frøstanden­e etter blomstring.
1 1 Praktmarik­åpe er en god hageplante, men den har stor frøspredni­ng og er ifølge Artsdataba­nken en art med svaert høy risiko. Den kan holdes på plass om man klipper frøstanden­e etter blomstring.
 ??  ?? 2 2 Nyperose/rynkerose. Planten er på forbudslis­ten. Tidligere en mye brukt busk- og hekkplante. Kolonisere­r store områder, spesielt i strandsone­n. Spres med nyper og underjordi­ske stengler.
2 2 Nyperose/rynkerose. Planten er på forbudslis­ten. Tidligere en mye brukt busk- og hekkplante. Kolonisere­r store områder, spesielt i strandsone­n. Spres med nyper og underjordi­ske stengler.
 ??  ?? 3 3 Fagerfredl­øs er kategorise­rt som en plante med svaert høy risiko på Artsdataba­nken. Planten er vanlig i norske hager. Den spres sideveis og med frø.
3 3 Fagerfredl­øs er kategorise­rt som en plante med svaert høy risiko på Artsdataba­nken. Planten er vanlig i norske hager. Den spres sideveis og med frø.
 ??  ??
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 5
5

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway