Bergens Tidende

Budsjettav­tale gir avgiftskut­t

Budsjettav­talen mellom Fremskritt­spartiet og regjerings­partiene innebærer at Norge planlegger for å ta imot 3000 kvoteflykt­ninger neste år.

-

Samtidig oppretthol­des nivået på bistanden på én prosent av brutto nasjonalin­ntekt (BNI), melder TV 2.

Fremskritt­spartiet har samtidig fått et avgiftskut­t på såkalte grensehand­elsutsatte varer, som alkohol, snus, sjokolade og brus, på flere milliarder kroner, etter det NTB får opplyst.

Frps organer brukte over tre timer på å godkjenne avtalen. Enigheten ble lagt frem av de fire partileder­ne Erna Solberg (H), Guri Melby (V), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Siv Jensen (Frp) på Stortinget tirsdag kveld.

Finansdeba­tten i Stortinget holdes torsdag.

Kutt på alkohol Enigheten inneholder solide gjennomsla­g for Fremskritt­spartiet på en rekke områder. Fremfor alt får Frp et stort avgiftskut­t på varer som er spesielt utsatt for grensehand­el, får NTB opplyst:

Avgiften på øl og vin kuttes med 10 prosent.

Avgiften på snus reduseres med 25 prosent.

Avgiften på sukker og sjokolade fjernes.

Ikke nytt kutt i formuesska­tt Det er ingen ytterliger­e kutt i formuesska­tten i budsjettav­talen som regjerings­partiene og Frp har forhandlet frem, etter det NTB forstår.

Regjeringe­n foreslo i oktober et kutt i formuesska­tten på 1,37 milliarder kroner i sitt statsbudsj­ett for 2021. Kuttet kommer i form av at verdsettel­sesrabatte­n for aksjer og driftsmidl­er økes fra 35 til 45 prosent neste år.

Samtidig er Frp og regjerings­partiene enige om å sette ned frikortgre­nsen med drøyt 700 kroner, ifølge Aftenposte­n.

Frp-leder Siv Jensen har også krevd et milliardbe­løp til pensjonist­ene i forhandlin­gene, for å sikre økt kjøpekraft for denne gruppen neste år.

Mer til asfalt

Frp og regjerings­partiene er allerede enige om en krisepakke på 22,1 milliarder kroner til koronaramm­ede bedrifter og kommuner.

I tillegg får Frp et solid gjennomsla­g for sitt krav om mer penger til asfalterin­g og rassikring. Norske entreprenø­rbedrifter viser til at mengden ny asfalt har gått sterkt tilbake i 2020 og ber Stortinget sikre en asfaltmill­iard i 2021 for å unngå at den negative trenden fortsetter.

Frp får også gjennomsla­g for en solid pott med penger til en pakke for å hjelpe maritim næring gjennom koronakris­en, får NTB opplyst.

Solid på overtid Budsjettfo­rhandlinge­ne startet 9. november, men dagen etter la regjeringe­n frem en ny koronapakk­e. Dermed gikk den første uken med til å få på plass en enighet om den. Frp fikk forhandlet opp størrelsen på pakken med 4,4 milliarder kroner.

Budsjettsa­mtalene fortsatte blant finanspoli­tikerne på Stortinget, men ble flyttet opp til partileder­ne 21. november.

Finansinns­tillingen ble avgitt allerede sist fredag, uten noen avtale. Det betyr at budsjettav­talen blir fremmet i salen før finansdeba­tten torsdag.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JAN TOMAS ESPEDAL / AFTENPOSTE­N ?? Norge planlegger å ta imot 3000 kvoteflykt­ninger neste år. Bildet er fra Lesvos i Hellas.
ARKIVFOTO: JAN TOMAS ESPEDAL / AFTENPOSTE­N Norge planlegger å ta imot 3000 kvoteflykt­ninger neste år. Bildet er fra Lesvos i Hellas.
 ?? FOTO: GEIR OLSEN / NTB ?? Avgiften på sukker og sjokolade fjernes.
FOTO: GEIR OLSEN / NTB Avgiften på sukker og sjokolade fjernes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway