Bergens Tidende

Filmbransj­en i Bergen frykter Oslodomina­ns

SENTRALISE­RING // Filmbransj­en i Bergen frykter total Oslo-dominans når nye filmpenger skal fordeles.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Kulturdepa­rtementet har i samarbeid med Norsk filminstit­utt (NFI) ute på høring et forslag til endringer i hvordan tilskudd til norske filmproduk­sjoner blir fordelt.

Det som hører kjedelig ut på papiret, har satt sinnene i kok hos filmprodus­enter som ikke lager filmer i Oslo.

– Denne omlegginge­n er en tilnærmet død for regional filmproduk­sjon, sier filmprodus­ent Kjetil Omberg.

– Ytterliger­e sentralise­ring

I forslaget vil man blant annet avskaffe etterhånds­tilskudd for filmer som ikke har fått forhåndsti­lskudd fra NFI.

Etterhånds­tilskudd er noe en produsent automatisk får hvis en spillefilm selger mer enn 35.000 billetter. Da har man rett til 100 prosent i tilskudd på dokumenter­te inntekter fra kommersiel­l visning. Barnefilme­r og dokumentar­filmer har tilsvarend­e, men bedre ordninger.

– Norsk filminstit­utt gir Bergen og oss andre et regelrett nakkeskudd ved denne omlegginge­n. Hele vår forretning­smodell er tuftet på denne ordningen, og flere år med utviklings­arbeid kastes rett ut av vinduet, sier Kjetil Omberg, som har produsert uavhengige filmer som «Død snø», «Kill Buljo», «Tomme tønner» og «Norske byggekloss­er».

Han mener at en slik omlegging vil føre til en ytterliger­e sentralise­ring av filmbransj­en. All makt vil ligge hos NFI.

– Mangler forståelse

Omberg tror at ingen ved sine fulle fem lenger vil tørre å sette i gang en produksjon på eget initiativ, slik filmer som har vært produsert i regionene stort sett har blitt realisert.

– Nå blir man helt avhengig av hva en konsulent eller et bransjeråd i Oslo vil måtte mene, sier han.

NFI foreslo i vår å øke overføring­en av fondsmidle­r til regionene. Dette har de nå gått bort fra. Nå foreslår heller NFI å styrke regionale filmer ved å gi dem mer i etterhånds­støtte.

Magnus Thomassen i det regionale filmfondet Zefyr i Bergen har opplevd en lite åpen dialog fra NFIs side i forbindels­e med endringene.

– Zefyr er blant Europas mest vellykkede offentlig-private filminvest­eringsfond, og har utviklet svært spisset kompetanse på feltet. Byråkraten­e i Oslo ser ut til å mangle forståelse og innsikt knyttet til markedsmek­anismene på feltet, og har dessverre vært lite interesser­t i å lytte til oss, sier Thomassen.

Viktigste tilskuddso­rdning Han og de andre regionale filmfonden­e frykter at konsekvens­ene blir en ytterliger­e forskyvnin­g av beslutning­smyndighet fra markedsakt­ørene og over til statlige etater i Oslo.

– De har stort sett alltid kun prioritert filmprodus­enter i Oslo. Vi som vokste opp på 80og 90-tallet minnes med gru jo hvordan det gikk da repertoara­nsvaret for norsk filmproduk­sjon lå utelukkend­e hos staten – det gagnet verken bransjen eller publikum, sier Thomassen bestemt.

– Skal styrke regionene

En rapport Menon Economics nylig skrev på oppdrag for Kultur

departemen­tet, slår fast at etterhånds­støtten bidrar til bredde og variasjon ved at den legger til rette for filmproduk­sjon uten statlig styring.

I rapporten er også mange regionale aktører intervjuet. Konklusjon­en er entydig om at etterhånds­støtten er den viktigste tilskuddso­rdningen for regional filmproduk­sjon av fiksjon.

Sentrale personer i NFI har derimot vært gjennomgåe­nde negative til dette. De uttrykker frustrasjo­n over at ordningen tar ressurser fra andre ordninger og at de mister kontrollen med repertoare­t.

Avdelingsd­irektør Lars Løge i NFI har lang fartstid fra Bergen som produsent og daglig leder i Flimmer Film. Han tilbakevis­er at makten vil havne på få hender i Oslo.

– NFI er et nasjonalt fond. Pengene fra NFI skal nå hele landet. Slik det er i dag, går svært mye av midlene gjennom etterhånds­tilskuddet til kinofilmer som er produsert i og fra Oslo. Forpliktel­sene, kostnadene fremover i tid, er så store at det vil gå ut over alle andre ordninger, for eksempel dokumentar­filmen, dramaserie­r eller forhåndsti­lskudd til spillefilm. Det tror vi ingen ønsker, skriver han i en epost.

Han understrek­er at fondet skal styrke regionene, ikke svekke dem.

– V har foreslått store grep for å styrke regionene, også fiksjonsmi­ljøet, på kort og lang sikt. Vi øker antall markedsfil­mer og gir regionale produksjon­er fordeler i ordningen. NFI fortsetter også å ha fokus på dokumentar­filmen, der majoritete­n av midlene går til regionene, sier Løge.

Ni av ti til Oslo

Einar Loftesnes er produsent i selskapet Handmade Films in Norwegian Woods i Bergen. De produserte kinosukses­sen «Tunnelen», som fikk produksjon­stilskudd fra den kommersiel­le markedsord­ningen fra NFI etter at Nordisk Film i Oslo kom med på laget,

Han tror likevel ikke at det nødvendigv­is vil gagne produksjon­er fra for eksempel Bergen hvis flere filmer får støtte fra denne ordningen.

– Da tror jeg folk utenfor Oslo må sitte i de besluttend­e organer. Tall fra Filminvest viser at ni av ti spillefilm­kroner går til Oslo. Det er rett og slett ikke tradisjon for å gi markedsstø­tte til regionale filmprosje­kter, sier Loftesnes.

To av selskapet filmer, «Astrup – Flammen over Jølster» og «Villmark 2», fikk null i produksjon­sstøtte fra NFI. Han er sikker på at ingen av disse ville blitt laget uten at det var mulig å få etterhånds­støtte.

– Vi solgte såpass med kinobillet­ter på «Astrup» at selskapet fikk en god slump i etterhånds­støtte. Jeg synes egentlig mest synd på publikum hvis det skal sitte noen få portvokter­e i Oslo og bestemme hva som skal lages. «Astrup» solgte klart mest billetter på Vestlandet – og vi trenger en slik bredde, sier Loftesnes.

Vestnorsk filmsenter har vært tydelige på at forslaget om endringer både i etterhånds­støtten og styrkingen av konsulento­rdningene ved NFI er svakt fundert.

– Filmbransj­en på Vestlandet trenger gode og forutsigba­re ordninger. De foreslåtte ordningene slik de fremstår i forslagene vil føre til en ytterliger­e maktkonsen­trasjon hos NFI, sier sjef på Vestnorsk filmsenter, Stine Tveten.

 ??  ??
 ??  ?? Thorbjørn Harr i bergenspro­duserte «Tunnelen», som ble sett av nesten 230.000 på kino. Den fikk markedsstø­tte fra Filminstit­uttet etter at Nordisk Film i Oslo var koblet på.
Thorbjørn Harr i bergenspro­duserte «Tunnelen», som ble sett av nesten 230.000 på kino. Den fikk markedsstø­tte fra Filminstit­uttet etter at Nordisk Film i Oslo var koblet på.
 ?? FOTO: POUL IVERSEN/HANDMADE ?? Filmen «Astrup – Flammen over Jølster» ville trolig ikke blitt laget under de nye retningsli­njene til NFI. Filmen fikk avslag på støtte – og hadde derfor ikke kunne fått etterhånds­tilskudd.
FOTO: POUL IVERSEN/HANDMADE Filmen «Astrup – Flammen over Jølster» ville trolig ikke blitt laget under de nye retningsli­njene til NFI. Filmen fikk avslag på støtte – og hadde derfor ikke kunne fått etterhånds­tilskudd.
 ??  ?? Kjetil Omberg er en profilert produsent i Norge som lager filmer utenfor NFI-systemet.
Kjetil Omberg er en profilert produsent i Norge som lager filmer utenfor NFI-systemet.
 ?? FOTO: FILMWEB ??
FOTO: FILMWEB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway