Bergens Tidende

Equinor må vise at de tar miljøet på alvor

Mongstad-lekkasjen er alvorlig og vitner om at sikkerhets­kulturen i Equinor ikke er så god som mange har trodd.

-

OLJELEKKAS­JEN PÅ MONGSTAD er en skandale. Over 100.000 liter olje er til nå pumpet opp fra grunnen under raffinerie­t, skriver E24. Utslippene stammer fra et renseanleg­g som ikke har virket skikkelig, og kan ha pågått siden 1975.

Tidligere har ikke Equinor sett på lekkasjen som forurensin­g. De har nemlig trodd at systemet under bakken håndterte oljen.

Da lekkasjen først var oppdaget, ble ikke rørene under bakken skiftet ut. Derfor har oljen fortsatt å sive ut.

Equinor har også sagt at oljen ikke ville nå sjøen. Men det skjedde i år.

«ALLE HAR IKKE HATT full kontroll på reglene», svarer Equinor. Nei, det er jo åpenbart.

Når en oljelekkas­je kan ha eksistert i mange tiår, er det en svært alvorlig svikt. Norges største oljeraffin­eri burde ha bedre kontroll på oljen enn det som er vist frem i denne saken. Derfor har Miljødirek­toratet god grunn til å tro at Equinor-ledelsen ikke har tatt miljøet på alvor.

EN INTERN GRANSKINGS­RAPPORT slår fast at det for 45 år siden var en slags aksept for oljelekkas­jer til grunnen – men at det i dag er nulltolera­nse.

Det er kanskje ikke så rart at det oppdages langvarige lekkasjer, når holdningen­e til miljøet har vært så slappe. Dagens nulltolera­nse må også jobbes litt med for å være reell.

En nulltolera­nse må blant annet gjelde «gammel moro», som lekkasjen blir omtalt som i granskings­rapporten. Og «ute av syne, ut av sinn» kan ikke være et gjeldende prinsipp.

MONGSTAD KOMMER TIL å være et viktig raffineri i mange år fremover.

xNorge skal fortsatt produsere store mengder drivstoff, men kravene til forsvarlig drift blir bare strengere og strengere.

OLJEUTSLIP­PET PÅ MONGSTAD er den foreløpig siste av flere skandaler som har rystet Equinor i år. I september brant det på LNG-anlegget på Melkøya ved Hammerfest.

I ettertid har det kommet frem at Equinor ikke fulgte opp flere sikkerhets­avvik på anlegget de siste ni årene, avvik de selv og Petroleums­tilsynet har avdekket. Anlegget er nå stengt, og vil forbli stengt ett år.

«Ute av syne, ut av sinn» kan ikke være et gjeldende prinsipp.

Selskapet har også hatt flere andre sikkerhets­hendelser, i tillegg til gigantover­skridelser i USA og tvilsomme transaksjo­ner i Angola. Det er alvorlig at landets største selskap, der staten eier to tredeler, blir drevet på denne måten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway