Bergens Tidende

Ventet i bilen, ble vitne til ulykken

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Mannen i 70-årene så at konen, hennes bror og to slektninge­r ble overkjørt. – Når sånt skjer, da bare handler man, sier han. Mandag kom de første meldingene fra Gjermundsh­amn fergekai i Kvinnherad: «Bil har kjørt på flere fotgjenger­e», skrev politiet klokken 12.37.

Ti minutter senere ble det opplyst at fire var truffet av bilen. Tre kvinner og en mann, alle over 70 år gamle, ble fraktet til Haukeland sykehus.

Ektemannen til den ene av kvinnene så det som skjedde. Han ventet i bilen mens konen, broren hennes og to slektninge­r skulle handle fra en grønnsakbi­l ved fergeleiet.

– De har det tålelig bra

– Det går for så vidt greit med alle på sykehuset. De har det tålelig bra. Min kone har bruddskade­r og kan fortsatt ikke stå oppreist. De tre andre har alle vært gjennom ulike operasjone­r, sier mannen i 70-årene, som velger å snakke anonymt med BT.

Pensjonist­en så med en gang hva som skjedde og reagerte umiddelbar­t.

– Det stemmer nok det som politiet har sagt, at de ble overkjørt to ganger. Til slutt stoppet bilen i en grushaug.

– Jeg var der på sekundet. Når sånt skjer, da bare handler man. Da jeg sto der og skulle hjelpe til, tenkte jeg å ringe 113. Men jeg hørte at en annen akkurat hadde fått kontakt. Da konsentrer­te jeg meg om dem som lå der og koblet ut alt annet.

Kvinnherin­gen forteller at han har gode kunnskaper om førstehjel­p.

– Alle fire var bevisste og jeg kunne snakke med dem. Én hadde mer vondt enn de andre og ga uttrykk for det. Det var bare å hjelpe så godt man kunne.

Han sier det kom ganske mange for å hjelpe til, blant dem noen anleggsarb­eidere som jobbet i nærheten. Naboer skal ha kommet til med dyner.

Mannen anslår at det gikk omtrent en halvtime fra ambulansef­olkene kom til de fire ble tatt med av tre ulike helikoptre. I mellomtide­n lå de fire på bakken, sier han.

– Det var ikke noen trivelig plass for dem å ligge. Det var både vått og kaldt. Vi prøvde å dekke dem til så godt vi kunne. Etter cirka et kvarter var det lokale brannvesen­et på plass fra Ølve. Fra det lokale legesenter­et kom de litt før.

Ikke fått besøke

Føreren av ulykkesbil­en fikk førerkorte­t beslaglagt og ivaretas av lokalt kriseteam.

Ektemannen til den ene skadde kvinnen kjenner føreren. I et avhør med politiet mandag forklarte han seg om alt han ble vitne til.

– Jeg har en teori om hva som skjedde, men det vil jeg ikke uttale meg om. Nå må politiet få etterforsk­e og sette sammen de ulike forklaring­ene de får.

Etter ulykken mandag har han snakket flere ganger med konen. Han har ikke fått besøke henne fysisk på sykehuset.

– Det er på grunn av korona, vet du. Vi har fått levere henne ting og tang. Men da må vi vente, og så kommer det noen og henter det. Hun er ved godt mot, sier ektemannen.

Han har også snakket med barna til de tre andre skadde.

– God og flott innsats Tirsdag morgen snakket Kvinnherad-ordfører Hans Inge Myrvold om positive tilbakemel­dinger fra sykehuset.

Lensmann Terje Sperrevik sier saken fortsatt etterforsk­es. Han oppfatter at tilstanden er stabil for de fire som ble tatt til sykehus, men at det er for tidlig å si noe endelig om hvor alvorlige skader de har fått.

Sperrevik ønsker å skryte av innsatsen til de frivillige hjelperne.

– Flere hjalp til frem til nødetater og helsearbei­dere kom på plass. De første på stedet gjorde en god og flott innsats.

Rektor Lilli Britt Urheim ved Hatlestran­d skule var én av dem som kom løpende til. Skolen, med elever fra 1. til 10. trinn, ligger like ved fergeleiet. Rektoren ville sjekke at det ikke var elever på ulykkesste­det.

– Det var kontroll på de skadde da jeg kom. Noen som drev med veiarbeid i nærheten hadde tatt styringen. Mens jeg sto der, kom brannvesen­et, forteller hun.

Det var ingen skoleeleve­r på kaien. Foreldre ble varslet om det via skolens SMS-system, sier Urheim. Hun valgte å holde de 75 elevene inne til nødetatene var dratt.

– Skolen er omgitt av høye trær, så ingen av elevene hadde kunnet se direkte ned på skadestede­t. Jeg fortalte dem det jeg visste, om at de skadde var eldre, lokale folk. Vi fikk raskt kontroll på at det ikke var noen av elevenes besteforel­dre.

 ?? FOTO: 2211-TIPSER ?? De fire som ble skadet sto ved en salgsbil for grønnsaker. På bildet står salgsbilen bak ambulansen ved høyballene.
FOTO: 2211-TIPSER De fire som ble skadet sto ved en salgsbil for grønnsaker. På bildet står salgsbilen bak ambulansen ved høyballene.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Rektor Lilli Britt Urheim ved Hatlestran­d skule løp ned mot fergekaien for å sjekke at det ikke var elever der.
FOTO: PRIVAT Rektor Lilli Britt Urheim ved Hatlestran­d skule løp ned mot fergekaien for å sjekke at det ikke var elever der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway