Bergens Tidende

Derfor krever ikke Haukeland munnbind

-

Det er stor variasjon i munnbind-praksisen i helsevesen­et.

rune.christophe­rsen@bt.no

Dropper du munnbindet i en full butikk eller buss i Bergen, kan du bli bøtelagt. Det har byrådet bestemt.

Sykehusene i Helse Bergen har derimot ikke innført krav om munnbind som følge av pandemien.

Men hvordan er det hos tannlegen, fysioterap­euten eller på sykehjemme­t?

Sykehusene i Helse Bergen Etter smitteøkni­ngen i høst har Helse Bergen senket terskelen for bruk av munnbind for ansatte. Ledelsen anbefaler munnbind ved nærkontakt med pasienter i over 15 minutter. Det samme gjelder ansatte som oppholder seg sammen i små rom over tid.

De anbefaler ikke munnbind for ansatte som bare passerer hverandre i en korridor, og mener

MUNNBINDBL­IKK dette er nærmest risikofrit­t. Det samme gjelder ansatte som oppholder seg «kortvarig i samme område».

IFHI anbefaler ikke beskyttels­esutstyr som hansker eller munnbind, heller ikke ved vaksinasjo­n eller fysiske undersøkel­ser, hvis det ikke er mistanke om smitte.

Barn eller foreldre som er syke skal ikke møte opp, og det skal

Helse Bergen har innført en rekke regler for besøk, blant annet en makstid på 30 minutter.

Pasienter med timeavtale på sykehuset må fylle ut et skjema tre dager dager i forveien for å kartlegge om de kan være smittet.

Pasienter må holde avstand på venterom, og behandling­sstedet skal legge til rette for dette.

Ifølge Helse Bergen gjelder kommunens krav om munnbind på offentlig sted også for sykehusene. Men det er kommunen uenig i.

«Det er ikke tenkt at sykehus er omfattet av bestemmels­en. Sykehusene har sine egne rutiner for å unngå å få smitte inn», skriver helsebyråd Beate Husa i en epost til BT.

 ??  ?? – Vi står og deler ut gratis munnbind til alle som vil ha. Det gjør vi for å vise i praksis at vi følger Profetens ord om at det er viktig å ta vare på hverandre, forteller Fatumata (18). – Vi gjør det som en frivillig innsats for å hjelpe folk på vegne av Bergen Moske. Det er litt kaldt og surt, men vi blir stående så lenge butikkene er åpne og det er folk her. Fra venstre: Mohamed (6), Fatumata (18), Salima (17), Valvalah (22) og Maymona (20).
– Vi står og deler ut gratis munnbind til alle som vil ha. Det gjør vi for å vise i praksis at vi følger Profetens ord om at det er viktig å ta vare på hverandre, forteller Fatumata (18). – Vi gjør det som en frivillig innsats for å hjelpe folk på vegne av Bergen Moske. Det er litt kaldt og surt, men vi blir stående så lenge butikkene er åpne og det er folk her. Fra venstre: Mohamed (6), Fatumata (18), Salima (17), Valvalah (22) og Maymona (20).
 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? Helse Bergen vil ikke ha generell bruk av munnbind på sykehusene.
FOTO: EIRIK BREKKE Helse Bergen vil ikke ha generell bruk av munnbind på sykehusene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway