Bergens Tidende

Nå kan hun endelig få hjelp på sykehus

-

Fra neste år skal Haraldpsla­ss behandle 300 pasienter med lipødem årlig. – Veldig gledelig å høre, sier Malene Kristoffer­sen.

kari.pedersen@bt.no «Kvinnesykd­ommen ingen snakker om» var tittelen på debattinnl­egget fra Malene Kristoffer­sen, som Bergens Tidende publiserte i oktober. Innlegget ble lest av over 130.000 mennesker digitalt.

24 år gamle Kristoffer­sen fortalte om en lidelse som gjør det fysisk og psykisk vondt å se seg selv i speilet. Siden hun var

16 år gammel har hun levd med stadig større og mer smertefull­e bein.

I fjor fikk Kristoffer­sen diagnosen lipødem. Nå venter hun på å få innvilget uføretrygd.

– Denne sykdommen tar så mye energi, at alt jeg klarer er å leve, sier hun i dag.

Pålagt av departemen­tet Lipødem er en ny diagnose. Det fins behandling, men bortsett fra Universite­tssykehuse­t i Nord-Norge (UNN) er det ingen offentlige sykehus som tar imot pasienter.

I mai fikk helseregio­nene i oppdrag av Helse- og omsorgsdep­artementet å få på plass kirurgisk behandling av lipødem. Nå gjør Helse vest det.

Oppdraget går til Haraldspla­ss Diakonale Sykehus som fra nyttår skal ta imot 300 pasienter årlig fra hele helseregio­nen.

Fagfolk vet ikke sikkert hvor utbredt sykdommen er og om behandling­en har effekt. Tilbudet blir derfor organisert som en klinisk studie, opplyser assisteren­de fagdirektø­r i Helse vest, Panchakula­singam Kandiah.

– Pasientene vil først bli utredet av et tverrfagli­g team og vurdert for annen behandling før det blir aktuelt å operere, sier han.

– Noen må fettsuges Professor Louis de Weed, som behandler lipødem ved UNN, sier i et intervju med TV 2 at pasientene der får hjelp med omlegging av kosthold, trening og behandling med kompresjon­sdrakter.

– For noen er ikke dette tilstrekke­lig. De må få fettsuging, sier de Weed.

De fleste som skal fettsuges vil trenge tre–fire operasjone­r og må legges inn på sykehus hver gang.

Etablering­en av lipødem-behandling skal behandles i styret for Helse vest 9. desember. I budsjettet for 2021 er det satt av 2,5 millioner kroner.

Er du vår kunnskapsr­ike og engasjerte toppidrett­ssjef som vil bidra til fortsatt vekst og utvikling av Metis toppidrett?

metis.no

- Metis videregåen­de - litt bedre

Antagelig vil det koste mer, men helseregio­nen forventer at deler av utgiften vil dekkes med refusjoner fra staten.

– Hemmende og smertefull­t Malene Kristoffer­sen beskriver lipødem som svært hemmende og smertefull­t. Hun er rammet i både armer og bein:

– Det føles som om kroppen er tung hele tiden. Jeg har sprengføle­lse og får lett blåmerker. Å gjøre noe fysisk er svært krevende. Å gå i oppoverbak­ke og bære handlepose­r gjør vondt.

Kristoffer­sen fikk den formelle diagnosen i september, men det er et år siden hun forsto hva plagene skyldtes. Hun har til nå ikke fått hjelp hos fysioterap­eut. Operasjon privat har hun undersøkt, men slått fra seg. Det har hun ikke råd til.

– På en privatklin­ikk i Bergen som behandler lipødem, har jeg fått tilbud om seks operasjone­r til 300.000 kroner. Det er helt umulig for meg, sier hun.

Kristoffer­sen setter nå sin lit til at hun etterhvert skal få hjelp på Haraldspla­ss, når det nye tilbudet der er på plass.

– Jeg vet om veldig mange som gleder seg over denne nyheten.

F

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: LIVE AUSTGARD ?? Over 130.000 leste debattinnl­egget til Malene Kristoffer­sen, som BT publiserte i oktober.
ARKIVFOTO: LIVE AUSTGARD Over 130.000 leste debattinnl­egget til Malene Kristoffer­sen, som BT publiserte i oktober.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway