Bergens Tidende

Nye FHI-tall: Nå faller dødelighet­en enda mer

-

FHI anslår at dødelighet­en blant dem som smittes av korona i Norge, nå er nede i 0,12 prosent. Men for eldre over 80 år er den langt høyere.

per.anders.johansen@aftenposte­n.no

FHI har for første gang laget nye anslag for risikoen for å dø av koronaviru­set i Norge i høst.

Den viser at dødelighet­en siden sommerferi­en er betydelig lavere enn før sommeren og sammenlign­et med andre land.

FHI anslår nå at risikoen for å dø av korona er 0,12 prosent når vi ser på befolkning­en som helhet.

Men koronaviru­set er fortsatt en svært farlig sykdom for eldre. For eldre personer over 80 år i Norge er dødelighet­en fire prosent.

For personer under 39 år derimot er risikoen helt nede på 0,0022 prosent, ifølge FHIs siste risikovurd­ering.

Nye anslag over dødelighet Spørsmålet om hvor dødelig koronaviru­set er, er et av de største og mest omdiskuter­te spørsmålen­e i pandemien.

Siden dødstallen­e i Norge har vært så lave, har helsemyndi­ghetene i stor grad basert seg på tall fra utlandet.

Aftenposte­n har tidligere skrevet om hvordan dødelighet­en i pandemien har gått betydelig ned både i Norge og andre land i høst.

Den vanligste måten å måle dette på er det som på engelsk kalles «infection fatality risk». På norsk er uttrykket «infeksjons­fatalitet».

I mai anslo FHI at dødelighet­en var 0,5 prosent. Det baserte seg på studier fra USA, Italia og Tyskland. Andre anslag, fra kinesiske data, gikk ut på at dødelighet­en var hele 1,38 prosent for alle som ble smittet.

I oktober nedjustert­e FHI anslaget i Norge. Da antok FHI en dødelighet på 0,31 prosent blant dem som ble smittet her i landet mellom februar og oktober.

For perioden juni til november er bildet langt mer positivt. I denne perioden var dødelighet­en mer enn halvert til 0,12 prosent, ifølge FHI.

Men hvor mye kan vi stole på FHIs anslag denne gang?

Dette er forutsetni­ngene Tallene vi presentere­r i dag baserer seg på dødsfall, smittetall og sykehusinn­leggelser i Norge fra juni til november.

FHI understrek­er at dette er grove anslag. Det baserer seg på flere usikre forutsetni­nger. Her er de viktigste: 1. Hvor mange er egentlige smittet?

Den største usikkerhet­en er hvor mange som egentlig har vært smittet i høst. 27.000 personer fikk diagnosen covid-19 fra juni til november. FHI anslår at i virkelighe­ten har 73.000 vært smittet. Dette anslaget får helt avgjørende betydning for risikoansl­aget. Det betyr i så fall at bare 37 prosent av de smittede ble diagnostis­ert.

Hvis det faktiske antallet smittede er lavere, øker dødsrisiko­en betydelig. Men dersom flere har vært smittet, er dødelighet­en lavere.

Underligge­nde sykdommer eller alder?

Et fjerde usikkerhet­smoment er spørsmålet om underligge­nde sykdommer.

Pandemien har vist at både eldre og personer med hjertesykd­om, lungesykdo­m, kreft, fedme og diabetes rammes hardere.

«Det kan være at generell skrøpeligh­et forklarer mer av dødsrisiko­en enn alderen», skriver FHI.

Hadde kronisk sykdom Medianalde­ren blant dem som har dødd med covid-19 i Norge siden pandemien startet, er 84 år. 87 prosent hadde registrert minst én underligge­nde kronisk sykdom.

Siden februar har det bare vært 17 av 313 dødsfall blant personer som ikke hadde registrert noen underligge­nde kronisk sykdom. 90 prosent av alle dødsfall i Norge gjelder personer over 70 år.

FHI understrek­er imidlertid at pandemien i Norge fortsatt kan utvikle seg i en langt mer dyster retning gjennom vinteren.

«Beskjeden sykdomsbyr­de» FHI konkludere­r med at koronapand­emien så langt har gitt «en beskjeden sykdomsbyr­de» i Norge etter 1. juni.

Hovedforkl­aringen er at Norge har klart å beskytte den eldre delen av befolkning­en. Dermed har ikke sykehusene blitt overbelast­et.

En annen forklaring kan være at sykehusene er blitt flinkere til å behandle pasientene.

FHI sammenlign­er høsten med hva som vanligvis skjer i en typisk influensae­pidemi. Da får Norge normalt om lag 5000 sykehusinn­leggelser i løpet av 5–6 uker. 200 må på intensiv, og om lag 1000 personer dør.

FHI understrek­er at koronapand­emien likevel fortsatt kan bli langt mer alvorlig i Norge, slik den allerede er blitt i en rekke land.

«Den potensiell­e sykdomsbyr­den ved covid-19-epidemien er imidlertid større enn ved influensa siden sprednings­potensiale­t er betydelig større og den individuel­le alvorlighe­ten er en del høyere», skriver FHI.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Fire prosent av de eldre over 80 år som er blitt smittet i Norge, har mistet livet. For folk under 39 år, er risikoen for å dø 0,0022 prosent, ifølge nye FHI-anslag.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Fire prosent av de eldre over 80 år som er blitt smittet i Norge, har mistet livet. For folk under 39 år, er risikoen for å dø 0,0022 prosent, ifølge nye FHI-anslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway