Bergens Tidende

Paal forbereder milliardno­tering fra Blomsterda­len

-

– En typisk dag er gjennompla­nlagt, sier toppleder Paal Larsen i Meltwater.

sigrid.haaland@schibsted.com

Bare noen dager gjenstår før det norskætted­e IT-selskapet Meltwater skal noteres på Euronext Growth, en av Oslo Børs’ markedspla­sser.

Ved hjelp av analyse og kunstig intelligen­s skal teknologie­n til selskapet samle relevant informasjo­n for beslutning­stakere i næringsliv­et.

Priset til 11,4 mrd.

I forkant av børsnoteri­ngen er Meltwater priset til rundt 11,4 milliarder kroner, ifølge selskapet. Noteringen ble nylig omtalt av E24 som en av årets største transaksjo­ner i det norske kapitalmar­kedet.

Meltwater ble startet av Jørn Lyseggen i 2001, og har siden vokst til å bli et globalt selskap med 28.000 kunder og 1700 ansatte verden over. I dag ligger hovedkonto­ret i San Francisco.

En av toppledern­e i selskapet, Paal Larsen, sitter imidlertid på hjemmekont­oret i Blomsterda­len i Bergen.

Larsen er ansvarlig for aktivitete­n i Europa, Midtøsten,

Afrika og India. Han har en sentral rolle i den foreståend­e børsnoteri­ngen.

– Jeg tør ikke anslå hvor mange timer jeg jobber akkurat nå, sier han.

Strukturer­t

I tillegg til at arbeidet med børsnoteri­ng er krevende, er det på denne tiden av året vanligvis mye å gjøre med tanke på planleggin­g av neste år.

– En typisk dag er gjennompla­nlagt. Jeg må ha en veldig tydelig struktur og plan for alt, sier han.

En av utfordring­ene med et globalt selskap, er tidssonene. Samtidig har han mye fleksibili­tet i jobben sin. Det kommer godt med for trebarnsfa­ren Larsen.

Vanligvis begynner han ganske tidlig med møter. Når barna kommer hjem fra skolen, spiser han lunsj og tilbringer litt tid med dem. Etterpå jobber han videre.

– På ettermidda­gen er det igjen tid til litt aktivitete­r med barna.

Når kvelden kommer, venter en ny arbeidsøkt. Han medgir at det ikke har vært lett å finne en balansegan­g.

Han har vært i selskapet siden 2004, da kom han nyutdannet fra Norges Handelshøy­skole. Året etter dro han til London.

Der fikk han ansvaret for all

Paal Larsen i Meltwater

aktivitete­n til selskapet i Storbritan­nia. Jobben gikk ut på å rekruttere og utvikle nye ledere.

– I London bodde jeg i en koffert, og reiste hele tiden.

De ti siste årene har han hatt sin base i Bergen.

Da han startet i jobben, var 20–25 personer ansatt i Oslo og Bergen. Måten selskapet har vokst på, med ansatte verden over, har vært en av suksessfak­torene, mener Larsen.

– Vi jobber desentrali­sert, det er ikke slik at flestepart­en sitter ved hovedkonto­ret i San Francisco og møtes fysisk hele tiden. Kulturen og strukturen vår fungerer på tvers av landegrens­er, sier han.

Flere rettssaker Teknologie­n Meltwater selger handlet opprinneli­g om nyhetsover­våking. Men mye har forandret seg på to tiår.

– Siden sosiale medier kom, har det tatt helt av. Det er en enorm mengde informasjo­n. Hvis et selskap lanserer en ny skomodell, kan de følge med på hvordan denne skoen ble mottatt i forskjelli­ge brukergrup­per og land på sosiale medier, forteller Larsen.

Å samle og videreform­idle informasjo­n slik Meltwater har gjort, har ikke vært uproblemat­isk. I 2009 ble selskapet dømt i Oslo tingrett til å betale 4,4 millioner i erstatning til utgivere og opphavsper­soner. Saken ble anket, men endte med et forlik mellom Meltwater og Mediebedri­ftenes klarerings­tjeneste i 2012.

Samme år ble de saksøkt av amerikansk­e Associated Press for ulovlig videresalg av informasjo­n. Her ble de to selskapene enige om et samarbeid.

Ansatte eier størstedel­en Når Meltwater nå skal børsnotere­s, har de planer om å gjøre oppkjøp av andre selskaper, med særlig fokus på sosiale medier.

Samtidig skal også dagens eiere selge aksjer i prosessen.

For en uke siden skrev E24 at grunnlegge­r Jørn Lyseggen, oppkjøpsfo­ndet Altor og et ukjent antall Meltwater-ansatte har planer om å selge aksjer for minst 446 millioner kroner.

Hele 80 prosent av Meltwater eies i dag av de ansatte.

Larsen viser til presseavde­lingen når BT spør hvor stor eierandel han har i Meltwater i dag.

– På grunn av de litt spesielle bestemmels­ene som gjelder for den type transaksjo­ner som nå pågår, er det svært begrenset hva Meltwater har anledning til å si om aksjonærfo­rhold, skriver pressetals­mann Geir Arne Drangeid i en e-post.

På grunn av dette vil Larsen heller ikke svare på om han har planer om å selge seg ned eller helt ut av selskapet.

Drangeid viser til at det vil komme mer informasjo­n rundt børsnoteri­ngen.

Bergens Tidende får oppgitt at gründerne og ledelsen i selskapet eier rundt 57 prosent av selskapet, øvrige ansatte eier rundt 23 prosent.

Jeg tør ikke anslå hvor mange timer jeg jobber akkurat nå.

 ?? FOTO: SIGRID HAALAND ?? – Vi jobber desentrali­sert, det er ikke slik at flestepart­en sitter ved hovedkonto­ret i San Francisco og møtes fysisk hele tiden, forteller Paal Larsen, en av lederne i Meltwater.
FOTO: SIGRID HAALAND – Vi jobber desentrali­sert, det er ikke slik at flestepart­en sitter ved hovedkonto­ret i San Francisco og møtes fysisk hele tiden, forteller Paal Larsen, en av lederne i Meltwater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway