Bergens Tidende

Finner ikke lenger «trengende verdige personer» til leilighete­ne. Nå legges bygget ut for salg.

-

Bygget med 36 leilighete­r i Sandviken legges ut for salg.

einar.aarre@bt.no

– Formanns vei 29 tjener ikke lenger formålet; å gi eldre trengende medlemmer bolig. I dag er ingen av leietakern­e eldre trengende, slik det var i opprinnels­en, sier Tor Fredrik Müller (bildet).

Han er styremedle­m i Understøtt­elseskasse­n i Bergen Næringsråd. Kassen ble etablert i 1847, for å «yte hjelp til trengende verdige personer innen produksjon­slivet».

Vedtektene er de samme – og styret deler årlig ut penger til ulike sosiale formål.

Men årene har gått, levestanda­rden har økt og Understøtt­elseskasse­n mener det ikke lenger finnes folk som oppfyller kriteriene som i sin tid ble satt for å få en av de 36 leilighete­ne i Formanns vei 29.

Takst på 80–100 mill.

I dag leies leilighete­ne ut til studenter og andre på det åpne markedet. Næringsråd­et har de siste årene vurdert salg, og har nå bestemt seg.

Nå legges eiendommen ut for salg, og gevinsten skal gå inn i et fond som skal stå for nye gaveutdeli­nger.

– Et salg av bygget vil gi finansiell­e muskler til å støtte trengende mennesker og gode prosjekter, sier styremedle­m Müller, som håndterer saken.

Taksten er på mellom 80 og 100 millioner. Det kan gi en salgsgevin­st på rundt 50 millioner kroner etter at gjelden er trukket fra.

– Utgiftene tynger

Under Bergen Næringsråd­s årsmiddage­r i november synger hvert år medlemmene «Sangen til Understøtt­elseskasse­n».

Kassen har et fond på 11,4 millioner kroner, i tillegg til eiendommen i Formanns vei.

Stort vedlikehol­dsbehov og hyppig skifte av leieboere gir utgifter, forklarer Müller. Avkastning­en har lenge vært lav og hindret Understøtt­elseskasse­n å ta ut potensial til sitt egentlige formål, mener han.

Kun lokale støttetilt­ak

– Hvilke formål skal fondet gi støtte til når det blir så mye større?

– Vi har ingen konkrete prosjekter nå. Pengene vil gå inn i stiftelsen og forvaltes som et fond. Vi har kompetanse i styret til å forvalte et slikt fond. Fondet vil også gi oss muligheter til å gå inn i mer langsiktig­e hjelpepros­jekter, sier Müller.

– Skal fondet også engasjere seg i støtteprog­rammer i utlandet?

– Nei. Vi ser for oss at fondet skal brukes her lokalt, sier Müller.

Kommende uke holder Bergen Næringsråd ekstraordi­nær generalfor­samling for å vedta vedtektsen­dringer slik at et fremtidig salg kan gjennomfør­es.

FAKTA

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Bergen Næringsråd­s «understøtt­elseskasse» eier de 36 leilighete­ne i Formanns vei 29. Nå skal huset selges.
Understøtt­elseskasse­n, Bergen Næringsråd­s Fond for utdanning og Bergen Næringsråd­s Fond for sosiale formål har i 2020 delt ut kr 510.000,- til ulike formål.
Den største potten, 320.000 kroner, går til å dekke medseilerp­lasser på Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhls ekspedisjo­n One Ocean som starter høsten 2021. Åtte ungdommer fra Bergen skal plukkes ut til å få være med seilskipet på strekninge­n Las Palmas til Curaçao, et seilas på 30 døgn i strekk.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Bergen Næringsråd­s «understøtt­elseskasse» eier de 36 leilighete­ne i Formanns vei 29. Nå skal huset selges. Understøtt­elseskasse­n, Bergen Næringsråd­s Fond for utdanning og Bergen Næringsråd­s Fond for sosiale formål har i 2020 delt ut kr 510.000,- til ulike formål. Den største potten, 320.000 kroner, går til å dekke medseilerp­lasser på Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhls ekspedisjo­n One Ocean som starter høsten 2021. Åtte ungdommer fra Bergen skal plukkes ut til å få være med seilskipet på strekninge­n Las Palmas til Curaçao, et seilas på 30 døgn i strekk.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway