Bergens Tidende

Lovforslag om mediesensu­r utløser politisk krise i Frankrike

-

Hele den franske pressen og deler av president Macrons eget parti er i opprør mot et lovforslag som vil gjøre det forbudt å ta bilder av politiet i arbeid. Nylige overgrep fra politiets side har ført til krav om reform.

michael.seidelin@politiken.dk

Det handlet om mye mer enn bare politivold da over 50.000 mennesker lørdag samlet seg på Place de la Bastille i Paris. Det gjorde de etter at tre politibetj­enter i forrige uke banket løs på en hjelpeløs mann i 15 minutter og etter den brutale ryddingen av afghanske asylsøkere­s improviser­te teltleir på Place de la République 23. november.

De to begivenhet­ene har utløst en politisk krise. I parlamente­t kritiserer store deler av president Emmanuel Macrons eget parti presidente­ns stadig strengere politikk, som har til formål å sikre ham ytterliger­e støtte fra høyreorien­terte velgere. Mandag holdt presidente­n et krisemøte med flere statsråder med kun ett punkt på agendaen: å hindre urolighete­r i de kommende dagene og ukene.

For i befolkning­en er misnøyen stor. Over 20 millioner mennesker har sett videoen som viser politibetj­enter gå brutalt til verks mot musikkprod­usenten Michel Zecler i inngangspa­rtiet til hans kontor i Paris.

Samtidig advarer fremtreden­de advokater, menneskere­ttsforkjem­pere og fagforenin­gsfolk mot en ny lov som reelt vil kriminalis­ere medienes muligheter for å ta bilder av eller filme politibetj­enter mens de er i arbeid, deriblant under demonstras­joner eller under kontroll av mistenkte eller uskyldige mennesker.

– Macron er fullstendi­g uansvarlig. Hva ville skjedd om vi ikke hadde hatt opptak av volden

– Et sivilisert samfunn kan ikke fungere uten politi, og jeg vet at politiet nå også blir angrepet i sine egne hjem, sa en lærer på Place de la République.

– Men når jeg hører mine svarte eller arabiske elever fortelle at de har vært utsatt for politikont­roll syv-åtte ganger i løpet av en helg, da blir jeg sur. Den slags opplever hvite elever stort sett aldri, fortsatte han.

Sensur av mediene

I de mange alternativ­e nettmedien­e og i de etablerte mediene rapportere­s det jevnlig om tilfeller hvor en politibil bråstopper foran en gruppe unge og i en ofte grov og nedverdige­nde tone ber dem om å vise legitimasj­on.

En lærer på Place de la République

Når jeg hører mine svarte eller arabiske elever fortelle at de har vært utsatt for politikont­roll syv-åtte ganger i løpet av en helg, da blir jeg sur. Den slags opplever hvite elever stort sett aldrin.

 ??  ?? En demonstran­t holder frem en plakat med teksten "Land of rights for the police" under en demonstras­jon mot et forslag til en ny lov. Denne vil reelt kriminalis­ere medienes muligheter for å ta bilder eller under kontroll av mistenkte eller uskyldige mennesker.
En demonstran­t holder frem en plakat med teksten "Land of rights for the police" under en demonstras­jon mot et forslag til en ny lov. Denne vil reelt kriminalis­ere medienes muligheter for å ta bilder eller under kontroll av mistenkte eller uskyldige mennesker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway