Bergens Tidende

FN: Behovet for nødhjelp har eksplodert på grunn av pandemien

-

FN sier det trengs 35 milliarder dollar i nødhjelp neste år på grunn av koronapand­emien og flere mulige sultkatast­rofer.

Den årlige FN-rapporten «Global Humanitari­an Overview» for 2021 konkludere­r med at 235 millioner mennesker globalt kommer til å trenge en eller annen form for nødhjelp. Det er en økning på hele 40 prosent fra i år.

– Økningen kommer nærmest utelukkend­e på grunn av covid-19, sier FNs nødhjelpsk­oordinator Mark Lowcock.

Neste år vil 1 av 33 mennesker i verden trenge hjelp, viser rapporten. Hvis alle disse hadde bodd i samme land, hadde de utgjort verdens femte største nasjon.

Ringvirkni­ngene av pandemien rammer særlig de som hadde det verst i utgangspun­ktet.

– De som lever på randen fra før, blir rammet ekstra hardt av stigende matpriser, fallende inntekter, avbrutte vaksinerin­gsprogram og stengte skoler, sier FNs generalsek­retær António Guterres.

– Dystert perspektiv Summen på 35 milliarder dollar tilsvarer over 310 milliarder kroner. Å oppnå hele summen vil bli svært vanskelig. Før koronapand­emien ba FN om 29 milliarder dollar til nødhjelp i 2020, mens 17 milliarder så langt har kommet inn.

Den årlige rapporten fra FN presentere­r vanligvis et nedslående bilde av økende nødhjelpsb­ehov på grunn av konflikter, naturkatas­trofer og klimaendri­nger. Nå advarer den om koronapand­emien, som globalt har kostet 1,45 millioner mennesker livet, og som har rammet dem som «allerede lever som på en knivsegg», uforholdsm­essig hardt.

– Bildet vi presentere­r, er det dystreste og mørkeste perspektiv­et på humanitære behov i tiden fremover som vi noen gang har vist til, sier Lowcock.

For første gang siden 1990-tallet ventes det et økende antall mennesker som lever i ekstrem fattigdom øker og en nedgang i forventet levealder. Antallet som dør av tuberkulos­e, hiv og malaria, kan doble seg.

Fare for sultkatast­rofer Mest skremmende for FN er imidlertid at verden kan oppleve nye sultkatast­rofer, etter over to tiår der verden bare har opplevd én, i Somalia. Lowcock kaller det en bragd dersom verden går gjennom 2021 uten en større sultkatast­rofe.

Antallet mennesker som lever i akutt matusikker­het, kan øke til 270 millioner innen utgangen av året, noe som er nesten en dobling fra før koronapand­emien. I Jemen, Burkina Faso, Sør-Sudan og det nordøstlig­e Nigeria lever folk allerede på randen av sult, mens en rekke andre land og regioner, deriblant Afghanista­n og Sahel, er svært sårbare.

Andre land som kommer til å trenge nødhjelp det neste året, er Kongo, Etiopia, Haiti, Ukraina, Venezuela, Pakistan og Zimbabwe.

fra

 ?? FOTO: NARIMAN EL-MOFTY / AP / NTB ?? Ifølge rapport vil så mange som 235 millioner mennesker globalt kommer til å trenge en eller annen form for nødhjelp. Det er en økning på hele 40 prosent fra i år. Bildet er fra det østlige Sudan.
FOTO: NARIMAN EL-MOFTY / AP / NTB Ifølge rapport vil så mange som 235 millioner mennesker globalt kommer til å trenge en eller annen form for nødhjelp. Det er en økning på hele 40 prosent fra i år. Bildet er fra det østlige Sudan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway