Bergens Tidende

Denne julefilmen har en spesiell vri

-

Det er ikke ofte at romantiske julefilmer regnes som viktige av filmeksper­tene.

Men det gjør «Happiest Season», som melder seg i USA med Kristen Stewart i en av de to kvinnelige hovedrolle­ne. For ja, den handler om et par av samme kjønn.

– Det er en skeiv julefilm. Og jeg vet at det er en irriterend­e merkelapp å sette på den, men for meg er det veldig tiltrekken­de og føles som … et lettelsens utpust, sier Stewart til The Guardian.

«Happiest Season» regnes av filmvitern­e som den første hovedstrøm­s, romantiske julekomedi­en om et par av samme kjønn, noe Stewarts medspiller MacKenzie Davis undrer seg over.

– To jenter i en julefilm? Fra et filmstudio som Sony? Det har aldri skjedd før, bekrefter Kristin Stewart.

Frykter reaksjon Stewart spiller Abby, på vei mot et professora­t i historie, mens Davis trår til som journalist­en Harper. Nå må de til pers og møte Harpers konservati­ve, rike familie ved juletider. I fem hektiske dager later de som de er venner som bare bor i samme leilighet – i frykt for at Harpers foreldre skal oppdage at de er kjærester. Faren hennes er nemlig midt i en politisk valgkamp, og datteren har planlagt dekkhistor­ien deres.

Den britiske avisen beskriver komedien, som regissør Clea DuVall har hatt hånd om, som «morsom og ambisiøs», med «rørende øyeblikk i tøyset og kaoset».

DuVall har også vært med på å skrive manus, og sier til Los Angeles Times at hun ville lage «Happiest Season» fordi hun lengtet etter å ha se julefilmer som gjenspeilt­e hennes egne erfaringer.

– Jeg har alltid vært en stor fan av julefilmer, men om det var en LGBTQ+-rolle i en slik film, var de alltid i bakgrunnen eller kastet inn for å gi mangfold i en ellers «normal» familie, lyder det fra Clea DuVall, som har vært skuespille­r i en årrekke.

Første i sitt slag

– Etter at jeg hadde tatt spranget over til regi og skriving, innså jeg at jeg kunne være den personen som laget filmen jeg ønsket meg, noe som var et svært inspireren­de øyeblikk.

Los Angeles Times noterer seg at «Happiest Season» ble svært godt mottatt hos Sonys underbruk TriStar Pictures da filmideen ble presentert – og at det var «noe overrasken­de», siden den var den første i sitt slag.

Egentlig skulle den hatt kinopremie­re, som den første lesbiske, romantiske komedien sluppet løs av et stort filmstudio. Men på grunn av koronapand­emien ble det strømmepre­miere på Hulu i stedet.

– Det er mer meningsfyl­t for meg at folk kan se den trygt i hjemmene sine sammen med familien. Kanskje vil den også bli sett av folk som ikke ville gått på kino for å se den, og gi dem noe de ikke visste at de trengte, sier Clea DuVall i intervjuet.

Selv i en tid der store produsente­r av romantiske julefilmer som Hallmark og Lifetime byr på mer inkluderen­de skuespille­rensembler, beskriver Los Angeles Times den nye julefilmen hennes utrolig nok som «revolusjon­erende» – med LGBTQ-regissør, hovedrolle­innehaver og flere på rolleliste­n. Men Kristen Stewart understrek­er også at hun ikke tror man behøver å være homofil for å fortelle en slik historie.

«Happiest Season» er foreløpig ikke tilgjengel­ig i Norge, men 730.no skrev nylig at den sannsynlig­vis blir «lånt ut» til en strømmetje­neste her.

Nettstedet Blikk fastslår i sin anmeldelse at dette «er den skeive julefilmen vi trenger akkurat nå» – og karakteris­erer handlingen som en blanding av filmene «Hjem til jul», basert på novellen «Anne og Anne kommer hjem til jul» av Gerd Brantenber­g, og «Hjelp, det er jul».

 ?? FOTO: HULU / AP ?? Kristen Stewart, her i en scene fra «Happiest Season» med Mackenzie Davis, understrek­er at hun ikke tror noen behøver å være skeiv for å spille i filmer om emnet.
FOTO: HULU / AP Kristen Stewart, her i en scene fra «Happiest Season» med Mackenzie Davis, understrek­er at hun ikke tror noen behøver å være skeiv for å spille i filmer om emnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway