Bergens Tidende

Førstemann til møllen for julegudstj­enestene

-

I år blir det digital påmelding for gudstjenes­tene på julaften. Men Slettebakk­en kirke har besluttet å gjøre det annerledes.

ole.lokkevik@bt.no

Festspille­ne i Bergen står bak når Leif Ove Andsnes og Oslo-Filharmoni­en i januar rykker inn på norske kinoer. Festspille­ne i Bergen har ifølge sin pressemeld­ing lenge siktet mot å få en konsert vist på det store lerretet. Valget falt på den kritikerro­ste avslutning­skonserten i koronaåret – der festivalen i normalutga­ve ble avlyst, og i stedet gikk digitalt med 60 programpos­ter.

Etter tre uker med avlyste gudstjenes­ter, åpnet flere kirker i Bergen endelig dørene på første søndag i advent – 29. november – med krav om digital påmelding.

Antallet mennesker som kan samles på et innendørs arrangemen­t i Bergen er fremdeles

20. Om byrådet velger å lette på tiltakene og øke maksgrense­n til

50 eller mer, er foreløpig uklart. Uansett hva byrådet bestemmer, vil det være krav om digital påmelding for gudstjenes­tene fremover – også på julaften, opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er Gyrid Cecilie Nygaard i Bergen kirkelige fellesråd til BT.

Førstemann til møllen

– Det må nesten være slik, førstemann til møllen. Da vil vi gi tydelig informasjo­n om når påmeldinge­n vil starte så det blir lik sjanse for alle. Vi håper flest mulig vil komme. Prester og ansatte vil strekke seg så langt som mulig for å få dette til, sier Nygaard.

Hun forteller at de følger myndighete­nes råd og avventer i spenning til de får vite noe mer.

– Vi ønsker så mange gudstjenes­ter som mulig, men må også ha tid til renhold mellom hver av dem, legger hun til.

Også prost Jan Tommy Fosse varsler til Askøyværin­gen tirsdag at det blir de første som melder seg på til julegudstj­enestener i Askøy og Øygarden, som får komme inn i år.

– Nå vet vi ennå ikke hva begrensnin­gene blir på julaften. Men vi forbereder oss på at det blir det som nå er de gjeldende nasjonal retningsli­njene med maksimalt 50 personer, sier Fosse.

Friluftsgu­dstjeneste Sokneprest Thor Brekkeflat i Slettebakk­en kirke forteller til BT at de velger å gjøre en liten vri på årets julegudstj­eneste.

– Vi tar utgangspun­kt i å arrangere en friluftsgu­dstjeneste klokken 15 og har bestilt utendørs scene med lys, varme og blåseorkes­ter. Det vil være mulig for tre grupper på 200 personer samtidig, og vi har målt opp områder til dette.

Thor Brekkeflat, sokneprest i Slettebakk­en kirke

I tillegg vil de arrangere en vandring i kirkeromme­t i mindre grupper for dem som ønsker det.

– Vi avventer siste oppdaterin­g fra byrådet, men vi ser på dette som en mulig løsning. Vi skal synge «Deilig er jorden» i gnistrende vintervær eller i sidelengs kuling og sludd. Det blir uansett en opplevelse man sent vil glemme.

Til friluftsgu­dstjeneste­n på julaften vil det ikke være nødvendig med påmelding.

– Vi vil holde telling på dem som kommer. Skulle det komme flere enn 600, får de gå videre eller stå på andre siden av gaten.

Muligheter for digital visning Nygaard i Bergen kirkelige fellesråd opplyser at menigheten­e selv bestemmer akkurat hvordan de legger opp til påmeldinge­n på julaften, men det skal være mulig på menigheten­es nettsider og ved å ringe kirkekonto­rene.

– Og hva med dem som ikke rekker å få plass?

– Jeg vet at en del kirker vil strømme julegudstj­enesten digitalt.

Vi skal synge «Deilig er jorden» i gnistrende vintervær eller i sidelengs kuling og sludd.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Slettebakk­en kirke vil arrangere en friluftsgu­dstjeneste klokken 15 på julaften, og har bestilt utendørssc­ene med lys, varme og blåseorkes­ter.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Slettebakk­en kirke vil arrangere en friluftsgu­dstjeneste klokken 15 på julaften, og har bestilt utendørssc­ene med lys, varme og blåseorkes­ter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway