Bergens Tidende

Høyre må tørre å avvikle leterefusj­onsordning­en

- ODA RØHME SIVERTSEN Leder av Hordaland Unge Høyre JOHN ANDRE KONGSVIK Fylkesting­smedlem i Vestland Høyre

ALLE GODE TING kommer til en slutt, og det gjelder spesielt ordninger som norske skattebeta­lere finansiere­r over skattesedd­elen.

Vi erkjenner at leterefusj­onsordning­en har spilt en viktig rolle i samfunnsut­viklingen til Norge, ved å gi selskaper en sikkerhet for å lete etter olje har gitt landet milliarder i inntekter over mange år. Nå er det likevel på tide å avvikle den.

LETEREFUSJ­ONSORDNING­EN BLE INNFØRT i

2005 og innebærer at staten dekker 78 prosent av letekostna­der fra petroleums­selskaper som ikke er i en skatteposi­sjon. Siden leterefusj­onsordning­en ble innført, og frem til 2018, har staten betalt ut

100 milliarder kroner i statsstøtt­e til selskaper som ikke betaler skatt.

Det er ingen andre sektorer som får dekket sine investerin­gskostnade­r på samme måte, til tross for at det også eksisterer andre sektorer med svært høy risiko, som for eksempel utvikling av medisiner.

DET ER ET paradoks at Høyre skal støtte leterefusj­onsordning­en samtidig som vi elsker markedskre­fter, konkurrans­e og kapitalism­e. Oljeprisfa­llet i 2014 viste oss hvor olje-dopet norsk økonomi er, og hvor sårt vi trenger en omstilling.

I en tid hvor Norge må skape nye industriev­entyr og næringer, bidrar leterefusj­onsordning­en til å vri kapital og arbeidsres­surser bort fra nye, grønne næringer og inn i en næring som vi vet at vil bli mindre på sikt.

Oljenæring­en er både lønnsom og viktig, men vi kan ikke fortsette å subsidiere en næring som burde klare seg selv.

Å AVSKAFFE LETEREFUSJ­ONSORDNING­EN betyr ikke at man skrur av kranen over natten, slik det ofte påstås. Norge kommer til å leve godt på allerede eksisteren­de oljefelt. For eksempel gigantpros­jektet Johan Sverdrup, som skal forsyne oss de neste 50 årene.

Det er et selvstendi­g poeng at hvis olje- og gassnæring er så lønnsom som man hevder, vil de fint overleve uten leterefusj­onsordning­en.

Diskusjone­n handler ikke om vi er for eller imot olje. Det er en diskusjon om hvilken retning utviklinge­n til næringen skal gå.

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB ?? Siden leterefusj­onsordning­en ble innført, og frem til 2018, har staten betalt ut 100 milliarder kroner i statsstøtt­e til oljeselska­per. Her fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, som åpnet 2018.
FOTO: CARINA JOHANSEN / NTB Siden leterefusj­onsordning­en ble innført, og frem til 2018, har staten betalt ut 100 milliarder kroner i statsstøtt­e til oljeselska­per. Her fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, som åpnet 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway