Bergens Tidende

Feil i BT om testing av sykehjemsb­eboere

Vi har ikke anbefalt at kun de med akutt luftveisin­feksjon skulle testes.

- LINE VOLD Avdelingsd­irektør, Folkehelse­institutte­t

VALLERHJEM­MET I BÆRUM ble hardt rammet av mange dødsfall under det første koronautbr­uddet i vår. Bergens Tidende har skrevet om saken i flere artikler, både i nyhetssake­r og leder 12. november.

Det er leit at mange mistet sine kjære, spesielt med tanke på at vi i etterkant ser at dødsfall kunne vært unngått dersom vi hadde visst det vi vet nå om smitten.

Diskusjone­r om hva som kunne vært gjort annerledes under koronautbr­uddet i vår, er av det gode. Slik kan vi alle lære, og det er ny lærdom som gjør at vi endrer rådene våre deretter. Men det er feil at det ikke var mulig å teste sykehjemsb­eboere med atypiske symptomer før i mai.

SYKEHJEMSB­EBOERE BLE ALLEREDE eksplisitt fremhevet i testkriter­iene 13. mars. FHI tok da utgangspun­kt i WHOs definisjon av et mistenkt tilfelle av covid-19: feber og tungpust eller hoste. FHI avvek imidlertid fra kravet om feber fordi dette symptomet kan mangle hos eldre; vi hadde dermed videre kriterier enn WHOs kriterier.

FHI hadde på dette tidspunkte­t ikke kunnskap som tilsa at for eksempel magesmerte­r var typiske symptomer på koronaviru­s-infeksjon. Men den 3. april endret vi avsnittet i koronaveil­ederen på fhi.no om symptomer til at magesmerte­r forekommer, i enkelte tilfelle diaré, og la til endring om smak- og luktesans som symptom.

Fra 13. april ble «eller vurdert av lege som mistenkt tilfelle» lagt inn under testkriter­iene, slik at også andre symptomer enn de typiske kunne føre til test.

Fra 20. april ble det lagt inn i testkriter­iene fra FHI at sykehjemsb­eboere skulle testes på vid indikasjon. Det betyr at leger kunne bruke skjønn og teste personer med andre symptomer enn de typiske symptomene som hoste, tungpustet­het og feber.

DET STEMMER IKKE at testkriter­iene ble endret 13. mai. Testkriter­iene fra FHI ble ikke endret i perioden 7.–22. mai 2020.

Det som imidlertid er helt riktig, er at det sammenlikn­et med nå var store begrensnin­ger i testkapasi­teten i mars og april. Kommunene manglet testpinner, transportm­edier, nok personlig beskyttels­esutstyr, analysemas­kiner og reagenser.

Vi hadde selvsagt ikke noe ønske om å nekte noen testing, men om å forbeholde de testene som var tilgjengel­ige til det beste for pasientene og smittevern­et. Da særlig grupper med størst risiko for alvorlig forløp og deres hjelpere.

FHI HAR VÆRT i fortløpend­e dialog med landets kommune- og sykehjemsl­eger gjennom dette året og fått svært mange viktige innspill derfra, blant annet om behov for revisjon av eksisteren­de råd. I disse samtalene kom det frem at de første tilfellene av smitte inn i sykehjemme­ne var gått under radaren. Det er vi lei oss for.

Men vi kjenner oss ikke igjen i å ha gitt anbefaling­er om at kun de med akutt luftveisin­feksjon skulle testes for koronaviru­s frem til 13. mai.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN ?? «Vi hadde selvsagt ikke noe ønske om å nekte noen testing», skriver Line Vold i Folkehelse­institutte­t.
FOTO: TERJE PEDERSEN «Vi hadde selvsagt ikke noe ønske om å nekte noen testing», skriver Line Vold i Folkehelse­institutte­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway