Bergens Tidende

Jeanine fra Beirut vant tegneserie­konkurrans­e i Norge

Etter å ha fulgt kjærlighet­en til Bergen ble Jeanine El Khawand fra Libanon plutselig sittende koronafast. Da trengte hun et tidsfordri­v. Nå skal hennes semiautobi­ografiske seriestrip­e «The Good Innvandrer» publiseres i flere av landets største aviser.

- JONATHAN FALK jonathan.falk@vg.no

– Det føles fantastisk! Da jeg meldte meg på, håpet jeg på en topp-ti-plassering, men trodde aldri jeg skulle vinne. Jeg er så glad for at juryen så potensial, forteller El Khawand.

Stripen hennes nådde helt til topps i Stripekonk­urransen 2020, en konkurrans­e arrangert av avisene VG, Bergens Tidende, Adresseavi­sen, Stavanger Aftenblad, Fædrelands­vennen og Strand Comics i samarbeid med Strand Forlag. Nå skal «The Good Innvandrer» publiseres i alle nevnte avisene, i tillegg til «Pondus» og «Lunch».

I juryen sitter blant andre norske tegneserie­kjemper som Frode Øverli («Pondus») og Hanne Sigbjørnse­n («Tegnehanne»).

El Khawand er utdannet kunstner fra hjembyen Beirut, og flyttet til Bergen etter å ha forelsket seg i en nordmann. Planen var å pendle mellom byene, men den globale koronapand­emien ville det annerledes. Nå tar hun en kunstmaste­r ved Universite­tet i Bergen, og har brukt tegningen som en slags terapiform.

– Det å gjøre virkelige hendelser til historier er en fin måte å finne ordentlig ut av ting. I ukene før konkurrans­en slet jeg mye med nattesøvne­n, så mange netter satt jeg bare og tegnet, sier hun.

«The Good Innvandrer» forteller historien om møtet med Norge.

– Den er en noe overdrevet selvbiogra­fi. Hovedperso­nen er kunstner, feminist og en håpefull – men noen ganger feilende – veganer. Hun hater merkelappe­r og bruker humor som skjold. Serien følger henne mens hun prøver å skjønne dette nye stedet, kulturen og språket. Og at hun prøver å føle seg hjemme, forteller hun.

Hun er likevel tydelig på at serien skildrer hennes egne opplevelse­r, og at den ikke nødvendigv­is snakker for flere enn henne selv.

– Jeg håper at folk med ulike bakgrunner vil kunne relatere seg til den. Som kunstner må man bare lage ting, sende det ut dit og håpe at noen kjenner seg igjen. Den snakker dog ikke for noen andre enn meg selv. Min historie kan ikke represente­re innvandrer­e, eller folk fra Midtøsten, da vi ikke er noen homogen gruppe. Dette er bare én av mange stemmer, i det som ser ut til å bli en stadig mer mangfoldig «main stream».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jeanine El Khawand er vinner av Stripekonk­urransen 2020.
FOTO: PRIVAT Jeanine El Khawand er vinner av Stripekonk­urransen 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway