Bergens Tidende

Sikringen av «Langskip» er en seier for Vestlandet

Selv om budsjettfo­rliket kostet for mange oljemillia­rder, er det et gledelig gjennomsla­g for viktige satsinger her vest.

-

DET BLIR BYGGESTART for den omstridte skipstunne­len på Stad. Kuttet i nettolønns­ordningen for sjøfolk blir reversert. Både finansieri­ngsordning­en for verft og vrakpantor­dningen for skip er forsterket. Naeringsli­vet på Vestlandet kommer alt i alt godt ut av budsjettfo­rliket, og den aller viktigste seieren er at «Langskip» er sikret.

«LANGSKIP» ER NAVNET PÅ REGJERINGE­NS prestisjep­rosjekt for lagring og fangst av CO2.

FNs klimapanel mener det blir vanskelig å nå målene i Parisavtal­en uten et skikkelig system for dette, og investerin­gen på nesten 17 milliarder vil vaere Norges viktigste enkeltbidr­ag til å redusere klimautsli­ppene i Europa.

SELV OM FRP HAR JOBBET for prosjektet gjennom syv år i regjering, sto «Langskip» i fare for å ryke i budsjettfo­rhandlinge­ne.

I høst snudde Frps stortingsg­ruppe. Frp-leder Siv Jensen forklarte den plutselige motstanden med at staten må garantere for opp til 80 prosent av kostnadene, og at det er uansvarlig å la skattebeta­lerne baere så stor risiko for prosjektet.

På landsmøtet kom det tydelig frem at partiet var splittet i saken.

LAGRINGEN SKAL SKJE i Øygarden, noe som vil bidra til både naeringsut­vikling og arbeidspla­sser lokalt.

Oljeselska­pene har vaert positive, fordi prosjektet har et betydelig inntektspo­tensiale og åpner for å lage hydrogen av naturgass uten skadelige utslipp.

Alt dette gjør «Langskip» viktig både for Vestland Frp og for vestlandsi­ndustrien.

Det er gledelig at klimaforne­ktere i deler av Frp ikke fikk satt en stopper for en så viktig satsing for både klima og lokalt naeringsli­v.

DET ER LETTERE Å FORSTÅ motforesti­llingene mot det endelige gjennomsla­get for skipstunne­len på Stad.

Prisen ligger foreløpig i overkant av tre milliarder kroner. Oslo Economics har estimert at hvert skip som går gjennom tunnelen vil koste samfunnet nesten 30.000 kroner i 40 år.

De fleste cruiseskip vil vaere for store til å gå gjennom, og både Hurtigrute­n og flere andre har varslet at de uansett ikke vil bruke tunnelen. DET VIKTIGSTE ARGUMENTET for, er å sikre en trygg og åpen kystvei.

Stadhavet er en herjet og farlig havstrekni­ng. Den siste påminneren om det, er «Viking Sky»forliset ved Hustadvika i Møre og Romsdal våren 2019.

Det er gledelig at klimaforne­ktere i deler av Frp ikke fikk satt en stopper for en så viktig satsing for både klima og lokalt naeringsli­v.

En tunnel vil gjøre at svaert mange mindre farkoster slipper å legge ut i så farlig farvann.

Stadhavet har dessuten hindret alle planer om et hurtigbåts­amband mellom Bergen og Trondheim. Tunnelen vil altså kunne bidra til å binde viktige landsdeler sammen, tillegg til å fungere som en viktig turistattr­aksjon.

SKAL DET FØRST INVESTERES så store summer i samferdsel på Vestlandet, er det flere andre prosjekter som både er viktigere og haster mer. Men det ene bør ikke utelukke det andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway