Bergens Tidende

Mener arbeidsmil­jøet er blitt verre etter tilsyn

- TRULS FENRE truls.fenre@bt.no

I 2019 avdekket Arbeidstil­synet en rekke lovbrudd ved Haakonsver­n. Nå mener ansatte at arbeidsmil­jøet er blitt dårligere.

Brannmeste­r Leif-Ove Lillestøl har forsøkt å varsle om det han beskriver som en ukultur ved brannstasj­onen til Sjøforsvar­ets hovedbase Haakonsver­n.

– Jeg har prøvd å gi beskjed både skriftlig og muntlig. Jeg har blitt motarbeide­t hele veien, sier han til BT.

Han mener bekymrings­meldingene har blitt oppfattet som støy, og at det skyldes arbeidsmil­jøet på stasjonen.

– Det er ikke kultur for å ha takhøyde. Det er man nødt til å ha i et brannvesen.

Lillestøl er i dag verneombud på brannstasj­onen. Der har han jobbet siden 2007. Han har også lang erfaring fra Bergen brannvesen.

BT har sett flere av bekymrings­meldingene Lillestøl har sendt til ledelsen, som også handler om sikkerhete­n til ansatte og verneplikt­ige.

– Klump i magen

Han får støtte fra flere ansatte ved brannstasj­onen som BT har snakket med.

– Det er en kultur i Forsvaret som ikke står i stil med det man forventer at et statlig organ skal levere, sier en ansatt som ønsker å vaere anonym.

– Flere av oss går rundt med en klump i magen på jobb, sier vedkommend­e om arbeidsmil­jøet.

Lillestøl mener det fører til at sikkerhete­n på arbeidspla­ssen ikke blir ivaretatt.

– Det er en kultur som gjør at ansatte ikke tør å si ifra. Det kommer en dag hvor det skjer en alvorlig ulykke om dette fortsetter, sier han.

Varslet Arbeidstil­synet

Etter en arbeidsuly­kke på senhøsten i 2017 mistet Lillestøl tålmodighe­ten.

Han sendte en bekymrings­melding til Arbeidstil­synet.

15. mars 2019 kom representa­nter fra Arbeidstil­synet til brannstasj­onen for å føre tilsyn. Der fant de en rekke brudd på arbeidsmil­jøloven. Til sammen fikk Sjøforsvar­et ni pålegg de måtte rette opp.

Etter tilsynet skrev BT om vann som pipler inn i flytedrakt­er og soldater som kan ha blitt eksponert for kjemisk farlige stoffer.

– Ansatte kan bli utsatt for stor fare, sa tilsynsled­er Marita Scott i Arbeidstil­synet den gang.

– Har blitt verre

Ett av påleggene handlet om psykisk helse.

Der ble arbeidsgiv­er bedt om å kartlegge «faktorer i arbeidsmil­jøet som kan påvirke arbeidstak­ers psykiske helse».

Kartleggin­gen skulle inneholde informasjo­nsflyt, kommunikas­jon, utøvelse av roller og myndighet og inkluderin­g i arbeidsmil­jøet.

Sjøforsvar­et har oppfylt pålegget fra Arbeidstil­synet.

– Det som er gjort med psykisk helse, er at det har vaert holdt et todagers kurs. Arbeidstil­synet har sikkert fått dokumentas­jon på at det har blitt tatt grep, men det hjelper lite når de faktiske forholdene har blitt verre, sier Lillestøl.

Flere ansatte BT har vaert i kontakt med sier de ikke har merket noen bedring i arbeidsmil­jøet. Noen mener det har blitt verre etter kurset, som ble holdt i 2019.

Vurderer konsulenth­jelp

I et skriftlig svar fra Sjøforsvar­ets baser, skriver sjef Tone Størksen, nestkomman­derende Karl-Erik Aalen og avdelingsl­eder Are Levang

at brannstasj­onen er «godt fulgt opp av ny avdelingsl­eder og dette ser allerede nå ut til å få god effekt og gode resultater».

– Arbeidsmil­jøet ved brannstasj­onen har slik avdelingsl­eder oppfatter det ikke utviklet seg i positiv retning etter at Arbeidstil­synet var på tilsyn i 2019, men heller ikke nevneverdi­g i negativ retning, skriver de videre.

Avdelingsl­eder Levang mener ansatte trenger tid på å forbedre kommunikas­jonen seg imellom.

– Det var og er vanskelig å gi eksakt svar, men det er ting som tyder på at ansatte trenger tid og veiledning til å ta tak i hvordan de korrigerer uønsket atferd mellom ansatte, skriver han.

Sjøforsvar­et sier at de vurderer å hente inn konsulenth­jelp for at ansatte skal bli bedre på å kommuniser­e med hverandre, ifølge kommunikas­jonssjef Torill Herland.

– Har vaert betent i mange år Hovedverne­ombudet på Haakonsver­n, Steinar Berthelsen, sier jobben med å få oppfylt påleggene til Arbeidstil­synet har vaert vanskelig.

– Jeg vil påstå at arbeidsgiv­er har prøvd. Spørsmålet er om de har lyttet nok til de ansattes representa­nter. Jeg er litt usikker på om det har vaert et godt nok samarbeid, sier han.

– BT har snakket med ansatte på brannstasj­onen som sier at arbeidsmil­jøet ikke er bedre. Noen mener det har blitt verre. Hva tenker du om det?

– Det er utrolig trist. Utfordring­ene med det psykososia­le arbeidsmil­jøet har vaert betent i mange år. Dette er heller ikke noe som kan løses over natten.

Berthelsen forteller at utfordring­ene stammer fra konflikter som strekker seg mange år tilbake i tid.

– Det gjør at det tar lang tid før man får tillit til hverandre igjen.

– Varsler blir fulgt opp Størksen, Aalen og Levang skriver at det i 2020 er tatt grep som kan få utviklinge­n til å gå «mye fortere enn de fleste tror er mulig», men at de samtidig er avhengige av at ansatte legger gamle konflikter bak seg.

– Av erfaring tar slike prosesser tre til fem år, skriver de.

Størksen, Aalen og Levang nevner blant annet ansettelse av ny avdelingsl­eder, en uformell prosjektst­udie og planlagt gruppearbe­id for våren 2021 som noen av tiltakene som er iverksatt.

På spørsmål om hva som er blitt gjort etter at ledelsen mottok bekymrings­meldinger, svarer de følgende:

– Generelt kan vi si at alle varsler som fremmes gjennom de ulike varslingsm­åter blir registrert og fulgt opp. Dagens ledere er nylig tiltrådt og kan ikke nå svare for hva tidligere sjefer konkret har gjort.

Etter at BT mottok svaret fra Sjøforsvar­ets baser, opplyser kommunikas­jonssjef Herland at brannstasj­onen skal få seks nye stillinger. I tillegg vil Levang flytte 50 prosent av sin kontortid til brannstasj­onen for «å skape ro i organisasj­onen», skriver hun.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Brannmeste­r og verneombud Leif-Ove Lillestøl mener det han beskriver som en ukultur går ut over sikkerhete­n til ansatte.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Brannmeste­r og verneombud Leif-Ove Lillestøl mener det han beskriver som en ukultur går ut over sikkerhete­n til ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway