Bergens Tidende

Dette er vaksinerin­gsplanen for Bergen

- ADALHEIDUR OLDEIDE adalheidur.oldeide@bt.no KARI PEDERSEN MÅLFRID BORDVIK

Kjølebil til eldresentr­e, opplaering i vaksinerin­g og bruk av frivillige. Slik skal kommunen løse vaksinerin­gen.

I flere måneder har Bergen kommune forberedt seg på å kunne vaksinere innbyggern­e mot covid-19.

Onsdag la Bergen kommune frem vaksinerin­gsplanene.

Helsebyråd Beate Husa opplyser at en aksjonsgru­ppe med 18 personer skal jobbe med detaljerin­gen knyttet til vaksinasjo­n. Disse kommer fra fire byrådsavde­linger, i tillegg til tillitsval­gte og vernetjene­ste. Aksjonsgru­ppen vil blant annet jobbe videre med å planlegge hvor mange ansatte som trengs for å gjennomfør­e vaksinerin­gen.

Helsebyråd­en vil så legge frem saken for byrådet til orienterin­g.

Aksjonsgru­ppen vil bestå av personer med kompetanse innen helse, informasjo­n, logistikk, samfunnssi­kkerhet og beredskap samt rekrutteri­ng, opplaering og økonomikom­petanse, opplyser Husa i en e-post til BT.

Dette er planene:

Aksjonsgru­ppen med 18 personer skal i desember avklare hvilke lokaler som skal brukes til vaksinasjo­n. Hvis faerre tester seg, kan det bli aktuelt å bruke dagens teststasjo­ner.

En kjølebil kan kjøre rundt til ulike dagsentre for eldre og utviklings­hemmede og sette vaksiner der.

Vaksinerin­gen skal skje etter FHIs prioriteri­nger og fastlegene skal få tydelig beskjed om rekkefølge.

Kommunen vil leie inn ekstra personell, stenge ned deler av virksomhet­en for å frigi folk og eventuelt koble på frivillige.

Helsesykep­leiere skal drive opplaering i vaksinerin­g og prosedyrer. Kommunen vil be studenter om å bidra.

Spre informasjo­n også på andre språk for å få flere til å ta vaksine.

Vaksinerin­gen må tilpasses den gjeldende smittesitu­asjonen og skal ikke medvirke til et økt smittetryk­k. Dette stiller strenge krav til organiseri­ng og gjennomfør­ing av vaksinasjo­n med tanke på blant annet lokaler, antall personell, kompetanse og smittevern­utstyr.

Vurderer samarbeid

Husa sier at vaksinerin­gsplanen for Bergen blir ferdig i løpet av desember. Vaksinerin­gen skal kunne starte så snart nasjonale myndighete­r ber om dette, sier helsebyråd­en.

– Hva er de største utfordring­ene?

– Bergen kommune har høstet verdifulle erfaringer fra vaksinerin­gen mot svineinflu­ensa, og dette er nyttig i planleggin­gen av vaksinerin­gen. Det er utfordrend­e å planlegge for ulike scenarioer og at vi ikke vet hvordan vaksinen skal oppbevares ennå.

Husa sier videre at kommunen vil vurdere samarbeid med frivillige organisasj­oner.

– Det med tanke på hjelpepers­onell, og eventuelt private aktører med tanke på vaksinatør­er.

Godkjent i Storbritan­nia Lovende vaksinenyh­eter gjør at regjeringe­n håper å starte vaksinerin­g av nordmenn tidlig i 2021, opplyste statsminis­ter Erna Solberg (H) i forrige uke.

Onsdag ble det kjent at koronavaks­inen til selskapene Pfizer og Biontech er godkjent i Storbritan­nia og kan tas i bruk allerede i neste uke.

I første omgang vil helsearbei­dere og beboere på sykehjem bli prioritert når vaksinerin­gen begynner.

Fagdirektø­r Steinar Madsen i Legemiddel­verket sier imidlertid at den britiske godkjennin­gen ikke får noen umiddelbar betydning for Norge, skriver NTB.

– Dette fordi Norge er med på den felles europeiske godkjennin­gen. Der er prosessen godt i gang, sier Madsen til nyhetsbyrå­et.

40 prosent er avventende Mange stiller seg foreløpig avventende til koronavaks­inen. Det er helt greit, mener Folkehelse­institutte­t (FHI).

– Vi ser at 30 til 40 prosent av befolkning­en er avventende, og det synes vi er helt greit. De savner mer informasjo­n, og det skal de få, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til NTB.

Han viser til foreløpige resultater fra den nasjonale folkehelse­undersøkel­sen, der folk blant annet er blitt spurt om sine holdninger til kommende koronavaks­iner.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Egil Kaberuka-Nielsen, leder for smittevern­kontoret, og Brita Øygard, direktør i etat for helsetjene­ster, sjekket tidligere i høst innholdet i hyllene på Legevakten­s kjølerom. Her skal etter planen koronavaks­inene lagres når de kommer.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Egil Kaberuka-Nielsen, leder for smittevern­kontoret, og Brita Øygard, direktør i etat for helsetjene­ster, sjekket tidligere i høst innholdet i hyllene på Legevakten­s kjølerom. Her skal etter planen koronavaks­inene lagres når de kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway