Bergens Tidende

Her forlater Sabrin og barna Bergens siste asylmottak

-

– Jeg aner ikke hvordan vi skal løse det, sier Sabrin. I løpet at to år er halvparten av landets asylmottak lagt ned.

marita.ramsvik@bt.no

foto

Det er tirsdag formiddag og nok en gang står det plassert en buss utenfor Arna asylmottak for å frakte beboere til nye mottak.

På utsiden står flere mødre og barn og gråter.

Noen av dem, slik som Sabrin Mohammed Ali, har bodd på mottaket i mange år. Hun har to barn på tre og fire år som har bodd i Arna hele livet. Nå skal de flytte til Stord, mens faren til barna blir boende i Bergen for å jobbe.

– Det er veldig trist. Jeg aner ikke hvordan vi skal løse det, sier hun med tårer i øynene.

Stenger Bergens mottak Etter over 30 års drift blir asylmottak­et i Ytre Arna lagt ned. Det er landets eldste og Bergens eneste mottak.

I løpet av uken skal til sammen 44 personer fraktes fra Arna til asylmottak på Stord og i Florø. Innen året er omme har alle 143 beboere flyttet ut.

Litt over klokken ti var bussen klar til å kjøre, og flere av beboerne var tydelig opprørte.

Det er Hero som driver mottaket i Arna. Mottaksled­er Frank-Ove Stiby forteller at de legger ned fordi driftsavta­len med Utlendings­direktorat­et går ut 31. desember.

Han sier han synes det er trist, men presiserer at det er frivillig å bo på et asylmottak og at beboerne må bo der de får tilbud.

– Om de har mulighet til å bo hos familien, så kan de det. Det er ikke alle som har den muligheten.

– Barna er de mest sårbare Marit Bjørsvik er diakon i Ytre Arna kyrkjelyd og har tett kontakt med papirløse flyktninge­r.

Hun sier hun har vanskelig for å akseptere at Bergen nå mister sitt eneste mottak. Spesielt fordi beboerne blir flyttet uten at det blir tatt hensyn til familieliv, venner og hvor barna går på skole.

– De er nok vant til å stenge mye inne, men følelsene kommer selvfølgel­ig frem i slike situasjone­r som det her, sier hun.

Ved siden av henne står Ketil Hindenes i organisasj­onen Mennesker i limbo, som jobber for å bedre papirløse flyktninge­rs situasjon i Norge.

– Dette opprører meg. Det er ikke slik det skal vaere. Barna er de mest sårbare av alle og har behov for forutsigba­rhet. Istedenfor

er de blitt en kasteball i systemet og flyttes fra mottak til mottak, sier han.

Prioritere­r smittevern

I 2019 ble ti mottak i forskjelli­ge deler av landet lagt ned. I 2020 forsvinner ytterliger­e seks mottak når kontrakten­e deres går ut. På nyåret står 15 ordinaere mottak igjen.

Belen Vinuesa Birkenes, direktør for region Vest i Utlendings­direktorat­et, sier at mottaket i Arna legges ned fordi det kommer faerre asylsøkere til Norge.

For første gang siden 1997 bor under 2000 i UDIs asylmottak.

– Heros kontrakt går ut, og Hero deltok ikke i den nye anbudskonk­urransen. Derfor blir beboerne nå flyttet.

– Hva tenker du om at beboerne flyttes på midt under en pandemi?

– Smittevern­et er vår høyeste prioritet. Beboerne er i delt inn i kohorter og vil koronatest­es ved avreise og ankomst. Vi flytter maks 15 om gangen i store busser med plass til 50.

Birkenes sier hun forstår at det er vanskelig for beboerne å flytte fra Arna.

– Men grunnen til at de må flytte er at kontrakten ikke fortsetter. Vi har ikke noe valg. Det er også viktig å presisere at asylmottak er et midlertidi­g tilbud. Det er frivillig å bo i mottak.

Bekymret for helsen

For halvannen uke siden ble 43 beboere tilknyttet Vinstra asylmottak i Nord-Fron kommune smittet av korona. Flere hadde nylig flyttet fra andre mottak, ifølge VG.

Bjørsvik forteller at flere av beboerne i Arna nå er redde for å bli smittet.

Videre forteller hun at de fleste i mottaket er papirløse flyktninge­r og derfor ikke har krav på gratis helsehjelp i den offentlige helsetjene­sten, kun akutt helsehjelp.

– I dag får de helsehjelp på Helsesente­ret for papirløse migranter. Slike tilbud finnes ikke i distrikten­e. Og når de splitter familiene på denne måten, blir det vanskelig for barna å treffe faren regelmessi­g, sier hun.

 ??  ?? Sabrin Mohammed Ali og sønnen Bilal Jelal Ismail måtte flytte fra Arna asylmottak tirsdag.
Sabrin Mohammed Ali og sønnen Bilal Jelal Ismail måtte flytte fra Arna asylmottak tirsdag.
 ??  ?? Mor Frewini Kahsai Ghebremari­am med barnet Evob Samson. De skal begge flyttes til Stord. Ved bussen sto et skilt med påskriften «Nei til oppsplitti­ng av familier».
Mor Frewini Kahsai Ghebremari­am med barnet Evob Samson. De skal begge flyttes til Stord. Ved bussen sto et skilt med påskriften «Nei til oppsplitti­ng av familier».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway