Bergens Tidende

Slik vil Erna Solberg gjøre havene rikere

-

Fremtiden er massiv satsing på havvind, grønn skipsfart og oppdrett, ifølge Erna Solbergs havpanel. Men ekspertene fraråder mineraljak­t på havbunnen.

atle.andersson@bt.no

Erna Solberg og 13 andre statsog regjerings­sjefer lanserte onsdag sin globale handlingsp­lan for rene og rike hav. 240 forskere og eksperter fra hele verden har bidratt med en fagrapport som ble lagt frem samtidig med konklusjon­ene til Høynivåpan­elet, som Solberg har ledet.

Økt bruk av havet kan bidra til å løse menneskehe­tens utfordring­er, er et av hovedbudsk­apene.

Samtidig advares det om at mange av havets ressurser i dag er overbeskat­tet, at tilstanden er alarmerend­e dårlig og at livet i havet er alvorlig truet.

Sjømat-revolusjon

Men for å løse klimakrise­n, sikre matforsyni­ngen og bevare marine økosysteme­r for fremtidige generasjon­er, må havene spille en avgjørende rolle. Og potensiale­t er formidabel­t, ifølge panelet:

Vindturbin­er til havs kan produsere 23 ganger mer kraft enn dagens samlede elektrisit­etsforbruk i verden. Flytende solcellean­legg trekkes også frem som en annen lovende mulighet.

Vi kan produsere seks ganger mer mat fra havene enn det vi gjør i dag. Fiskefangs­tene kan øke med 20 prosent over dagens nivå dersom bestandene beskattes på en økonomisk baerekraft­ig måte. Men fortsetter vi med overfisket, kan dette true den globale matsikkerh­eten.

Fiskeoppdr­ett kan få formidabel betydning, men bare hvis produksjon­en foregår uten negativ påvirkning på omkringlig­gende økosysteme­r og hvis fôret ikke stammer fra villfanget fisk.

Oppdrett av tang, tare, muslinger og østers kan gi et verdifullt tilskudd til den globale produksjon­en av naeringsri­k mat og fôr – uten alvorlige miljøeffek­ter.

Ut av fossilalde­ren

Den økonomiske nytten av investerin­ger i de foreslåtte tiltakene vil gi det femdobbelt­e i avkastning i løpet av den neste

30-årsperiode­n, heter det i rapporten.

For eksempel vil omlegging til grønnere skipsfart og andre tiltak kunne skape tolv millioner nye jobber, fremholdes det i rapporten.

– Baerekraft­ige havøkonomi­er kan løfte millioner av mennesker ut av fattigdom og bidra med 20 prosent av klimakutte­ne som trengs for å nå 1,5-gradersmål­et i Parisavtal­en, heter det.

Klima og velstand Statsminis­ter Erna Solberg tok initiative­t til handlingsp­lanen.

– Vi har altfor lenge oppfattet at det er en motsetning mellom beskyttels­e av havet og produksjon fra havet. Det gjør vi ikke lenger. Havene livnaerer oss, de stabiliser­er klimaet og gir oss økt velstand, sier Solberg i en uttalelse i forbindels­e med lanseringe­n.

De 14 landene i havpanelet forplikter seg nå til en baerekraft­ig forvaltnin­g av alle sine havog kystområde­r innen 2025.

Det betyr at naer 40 prosent av verdens kystlinjer og 30 prosent av de eksklusive økonomiske sonene vil bli omfattet av planene.

Vern og beskyttels­e

Solberg og lederne for de 13 andre landene utfordrer også resten av verdens kyststater til å gjøre det samme innen 2030.

Landene støtter også et mål om at 30 prosent av verdens hav skal vernes og beskyttes gjennom marine verneområd­er og andre bevaringst­iltak før 2030.

Solberg har ledet det såkalte høynivåpan­elet sammen med presidente­n i øystaten Palau i Stillehave­t. Stats- og regjerings­sjefer fra 14 kyststater har deltatt i havpanelet, deriblant Australia, Indonesia og Mexico.

Ekspertene bak rapporten kaster også en liten brannfakke­l inn i debatten om oljeutvinn­ing i nordområde­ne ved å fastslå at utvinning i marginale og sårbare områder som Arktis ikke er forenelig med klimamålen­e og en baerekraft­ig havøkonomi.

Et annet av regjeringe­ns nye satsingsom­råder er mineralutv­inning på havbunnen. Bare på norsk sokkel er det anslått at disse ressursene kan gi en årlig inntekt på 180 milliarder kroner. Norge sitter med potensielt enorme forekomste­r av havbunnsmi­neraler som trengs i alt fra solcellepa­neler til elbilbatte­rier.

Men ifølge ekspertene hefter det ennå så stor usikkerhet rundt miljøeffek­tene og juridiske forhold at gruvedrift på havdypet ikke hører hjemme i en baerekraft­ig havøkonomi.

– Slik virksomhet kan også vaere i konflikt med FNs baerekraft­smål, heter det i rapporten.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ?? – Å bygge en baerekraft­ig økonomi er en av de største muligheten­e i vår levetid, sier statsminis­ter Erna Solberg. Onsdag presentert­e hun havpanelet­s hovedkonkl­usjoner. Bildet er tatt utenfor Runde på Sunnmøre.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB – Å bygge en baerekraft­ig økonomi er en av de største muligheten­e i vår levetid, sier statsminis­ter Erna Solberg. Onsdag presentert­e hun havpanelet­s hovedkonkl­usjoner. Bildet er tatt utenfor Runde på Sunnmøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway