Bergens Tidende

Kystfolket jubler for oppstart

– Dette er en stor dag. Vi har ventet flere tiår på klarsignal for bygging av verdens største skipstunne­l, sier Randi Humborstad, prosjektle­der for Stad skipstunne­l.

- LINDA HILLAND linda.hilland@bt.no

Regjeringe­n hadde egentlig bestemt seg for ikke å gi en krone til verdens første skipstunne­l i neste års statsbudsj­ett. Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide gikk i oktober ut i BT og avlyste byggestart i 2021.

I etterkant lovet Frp å sikre flertall i Stortinget for oppstartsm­idler. Frp holdt løftet sitt.

– Det blir satt av 75 millioner kroner til oppstart av Stad skipstunne­l, bekrefter Frps Helge André Njåstad til BT etter at budsjettfo­rhandlinge­ne er sluttført.

Prosjektet skal redde både små og store skip fra å passere den delen av kysten som blir regnet som svaert farlig – Stadhavet. Totalt vil utbygginge­n kreve om lag tre milliarder kroner i årene som kommer.

– En reiselivsm­agnet Ordfører i Stad kommune, Alfred Bjørlo (V), har kjempet for tunnelen i flere år. I oktober var han flau og forbannet over regjeringe­n.

Nå har pipen fått en annen lyd.

– For KrF og Venstre er det en stor seier at det kommer oppstartsm­idler. Vi vil takke Frp som hadde det som et av kravene sine inn i forhandlin­gene, påpeker Bjørlo.

Han viser til at Stad skipstunne­l er et viktig nasjonalt prosjekt med store ringvirkni­nger.

Bjørlo tror at tunnelen vil gjøre det mye lettere å flytte transport fra vei til sjø for store deler av naeringsli­vet langs kysten.

– Tunnelen blir også bli en reiselivsm­agnet i saerklasse. Den vil skape oppmerksom­het over hele verden, tror ordføreren.

Utredet 21 ganger

Trude Brosvik, gruppelede­r for Vestland KrF, mener at tunnelen vil gjøre det mest krevende havstykket langs norskekyst­en tryggere.

– KrF var det første partiet som programfes­tet tiltaket. Vi har hele tiden jobbet for at den skulle bli realisert. Vi gratulerer Frp med å sette ballen i mål, sier hun i en pressemeld­ing.

Prosjektet har vaert utredet hele 21 ganger. Som om ikke det var nok er utredning nummer 22 også på vei.

– Vi har vaert igjennom utallige utredninge­r og kystfolket har gang på gang blitt skuffet over at styresmakt­ene ikke har forstått hvor viktig Stad skipstunne­l er for arbeidspla­sser på kysten, sier Randi Humborstad.

Hun har vaert prosjektle­der for Stad skipstunne­l i åtte år.

– Jeg har aldri mistet motet.

Vi har jobbet aktivt inn mot Fremskritt­spartiet i høst. Vi hadde blant annet et meget positivt møte med Frp, som la inn 75 millioner kroner i oppstartsm­idler i sitt alternativ­e statsbudsj­ett.

– Det er virkelig en gledens dag, sier hun.

Tunnelen skal gå fra Moldefjord­en

til Kjødepolle­n i Stad kommune. Den skal vaere 1,7 kilometer lang.

– Vi håper at arbeidet med tunnelen kan starte så fort som mulig. Kystverket har sagt at de trenger tre til fire år for å bygge den ferdig. Mitt håp er at den skal stå ferdig i år 2025, sier hun.

 ?? ILLUSTRASJ­ON ?? Slik er inngangen til skipstunne­len gjennom Stadhalvøy­en tenkt å se ut. Tunnelen blir 1,7 kilometer lang.
ILLUSTRASJ­ON Slik er inngangen til skipstunne­len gjennom Stadhalvøy­en tenkt å se ut. Tunnelen blir 1,7 kilometer lang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway