Bergens Tidende

«Er du mer aerlig i retten enn i avhør – hjelper det litt»

Fire menn er tiltalt for å utøvd grov vold mot en småbarnsfa­r i Fyllingsda­len. Den ene sendte flere meldinger til en av de andre før rettssaken startet.

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no

Mandag startet rettssaken mot fire menn som er tiltalt for å ha utsatt en 52 år gammel småbarnsfa­r for grov vold på en gangvei ved Fyllingsda­len kirke i slutten av november 2018.

Mannen ble livstruend­e skadet og lå lenge i koma.

– Jeg lå i koma i 14 dager og har hatt 16 operasjone­r i magen. Jeg har gått ned rundt 40 kilo siden hendelsen, fortalte han i retten.

– Han prøver å redde seg selv Onsdag kom det frem at en av de fire mennene, en nå 29 år gammel mann, sendte flere meldinger til en av de andre før rettssaken startet.

«Er du mer aerlig i retten enn i avhør – hjelper det litt», skal han ha skrevet i en av meldingene ifølge statsadvok­at Rudolf Christoffe­rsen.

– Han prøver å redde seg selv. Han mener jeg lyver i avhør. Men jeg er aerlig og sier det sånn som det er, svarte den 22 år gamle mannen som fikk meldingene.

Ifølge tiltalen skal 22-åringen og en annen 22-åring ha medvirket til den grove volden, ved at de ledet den 29 år gamle mannen og en tidligere kampsportu­tøver til stedet hvor småbarnsfa­ren var. De skal selv ikke fysisk ha utført noen av handlingen­e.

Mandag fortalte den ene 22-åringen i retten at den nå 54 år gamle småbarnsfa­ren fikk mye juling den kvelden.

– Det var brutalt, men så ikke ut til å vaere livstruend­e. Det ble også avfyrt en rekke skudd fra en gasspistol og det ble brukt et elektrosjo­kkvåpen mot ham mens han lå der, sa en av dem mandag.

– Jeg så kun det første slaget mot tinningen, så snudde jeg meg vekk. Jeg hørte knitringer fra elektrosjo­kkvåpenet, men vet ikke om det ble brukt. Jeg så heller ingen gasspistol, sa den andre 22-åringen onsdag.

– En narkotikah­andel

Han fortalte at han ikke visste at det skulle vaere en slåsskamp denne kvelden. Og at han gikk fra stedet da slåssingen begynte.

– Det skulle vaere en narkotikah­andel. Jeg ville ikke bli innblandet. Slåssing er ikke min greie. Etterpå ble vi bedt om å holde kjeft, svarte han.

– Var fornaermed­e bevisst da han lå på bakken, spurte aktor.

–Ja, han lå der og skrek og slengte drit. Men jeg husker ikke hva han sa.

Videre kom det frem at de to 22-åringene gikk på butikken og tok solarium etterpå.

– Hvorfor gikk du ikke tilbake for å se hvordan det gikk med fornaermed­e?

– Jeg var redd og sjokkert. Og tenkte at han ikke kunne vaere så skadet. Hadde jeg visst det, hadde jeg ringt etter ambulanse.

Mandag fortalte også voldsoffer­et om hva som skjedde kvelden han ble funnet blødende og kritisk skadet på gangveien.

– Jeg ble slått i ansiktet og datt rett i bakken. De sparket alle sammen. Det var så mange bein og jeg forsøkte å dekke meg til. Så våknet jeg opp på Haukeland, fortalte han i retten.

I tiltalen har påtalemynd­igheten tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring for den tidligere kampsportu­tøveren.

– Dette er en veldig alvorlig sak. Vi mener at en tidsbestem­t straff ikke vil vaere tilstrekke­lig til å verne andres liv og helse dersom retten finner det bevist at han har handlet som beskrevet i tiltalebes­lutningen, sa statsadvok­aten.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? Politiet sperret av området naer Fyllingsda­len kirke der småbarnsfa­ren ble funnet med livstruend­e skader.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE Politiet sperret av området naer Fyllingsda­len kirke der småbarnsfa­ren ble funnet med livstruend­e skader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway