Bergens Tidende

Koronavaks­ine godkjent i Storbritan­nia

Koronavaks­inen til selskapene Pfizer og Biontech er godkjent i Storbritan­nia og kan tas i bruk allerede i neste uke.

-

I første omgang vil helsearbei­dere og beboere på sykehjem bli prioritert når vaksinerin­gen begynner.

Koronavaks­inen er den første som er blitt godkjent av myndighete­ne i et vestlig land. Amerikansk­e Pfizer og tyske Biontech kunngjorde 9. november at deres vaksine er 95 prosent effektiv mot koronaviru­set.

Nyhetsbyrå­et AP beskriver koronavaks­inen som den første i verden som er godkjent og basert på solid og systematis­k forskning – og et stort skritt i retning av en slutt på pandemien.

Pfizer opplyser at de vil begynne å sende vaksinedos­er til Storbritan­nia umiddelbar­t og er klare for å gjøre det samme i USA dersom legemiddel­verket FDA godkjenner vaksinen der. Det kan skje neste uke.

Både i Russland og Kina har mindre grupper allerede fått tilbud om nyutvikled­e koronavaks­iner. Utviklinge­n av den russiske vaksinen Sputnik V er imidlertid blitt kritisert av vestlige eksperter som mener testingen ikke har vaert omfattende nok.

– Historisk øyeblikk

Pfizer og Biontech har imidlertid begrenset med vaksinedos­er på lager, og de vil bli rasjonert fram til flere kan bli produsert.

– Det er et historisk øyeblikk. Vi fokuserer på å raskt kunne tilby en vaksine som holder høy kvalitet verden over, sier Pfizers administre­rende direktør, Albert Bourla.

Storbritan­nia har bestilt doser til 20 millioner mennesker, men det er uklart hvor mange av dem som ankommer i løpet av desember. I tillegg må Pfizer-vaksinen lagres under svaert lave temperatur­er.

Tidligere har Det europeiske legemiddel­verket (EMA) opplyst at de skal holde møte 29. desember og avgjøre om det foreligger nok data til å godkjenne koronavaks­inen fra Pfizer og Biontech. En godkjennin­g fra EMA vil også gjelde i Norge.

Fagdirektø­r Steinar Madsen i Legemiddel­verket sier den britiske godkjennin­gen ikke får noen umiddelbar betydning for Norge

– Dette fordi Norge er med på den felles europeiske godkjennin­gen. Der er prosessen godt i gang, sier Madsen til NTB.

En hard vinter Pfizer-vaksinen tas i to doser med tre ukers mellomrom. Storbritan­nia vil prioritere helsearbei­dere og sykehjemsb­oere, deretter eldre.

Det britiske legemiddel­verket vurderer også en annen vaksine, produsert av AstraZenec­a og universite­tet i Oxford. Statsminis­ter Boris Johnson har imidlertid advart om at britene først må komme seg gjennom en hard vinter med en rekke restriksjo­ner, for å begrense spredninge­n av koronaviru­set fram til det er nok vaksiner til alle som trenger det.

Også selskapet Moderna har søkt om godkjennin­g for sin vaksine i en rekke land, og dette skal avgjøres i EU i midten av januar. Mens Pfizers vaksine skal vaere 95 prosent effektiv, skal Modernas vaere 94 prosent effektiv og AstraZenec­as 70 prosent effektiv – den sistnevnte er imidlertid mye rimeligere og lettere å oppbevare.

Det er fortsatt enkelte spørsmål rundt vaksinene, blant annet hvor lenge de vaksinerte forblir immune.

 ?? FOTO: MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE / AP / NTB ?? Storbritan­nia vil prioritere helsearbei­dere og sykehjemsb­eboere når vaksinerin­gen starter i neste uke.
FOTO: MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE / AP / NTB Storbritan­nia vil prioritere helsearbei­dere og sykehjemsb­eboere når vaksinerin­gen starter i neste uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway