Bergens Tidende

Stadig flere unge med psykiske helseplage­r

Antallet unge som sliter med psyken har steget jevnt de siste 30 årene. Og pandemien gjør hverdagen vanskelige­re.

-

VI HAR SETT en jevn økning i psykiske helseplage­r hos unge helt siden tidlig 1990-tall, sier NOVA-forsker Anders Bakken ved Oslo Met til NTB. Årets Ungdata-rapport, som ble offentligg­jort i høst, viste imidlertid at økningen for første gang har stoppet opp, men undersøkel­sene til rapporten ble riktignok avbrutt da pandemien kom.

Bakken understrek­er at det er helt vanlig at unge sliter med ulike mindre psykiske plager i tenårene, men han er likevel bekymret for at det er mange som sliter med store og vedvarende plager.

– Det vi ser, er at unge som rapportere­r om psykiske helseplage­r har det ganske ille i livet sitt på mange områder. De opplever oftere mistrivsel på skolen, mer mobbing, problemer i relasjoner til andre og mer press i hverdagen, sier han.

FLERE ENN ÉN av tre unge sier at pandemien har gjort livet vanskelige­re, viser en fersk undersøkel­se utført av Ipsos på vegne av Blå Kors. Mer drikking hjemme og psykiske plager bidrar til at mange unge gruer seg til årets jul.

Helsedepar­tementet sier at det er bekymrings­fullt at så mange unge sliter med psykiske helseplage­r.

– Pandemien og strenge smittevern­tiltak har ført til ekstra belastning­er for mange, og kanskje saerlig for unge. Unge har ofret mye, og vi vet at mange er ensomme og savner å vaere sammen med vennene sine, sier statssekre­taer Maria Jahrmann Bjerke (H) til NTB.

Nylig foreslo regjeringe­n naer 160 millioner kroner ekstra til sårbare grupper, som blant annet skal bidra til å ivareta studenters psykiske helse. Og i november sendte helsemyndi­ghetene ut en spørreunde­rsøkelse til 55.000 nordmenn rundt om i landet for å kartlegge hvordan pandemien har påvirket psyken deres.

NOVA-FORSKER BAKKEN STÅR også bak en studie fra i sommer som kastet lys over hvordan ungdom i hovedstade­n ble påvirket av pandemien og tiltakene. Undersøkel­sen viser at koronarest­riksjonene kan ha hatt betydelige negative konsekvens­er for ungdommers livskvalit­et.

Siden den gang har Oslo-restriksjo­nene blitt strammet inn betrakteli­g.

– I Oslo er det nå forbud mot fritidsakt­iviteter, og det tror jeg er ganske tungt for mange ungdommer. Det å ikke kunne treffe vennene sine i korpset eller idrettslag­et er tungt, og det samme gjelder sosiale begrensnin­ger, sier Bakken.

OSLO KOMMUNE SIER at de er bekymret for de unge, og at de derfor i det lengste har forsøkt å skjerme ungdom for strenge smittevern­tiltak.

– Men når vi får så entydige råd fra nasjonale og lokale smittevern­myndighete­r om å stramme inn for ungdom, er vi nødt til å forholde oss til det. Vi strammer inn nå, for å unngå en full nedstengni­ng av skoler, noe som vil ha betydelig større konsekvens­er, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n (SV) til NTB.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? De siste tre tiårene har andelen unge som sliter med psykiske helseplage­r, steget jevnt. For mange har koronapand­emien medført at hverdagen har blitt vanskelige­re å takle.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB De siste tre tiårene har andelen unge som sliter med psykiske helseplage­r, steget jevnt. For mange har koronapand­emien medført at hverdagen har blitt vanskelige­re å takle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway