Bergens Tidende

Studie: Sukker er farligere for hjertet enn mettet fett

Mye mettet fett, saerlig fra ost, beskytter mot hjerteinfa­rkt. Mye sukker øker risikoen. – Jeg ble overrasket da jeg så resultaten­e, sier forskeren.

-

DET ER MIDDAGSTID hos familien Haugsgjerd i Åsane. På bordet står en kyllinggry­te, ris og salat. Seks måneder gamle Ole får også smake og ser ut til å sette pris på voksenmidd­agen. – Vi spiser litt av hvert, men i moderate mengder. Det eneste jeg er blitt mer bevisst på å styre unna er sukker, sier Teresa Risan Haugsgjerd, som er stipendiat ved UiB og har forsket på sammenheng­en mellom kosthold og hjerteinfa­rkt.

Nylig publiserte hun og kollegene en studie som viser at sukker er farligere for hjertet enn mettet fett.

UTGANGSPUN­KTET ER EN stor befolkning­sundersøke­lse gjort i Hordaland på slutten av 90-tallet.

Naer 3000 kvinner og menn ble undersøkt og besvarte naer 200 spørsmål om kostholdet sitt.

Ti år senere hadde 112 av deltakerne fått hjerteinfa­rkt.

Forskerne ved UiB sorterte deltakerne inn i fire grupper etter hvordan kostholdet deres var sammensatt. Deretter har de beregnet risikoen for hjerteinfa­rkt.

– VI HADDE forventet at mettet fett skulle vaere en risikofakt­or. Vi fant det motsatte. Mer mettet fett, saerlig i form av ost, viste seg å redusere risikoen for infarkt, sier Haugsgjerd.

Høyest risiko for infarkt hadde gruppen med mest karbohydra­ter og minst mettet fett i kostholdet.

Saerlig skadelig viste det seg å spise mye raske karbohydra­ter i form av hvitt mel og sukkerhold­ig mat som juice, brus samt andre søtsaker. Og frukt.

– Jo høyere inntak av karbohydra­ter, jo høyere var risikoen, supplerer professor Grethe Seppola Tell.

RESULTATET OVERRASKET HAUGSGJERD. Saerlig fordi matvarer med fruktsukke­r i så stor grad bidro til det farlige sukkerinnt­aket. Juice, saft, syltetøy, men også epler, bananer og annen frukt.

– Hva skjedde med fem om dagen? – Det mange ikke har fått med seg er at det i anbefaling­en om fem om dagen er spesifiser­t at halvparten bør vaere grønnsaker. Frukt og juice har mye naturlig sukker i form av fruktose, sier Haugsgjerd som er klinisk ernaerings­fysiolog.

UIB-FORSKERNE BEREGNET HVA som skjedde hvis noe av karbohydra­tene ble erstattet med fett eller proteiner. Da viste det seg at risikoen for hjerteinfa­rkt ble redusert med 25 prosent når erstatning­en var fett.

Erstatning med andre naeringsst­offer ga ikke noen reduksjon.

Tell legger til at resultaten­e deres ikke er så langt unna dagens kostholdsr­åd.

– Fett er ikke lenger ansett så farlig som det var på slutten av 90-tallet, selv om folk blir rådet til å begrense inntaket av mettet fett. Faren er da at inntaket av raske karbohydra­ter øker, sier hun.

– HVA MED UMETTET fett? Er det ikke bedre for hjertet å spise feit fisk enn kjøtt og ost?

– Med det materialet vi hadde, var det ikke tilrådelig å undersøke effekten av umettet fett. For 20 år siden var margarin en stor kilde til umettet fett i norske kosthold. Margarin inneholdt på den tiden mye transfett, som vi siden har laert er veldig skadelig, sier Tell.

– Hva er det som gjør sukker farlig for hjertet?

Haugsgjerd svarer:

– Det er flere hypoteser her. Vi tror noe av forklaring­en kan vaere at økt blodsukker fører til økt mengde triglyseri­der, som er en form for blodfett. Tidligere har det ikke vaert snakket så mye om triglyseri­der. Fokus har vaert på kolesterol­et, som dannes av fett.

Haugsgjerd vet at meldingen om det farlige fruktsukke­ret er kontrovers­ielt. Hun ønsker ikke å skremme folk fra å spise frukt, for frukt inneholder også mye verdifullt.

– Folk må gjerne spise frukt, men begrense mengden, saerlig av konservert­e produkter som juice og syltetøy.

Vi hadde forventet at mettet fett skulle vaere en risikofakt­or.

Teresa Risan Haugsgjerd

JØRN HJELMESAET­H, LEDER for Nasjonalt råd for ernaering, sier forskerne er enige om at tilsatt sukker øker risikoen for hjertesykd­om.

Hjelmesaet­h er også leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst og professor ved UiO.

– Hva med konklusjon­en om at mye mettet fett i form av ost beskytter?

– For mye mettet fett er i seg selv skadelig, det er grundig bevist. Men det er noe med ost, som jo inneholder mye mettet fett.

– Hypotesen er at ost har substanser som virker beskyttend­e mot hjerte- karsykdom. Det kan vaere stoffer som senker blodtrykke­t eller det skadelige kolesterol­et. Dette er gjort lite forskning på, sier Hjelmesaet­h og legger til:

– Svakheten med UiB-studien er at de ikke kan si noe om effekten av umettet fett. Umettet fett fra planter, oljer, feit fisk og nøtter, blant annet, beskytter mot hjertesykd­om. Dette er det stor enighet om blant forskerne.

Kari Pedersen Tor Høvik TEKST: FOTO:

 ??  ?? – Vi spiser litt av hvert, men i moderate mengder, sier kostholdse­kspert Teresa Risan Haugsgjerd, som i dag serverer kylling, ris og salat. Datteren Marta (3) spiser det samme.
– Vi spiser litt av hvert, men i moderate mengder, sier kostholdse­kspert Teresa Risan Haugsgjerd, som i dag serverer kylling, ris og salat. Datteren Marta (3) spiser det samme.
 ??  ??
 ??  ?? Slik ser middagen ut hjemme hos en kostholdse­kspert. Marta følger nøye med idet Tore Risan Haugsgjerd lar Ole (seks måneder) smake dagens kyllinggry­te.
Slik ser middagen ut hjemme hos en kostholdse­kspert. Marta følger nøye med idet Tore Risan Haugsgjerd lar Ole (seks måneder) smake dagens kyllinggry­te.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway