Bergens Tidende

Du kan ha farlig høyt kolesterol uten å vaere klar over det

-

JORUNN DYRKOLBOTN JORDAN pleide å unne seg en skål med potetgull eller en liten sjokolade hver dag, men etter et rutinebesø­k hos legen i mars er livet til bergensere­n snudd på hodet. – Da fikk jeg beskjed om at det farlige LDL-kolesterol­et var over det som er anbefalt. Jeg kunne unngå medisiner ved å endre kostholdet. Legen sa: «Jorunn, dette fikser du ved å spise riktig», forteller hun.

Det ble starten på et nytt og sunnere liv for 45-åringen. Hun fylte kjøkkenet med sunne matvarer og begynte å gå turer hver dag, men fikk etterhvert en skade i haelen. Da begynte hun å fokusere fullt og helt på kostholdet.

– Jeg opplevde noe jeg ikke har opplevd før. Vekten bare raste ned. Jeg spiste riktig, sprudlet av energi og kroppen samarbeide­t virkelig med meg, sier hun.

I slutten av mai, to måneder etter at Jordan begynte å ta grep, hadde LDL-kolesterol­et hennes gått ned fra 4,3 til 3,2.

EN FERSK undersøkel­se foretatt av Landsforen­ing for hjerte- og lungesyke (LHL) og Mills på 2000 personer, viser at seks av ti nordmenn har for høyt kolesterol. Det samme antallet er samtidig ikke klar over sin egen kolesterol­verdi.

I dag blir måling av kolesterol­verdier kun gjort ved sterk mistanke om risiko gjennom symptomer, familiehis­torikk eller om pasienten ber om det.

Jostein Grimsmo, hjertelege ved LHL, mener det er for stor grad overlatt til tilfeldigh­etene hvem som får vite sine kolesterol­verdier.

– Med et stikk i fingeren som 18-åring, og på nytt som 30-åring, ville vi kunne redusert tilfeller av hjerte- og karsykdom. Da er det lettere å gripe tak i det ved å endre kostholdet uten å måtte bruke medisiner, sier Grimsmo.

Ifølge LHL går 500.000 nordmenn på kolesterol­senkende medisiner. Oppdager man tidlig at man har for høyt kolesterol, vil det i mange tilfeller vaere mulig å unngå medisiner.

MAN KAN IKKE selv merke om kolesterol­verdien er for høy. Derfor er man avhengig av å ta en blodprøve, påpeker Kjetil Retterstøl, professor på seksjon for klinisk ernaering ved Universite­tet i Oslo.

– Høy kolesterol­verdi vil over tid bidra til at pulsåren kan tette seg slik at hjertet eller hjernen får problemer med blodforsyn­ingen. Dette er ikke uvanlig, og faktisk den vanligste årsaken til menneskers død i verden i dag. Å måle og å sørge for god kontroll på kolesterol­verdiene er derfor en av de viktigste forsikring­spremiene man kan investere i, sier han.

Saerlig anbefales det å begrense inntaket av mettet fett.

CATHRINE BORCHSENIU­S ER klinisk ernaerings­fysiolog og driver nettstedet bramat.no. Hun nevner flere enkle måter å erstatte mettet fett på i kostholdet.

Samtidig er hun klar på at man ikke skal unngå all type fett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway