Bergens Tidende

Jeg opplevde noe jeg ikke har opplevd før. Vekten bare raste ned. Jeg spiste riktig, sprudlet av energi og kroppen samarbeide­t virkelig med meg.

- Jorunn Dyrkolbotn Jordan

– Fett er en viktig kilde til energi, og fett har også mange andre viktige oppgaver i kroppen vår. Sammen med fett får vi også de fettløseli­ge vitaminene, forteller hun.

Flerumette­t fett senker det ugunstige LDL-kolesterol­et, og øker det gunstige HDL-kolesterol­et. Enumettet fett senker LDL-kolesterol­et nesten like effektivt som flerumette­t fett når man bytter ut mettet fett med enumettet, påpeker Borchseniu­s.

– DE FLERUMETTE­DE omega-3- og omega6-fettsyrene er saerlig viktig å få i seg nok av. Dette er fett som vi er helt avhengig av for å leve, men som kroppen ikke klarer å lage selv. Derfor trenger vi å få dette gjennom kosten, sier hun.

Siden april har Jordan gått ned ti kilo. Flere ganger tidligere har hun prøvd å gå ned i vekt, men har opplevd at vekten har gått opp igjen etter kort tid.

Det er saerlig tre ting hun har hatt stor suksess med denne gangen:

– Jeg har kuttet ut godteri, kjeks, kaker og snacks i hverdagen. Jeg har tatt lørdagen tilbake, noe som betyr at jeg en gang i uken tillater meg noe godt å spise, et gyllent øyeblikk.

– Jeg har gjort enkle endringer i kostholdet. Blant annet har jeg byttet ut brød med knekkebrød, jeg drikker mer vann og spiser mer grønnsaker, gjerne til hvert måltid.

– Jeg har klart å innarbeide faste rutiner for trim og hverdagsak­tivitet. I perioden med vond fot måtte jeg finne alternativ­e aktivitete­r, og det klarte jeg. Nå kan jeg ikke tenke meg en dag uten aktivitet.

Nå trener hun ofte og stortrives på kjøkkenet. Men viktigst av alt: Hun sjekker kolesterol­et med jevne mellomrom.

Viljam Brodahl

ANNONSE FRA SPARTACUS HELSE

ANNONSE FRA SPARTACUS HELSE

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway