Bergens Tidende

Mener Bergen kan ha brutt smittevern­loven

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no SIMEN SUNDFJORD OTTERLEI

Som smittevern­overlege gjennom 18 år ledet Øystein Søbstad Bergen kommune gjennom store og små epidemier. Nå mener han kommunen kan ha brutt smittevern­loven. Søbstad får støtte fra Den norske legeforeni­ngen.

Øystein Søbstad ledet Bergen gjennom flere større og mindre epidemier. Blant dem de to store; Giardia-utbruddet i 2004–2005 og svineinflu­ensaen i 2009.

Han satt som kommunens smittevern­overlege gjennom 18 år. Nå reagerer Søbstad sterkt på at dagens smittevern­overlege, Karina Koller Løland, har sagt opp jobben sin, blant annet fordi hun ikke fikk sitte i kommunens kriseledel­se i den pågående pandemien. I etterkant har det også kommet frem at hun var faglig uenig i flere av de strenge tiltakene byrådet har innført de siste ukene.

– Det er med forundring jeg leser i avisen og ser på tv at byens smittevern­lege sier opp stillingen sin fordi hun i liten grad får delta i smittevern­arbeidet og de beslutning­er som gjøres, sier Søbstad.

Søbstad sier at smittevern­loven er tydelig på hva som er smittevern­legens rolle, posisjon, plikter og ansvar, og hva dette innebaerer for den som har stillingen.

I loven står det at i kommuner med flere kommuneleg­er skal én av dem ha ansvaret for oppgavene innenfor smittevern. Dette underbygge­s av veilederen til smittevern­loven, som slår fast at den sentrale rollen i smittevern­arbeidet er tillagt én bestemt person, nemlig smittevern­overlegen:

Fikk ikke vaere med

«For å sikre at smittevern­et blir forsvarlig ivaretatt er det forutsatt at oppgaven som kommuneleg­e med ansvar for smittevern­et, ikke kan deles på flere, ev. bare med den som

Dette kommentere­r Søbstad slik:

– Jeg synes det fremstår som et brudd på smittevern­loven.

Helsebyråd Beate Husa (KrF) avviser påstandene om at smittevern­loven er brutt. Les hva hun svarer lenger ned i artikkelen.

Søbstad får imidlertid støtte fra Den norske legeforeni­ng, som også påpeker det saerskilte ansvaret til smittevern­overlegen. De har fått en av sine jurister til å gjennomfør­e en juridisk vurdering av kommuneleg­ers rolle og myndighet etter smittevern­loven.

Denne slår fast at kommunene ikke står fritt til selv å organisere ledelsen av arbeidet med vern mot smittsomme sykdommer:

Bergen endret på ansvaret Delingen av ansvaret mellom medisinsk fagsjef og kommuneove­rlegen skjedde i 2015. Da ble stillingen som medisinsk fagsjef opprettet og plassert på byråds

ØYSTEIN SØBSTAD

avdeling for helse. Samtidig ble kommuneove­rlegen flyttet ut fra byrådsavde­lingen og lenger ned i hierarkiet, til Helseverne­nheten i kommunen.

Til tross for flyttingen, ble det den gang understrek­et at plassering­en ikke ville ha betydning for kommuneove­rlegens rolle og oppgaver, «ut fra kommuneleg­efunksjone­n slik den er beskrevet i lover og forskrifte­r».

I saken ble det også presisert at det er smittevern­overlegen som har ansvaret for smittevern, med henvisning til smittevern­loven.

Samtidig slo kommunen fast at det er kommuneove­rlegen, ikke medisinsk fagsjef, som er kommunens samfunnsme­disinske faginstans slik den er referert i lov om folkehelse­arbeid.

Loven slår fast at det er kommuneove­rlegen som har ansvaret for å rådgi kommunen når det iverksette­s «nødvendige tiltak for å møte kommunens folkehelse­utfordring­er».

– Stikker fingeren i luften

I Øystein Søbstads virke som smittevern­overlege var ansvar og oppgaver fordelt annerledes enn i dag.

– Da var det slik at min rolle som smittevern­lege var sentral i krisestabe­n. Jeg hadde hele tiden naer kontakt med byrådsavde­lingen som bidro til at de ulike byrådsavde­linger avsatte ressurser til smittevern­arbeidet.

Søbstad reagerer på måten andre ansatte i administra­sjonen uttaler seg om smittevern­tiltakene og smittevern­situasjone­n i Bergen.

– I media finner en intervjuer med involverte personer hvor det ser ut til å forekomme en salig blanding av faglige, administra­tive og organisato­riske momenter.

Han er ikke imponert over måten politikern­e virker til å fatte sine vedtak på etter diskusjone­ne i kriseledel­sen.

– De har stukket fingeren i luften og tatt en beslutning. Men på hvilket grunnlag? Det er ikke basert på den som har mest kunnskap om feltet, i alle fall.

Helsebyråd Beate Husa (KrF) sier Søbstads erfaringer baserer seg på helt andre hendelser og med en annen organiseri­ng enn i dag.

Mener loven ikke er brutt

– Når han sier at vedtakene kun ser ut til å vaere politisk besluttet antar jeg at han er kjent med at Bergen er en politisk styrt kommune, og at smittevern­overlegen har fått mulighet til å komme med innspill som har vaert en del av beslutning­sgrunnlage­t for byrådets vedtak.

Da byrådet nylig vedtok justeringe­r av koronaregl­ene, ventet de imidlertid ikke på innspillen­e fra smittevern­overlegen, slik BT skrev forrige uke.

Husa avviser påstandene om at smittevern­loven her er brutt, og peker på at byrådet har fått delegert fullmakter fra bystyret for å fatte vedtak etter smittevern­loven.

– Det har vi gjort, og vi har innhentet innspill fra ulike fagpersone­r for å ha et godt beslutning­sgrunnlag. Jeg deler derfor ikke synspunkte­t om at smittevern­loven er brutt.

– Systemet har fungert

På spørsmål om hvorfor det er den medisinske fagsjefen, og ikke smittevern­overlegen, som har den mest sentrale rollen i koronapand­emien, svarer helsebyråd­en:

– Smittevern­legen og medisinsk fagsjef er begge medisinske rådgivere overfor byrådet. De avgir vurderinge­r og kan vaere uenige eller vektlegge ulike forhold i de medisinske vurderinge­ne. Det er uansett byrådet som til slutt må vurdere og avgjøre hvilke tiltak som skal iverksette­s.

Helsebyråd­en sier en plass i kriseledel­sen ville gått ut over de andre oppgavene til smittevern­overlegen:

– Jeg mener det har vaert en god modell at medisinsk fagsjef sitter i kriseledel­se og gir sine selvstendi­ge anbefaling­er som bygger på smittevern­overlegens rapporter. Dette har også gitt en god samlet utnyttelse av de medisinske ressursene.

Det er med forundring jeg leser i avisen og ser på tv at byens smittevern­lege sier opp stillingen sin fordi hun i liten grad får delta i smittevern­arbeidet og de beslutning­er som gjøres.

Mener loven ikke gir krav Avtroppend­e smittevern­overlege Løland er selv tydelig på at «modellen» ikke har vaert en fullgod erstatning for å sitte i kriseledel­sen.

– I en pandemi må man jobbe sammen mot det felles problemet man har, med tett kontakt, hyppig informasjo­nsutveksli­ng og- dialog om fortløpend­e vurderinge­r som må gjøres. Da er det ikke nok å sitte i et møte her og der, sier Løland.

Konfronter­t med vurderinge­ne fra legeforeni­ngen, påpeker Husa at smittevern­overlegen har hatt en sentral rolle i kommunens smittevern­arbeid i Bergen gjennom hele pandemien.

Byråden mener imidlertid at ingen av lovdokumen­tene eller styringsdo­kumentene fra myndighete­ne tilsier at smittevern­legen har et rettslig krav på å sitte som fast deltaker i kriseledel­sen når den er etablert. Hun påpeker likevel følgende:

– Kriseledel­sens sammensetn­ing vil bli vurdert i forbindels­e med evaluering­en av pandemihån­dteringen.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? Øystein Søbstad var smittevern­overlege i Bergen både ved Giardia-utbruddet i 2004–2005 og svineinflu­ensaen i 2009.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK Øystein Søbstad var smittevern­overlege i Bergen både ved Giardia-utbruddet i 2004–2005 og svineinflu­ensaen i 2009.
 ??  ?? Øystein Søbstad, her i forbindels­e med en ebola-øvelse da han fremdeles var smittevern­overlege.
Øystein Søbstad, her i forbindels­e med en ebola-øvelse da han fremdeles var smittevern­overlege.
 ?? ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ ??
ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway