Bergens Tidende

Etter 19 år med dårlige vaner, tar han nå grep

Ole Klemetsen bestemte seg for aldri mer å bry seg om hva han spiste. 19 år senere trodde han knapt det han fikk se.

-

MANGE ÅR MED vektpining og en evig kamp for å komme i matchvekt har satt sine spor. Ole Klemetsen gikk sin siste kamp i 2001. Etter tapet mot Thomas Hansvoll lovet han seg selv én ting: Han skulle aldri mer bry seg om hva han spiste. Et liv som bokser var også et liv med kamp mot vekten.

LETTE TUNGVEKTER­E KAN veie opptil 79 kilo. Klemetsens normalvekt var rundt 85–86 kilo som aktiv, men på innveiinge­n dagen før kamp måtte vektnålen under 80.

19 år senere og 30 kilo unna matchvekt, bestemte en av tidenes beste norske boksere seg for å gjøre noe. 30. august fylte han 49 år, og nå vil han bruke tiden frem til han blir 50 til å komme i «sitt livs form».

– Jeg har sluppet meg ned litt, for langt ned. Jeg har lyst til å vaere 50 år og se bra ut.

FØR HAN SATTE i gang med prosjektet, ble han målt og veid. Testen som viser maksimalt O2-opptak var nedslående.

– Jeg håper at det ikke stemmer, tenkte Klemetsen, som husker en tid med helt andre resultater på den type målinger.

– At jeg var i god form den gangen, det trenger vi ikke å diskutere. Min force, i tillegg til at jeg var god til å bokse, var at jeg var i fysisk god form. Jeg var proff fra tidlig alder.

FORM ER FERSKVARE, og så mange år etter endt karriere blir også Ole Klemetsen støl i kroppen av trening.

– I går klarte jeg knapt å løfte armene over hodet, sukker 49-åringen før mandagens treningsøk­t.

– Men beina er fine, legger han til. En kombinasjo­n av trening og riktig kosthold skal få ham opp i form og ned i vekt. En tidligere toppidrett­sutøver følger akkurat samme oppskrift som alle andre med samme mål.

Fem kilo er allerede borte siden prosjektet startet. Dagens matchvekt er i overkant av 100 kilo fordelt på 188 centimeter. Det er lett å tenke seg at en tidligere toppidrett­sutøver har så god greie på trening at det er en smal sak å sette sammen et opplegg. Men:

– Jeg kan mye om trening. Trening er den lette delen. Det viktigste oppi dette er kosthold. Den tiden jeg var i best fysisk form, da spiste jeg sunt, forteller eksboksere­n. Da var moren en viktig bidragsyte­r.

– Det gikk i vanlig, sunn norsk mat. Nå skal han bruke et tilpasset kostholdsp­rogram for å nå målet sitt om å veie rundt 90 kilo.

TRENINGSPR­OGRAMMET ER IKKE helt spikret ennå. Klemetsen har jogget en del etter at han la opp og skal fortsette med det. Styrketren­ingen skal justeres etter at det var litt for ambisiøst i starten.

En typisk treningsuk­e kan bestå av fire dager med styrketren­ing. I tillegg kommer kondisjons­trening i form av jogging og boksetreni­ng på eget initiativ.

Jeg kan mye om trening. Trening er den lette delen. Det viktigste oppi dette er kosthold. Den tiden jeg var i best fysisk form, da spiste jeg sunt. Ole Klemetsen

– Husk at jeg har trent mye før og tåler det. For en nybegynner kan det vaere nok å trene styrke to ganger i uken for å få fremgang i starten.

Dette er Klemetsens fem råd til andre i samme situasjon:

Kom i gang! Si til deg selv at du skal gjør det. Gå ut, gå en tur. Start prosessen i hodet.

Få hjelp og veiledning.

Gjør det riktig og hold ut. Det er dårlige og gode dager. Ikke gi deg.

Sett deg realistisk­e mål på veien. Ikke gjør det for vanskelig, mestring er viktig.

La kroppen få tid til dette. Ikke snu opp ned på livet. Bruk tid og gjør det riktig.

CATHRINE BORCHSENIU­S ER klinisk ernaerings­fysiolog og driver Bramat.no. Hun har sett på ernaerings­planen til Ole Klemetsen.

– Jeg vil tro at bare ved at Ole har bestemt seg for å stramme inn når det gjelder mat og i tillegg trene såpass mye, så vil dette i seg selv vaere nok til at han går ned i vekt samtidig som han klarer å beholde/øke muskelmass­en. Høyst sannsynlig er det mye unødvendig mat og drikke som er grunnen til at han veier noen kilo for mye, sier Borchseniu­s.

Hun mener et kosthold som gir mindre energi enn man forbruker er essensielt for å gå ned i vekt.

– Samtidig må kostholdet inneholde tilstrekke­lig med protein og andre naeringsst­offer. Det er fullt mulig å gjøre med helt vanlig mat. Med vanlig mat mener jeg massevis av grønnsaker, fullkornsp­rodukter, mager fisk, magre meieriprod­ukter, magert kjøtt som kylling og karbonaded­eig, og egg, hvis han ikke har høyt kolesterol.

BORCHSENIU­S PÅPEKER AT kroppen ikke klarer å nyttiggjør­e seg av mer enn maks 1,8 gram protein pr. kilo kroppsvekt pr. dag.

– Når det gjelder trening, regner man med at cirka 20 gram protein pr. måltid er det optimale, sier hun.

Hun påpeker også at proteinet fra kumelk er optimalt når det kommer til muskelbygg­ing og restitusjo­n, og at kumelk dessuten inneholder viktige naeringsst­offer som jod og kalsium, noe mandelmelk og kokosmelk ikke gjør.

– Når det er sagt, så kan det jo hende at Ole er en type som blir motivert av en plan som denne. Og den vil jo gi ham det han trenger av proteiner, vitaminer og mineraler, samtidig som han vil gå ned i vekt, sier Borchseniu­s.

TEKST: Bernhard Veland & Aleksander Losnegård

FOTO: Kristian Jacobsen

 ??  ?? Ole Klemetsen var i superform som aktiv. Styrketren­ing med vekter er ikke hans vante treningsfo­rm. Ett år med trening og godt kosthold venter Ole Klemetsen.
– Jeg har sluppet meg ned litt, for langt ned. Jeg har lyst til å vaere 50 år og se bra ut.
Ole Klemetsen var i superform som aktiv. Styrketren­ing med vekter er ikke hans vante treningsfo­rm. Ett år med trening og godt kosthold venter Ole Klemetsen. – Jeg har sluppet meg ned litt, for langt ned. Jeg har lyst til å vaere 50 år og se bra ut.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: FREDRIK REFVEM ?? Ole Klemetsen får hjelp av André Thesen med treningen. Han trener styrke fire dager i uken. – Husk at jeg har trent mye før og tåler det. For en nybegynner kan det vaere nok å trene styrke to ganger i uken for å få fremgang i starten. Innveiing før kampen mellom Thulani Malinga (alias Sugarboy) og Ole Klemetsen i Kolding i
2000. Far og trener John Klemetsen til høyre for Malinga. Klemetsen måtte veie
79 kilo dagen før han gikk kamper.
ARKIVFOTO: FREDRIK REFVEM Ole Klemetsen får hjelp av André Thesen med treningen. Han trener styrke fire dager i uken. – Husk at jeg har trent mye før og tåler det. For en nybegynner kan det vaere nok å trene styrke to ganger i uken for å få fremgang i starten. Innveiing før kampen mellom Thulani Malinga (alias Sugarboy) og Ole Klemetsen i Kolding i 2000. Far og trener John Klemetsen til høyre for Malinga. Klemetsen måtte veie 79 kilo dagen før han gikk kamper.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway